Πανεπιστημιακοί και πολιτικοί μιλούν για την ψήφο των Αποδήμων
Αθήνα.- Προτάσεις και απόψεις για το επίκαιρο θέμα της άσκησης του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων της διασποράς κατέθεσαν πολιτικοί και πανεπιστημιακοί σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης ανέφερε ότι η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος εργάζεται εντατικά ώστε να παραδώσει έως τα τέλη Ιανουαρίου 2019 την σχετική πρόταση, η οποία «θα πρέπει να έχει τις μικρότερες τεχνικές και οργανωτικές αδυναμίες, αλλά και καμία αδυναμία στα νομικά και στα συνταγματικά».
Εξήγησε ότι η επιτροπή καλείται να δώσει απαντήσεις σε τρία ζητήματα: Ποιοι θα ψηφίζουν, ποιους θα ψηφίζουν και πως θα ψηφίζουν. Για το πρώτο, είπε ότι η πρόταση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν διαμορφωθεί διαχρονικά για το θέμα. Η μία προκρίνει την καθολική συμμετοχή σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και η άλλη ορίζει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης αφορούν τις ζωές των Ελλήνων που είτε ζουν είτε έχουν την προοπτική να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους.
Για το δεύτερο θέμα, ο κ. Πουλάκης είπε ότι οι εκδοχές είναι να ψηφίζουν τα κόμματα και τους βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανήκει ο δήμος, όπου είναι ο καθένας εγγεγραμμένος, ή το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή σε μια ξεχωριστή κάλπη υποψήφιους βουλευτές της ομογένειας. Για την τελευταία εκδοχή, σημείωσε ότι έχει συνταγματικά και νομικά κωλύματα.
Το τρίτο θέμα είναι αν θα υπάρχει επιστολική ψήφος, αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στα προξενεία, ψήφος δια αντιπροσώπων ή ηλεκτρονική ψήφος.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει θετικά στη Βουλή εάν η πρόταση της επιτροπής παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες εθνικές εκλογές τουλάχιστον σε όσους μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Σημείωσε ότι το κόμμα του έχει προτείνει να αναγνωριστεί η συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στα κατά τόπους προξενεία, χωρίς να αποκλείει την επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο.
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, από την πλευρά του, τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας οι απόδημοι να ψηφίζουν τους υποψήφιους βουλευτές της ιδιαίτερης πατρίδας τους, ενώ υποστήριξε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι αποκλεισμένοι από το εγχώριο πολιτικό σύστημα γιατί το τελευταίο δεν μπορεί να ασκήσει σε αυτούς πελατειακή πολιτική.
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι η συζήτηση που αφορά την πολιτική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού καλείται να ισορροπήσει μεταξύ δύο κανονιστικών επιταγών. Η πρώτη είναι ότι εφόσον είναι τμήμα του λαού έχουν την αξίωση να συμμετέχουν στις εκλογικές αναμετρήσεις της μητέρας πατρίδας και η άλλη είναι ότι να μην συμπεριληφθούν όσοι δεν έχουν το παραμικρό δεσμό με την πατρίδα τους.
Τέλος, η ‘Αννα Ειρήνη Μπάκα, διδάκτωρ νομικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και επίσης μέλος της επιτροπής σημείωσε ότι η μόνη λύση που δεν έχει συνταγματικό κώλυμα είναι να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στο σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ εξήγησε ότι ο καθορισμός χρονικού ορίου απουσίας από την πατρίδα πέραν του οποίου δεν υπάρχει δικαίωμα ψήφου έχει σοβαρό συνταγματικό εμπόδιο και για να εφαρμοστεί απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.
Τη συζήτηση διοργάνωσαν η Ομάδα Ελληνικής Πολιτικής της Βρετανικής Εταιρείας Πολιτικών Σπουδών (Greek Politics Specialist Group – Political Studies Association), το Πρόγραμμα για την Ελληνική Διασπορά (Greek Diaspora Project at SEESOX) του Κέντρου Νοτιοανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η διαΝΕΟσις, ενώ υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση.
Σχόλια Facebook