Βιάζεται να τελειώσει ο Ζάεφ – «Εμφύλιος» στην αντιπολίτευση
Σκόπια.- Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των διαδικασιών αναμένεται να παίξουν, πάντως, οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν τις συνταγματικές αλλαγές
Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να υποβάλει στη Βουλή τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος, μετά και την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης Ζάεφ για την έναρξη της διαδικασίας των Συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η κυβέρνηση της γείτονος έχει στη διάθεσή της 15 ημέρες μετά την έγκριση έναρξης της διαδικασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από την επεισοδιακή συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου, ώστε να της καταθέσει.
Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση επιμένει να καταγγέλλει βρώμικες πρακτικές και εξαγορά βουλευτών, ενώ το εθνικιστικό VMRO-DPMNE βρίσκεται σε αποσύνθεση και απειλείται με απομόνωση.
Όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης του, Κρίστιαν Μίτκοτσκι, προτίθεται να οδηγήσει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο, καθότι στελέχη αποχωρούν από το κόμμα, δηλώνοντας πως θα απέχουν από τις κομματικές διαδικασίες όσο ο ίδιος παραμένει αρχηγός του.
Οι περισσότεροι του χρεώνουν αδυναμία να ελέγξει τους επτά βουλευτές που τελικά υπερψήφισαν τις συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα και το γεγονός ότι η χώρα δεν οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές ώστε να εμποδίζει την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη διαγράψει δέκα στελέχη από το κόμμα, με αποκορύφωμα την απομάκρυνση του αντιπροέδρου του κόμματος, Μίτκο Γιάντσεφ. Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να τον διαγράψει από τη θέση του γιατί πήγε κόντρα στην κομματική γραμμή σχετικά με το μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος.
Ο Γιάντσεφ, είναι ένας από τους τρεις αντιπροέδρους του VMRO-DPMNE και εκφράζει την φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματος.
Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ δηλώνει πως πρόθεση της κυβέρνησής του είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουν γρήγορα οι συνταγματικές αλλαγές.
«Εργαζόμαστε εντατικά επί των συνταγματικών τροπολογιών, αλλά δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης αυτής διαδικασίας. Όπως γνωρίζετε, θέλουμε να συντομεύσουμε το χρονοδιάγραμμα όσο περισσότερο γίνεται, προωθώντας τις τροπολογίες στην Βουλή το συντομότερο δυνατόν» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές στην σύνταξη των τροπολογιών.
Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση αν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μέχρι τον Ιανουάριο, ο Ζάεφ ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ορίζεται από τον Κανονισμό της Βουλής και ότι ήδη από την πρώτη φάση υπήρξε μία μικρή σύντμηση της διαδικασίας καθώς οι προβλεπόμενες προθεσμίες δεν εξαντλήθηκαν.
Σημείωσε δε, πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τους βουλευτές και την πορεία της συζήτησης. «Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε επιτυχώς την διαδικασία με προσεκτικό τρόπο» είπε ο Ζάεφ.
Παράγοντας – κλειδί οι «οκτώ»
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των διαδικασιών αναμένεται να παίξουν, πάντως, οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν τις συνταγματικές αλλαγές.
Οι «οκτώ» προχώρησαν στη σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Tαλάτ Tζαφέρι, ανέφερε ότι έλαβε τις σχετικές ειδοποιήσεις με τις οποίες του δηλώνουν επισήμως ότι στο μέλλον θα λειτουργούν στο Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητοι νομοθέτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσημο έγγραφο υποβλήθηκε και στο αρχείο του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, στο οποίο κοινοποιείται ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα σχηματίσουν μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα.
Ο χαρακτήρας της θα είναι αντιπολιτευτικός, σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο τα μέλη της θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για τα σχέδια τροπολογιών στο Σύνταγμα, κατά τις οποίες θα υποστηρίξουν τα τέσσερα αιτήματα που απέστειλαν στο Κοινοβούλιο πριν οι βουλευτές ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές στις 19 Οκτωβρίου και έχουν να κάνουν με την εγγύηση της «μακεδονικής ταυτότητας».
Η διαδικασία
Τα σχέδια των τροπολογιών θα συζητηθούν αρχικά στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και εν συνεχεία στην Ολομέλεια του σώματος. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία για κάθε σχέδιο τροπολογίας χωριστά, κατά την οποία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση Ζάεφ διαθέτει άνετα.
Στη συνέχεια, τα εν λόγω προσχέδια, εφόσον εγκριθούν από την Ολομέλεια, τίθενται σε δημόσια διαβούλευση.
Ακολούθως, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται με ψηφοφορία για κάθε τροπολογία χωριστά, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).
Σχόλια Facebook