Το «Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ» βραβεύσει σύγχρονους ήρωες της εποχής μας
Το «Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ» στην Ουάσινγκτον δεν είναι μια συνηθισμένη ελληνοαμερικανική οργάνωση, όπου κάποιος θα δει Έλληνες να βραβεύουν Έλληνες. Βασισμένο στο αφηγηματικό αρχέτυπο της πάλης του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, το ίδρυμα χρησιμοποιεί το ηρωικό «ΌΧΙ» της Ελλάδας για να βραβεύσει τους σύγχρονους ήρωες της εποχής μας που τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημα τους για να φωνάξουν το δικό τους «ΟΧΙ» απέναντι σε όλες τις δυνάμεις του κακού που δυναστεύουν τον σύγχρονο κόσμο.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να αναδείξει την οικουμενική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού, μετατρέποντας την 28η Οκτωβρίου από μια εθνική εορτή σε ένα γεγονός παγκόσμιας κληρονομιάς, διασφαλίζοντας έτσι ότι ο αγώνας των Ελλήνων στο Έπος του 1940 δεν θα λησμονηθεί από την αμερικανική πολιτική ηγεσία.
«Ο ελληνικός λαός έδειξε εξαιρετικό θάρρος εναντίον ανυπέρβλητων εμποδίων, αγωνιζόμενος για να διατηρήσει την ελευθερία του. Το «Βραβείο Ημέρας του ΟΧΙ» δημιουργήθηκε για να αναγνωρίσει τους λαμπαδηφόρους του σήμερα που διατηρούν το πνεύμα της επετείου του «ΟΧΙ»-τους σημερινούς Δαυίδ που αγωνίζονται ανάμεσα μας για την δημοκρατία και την ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει η ιστοσελίδα του ιδρύματος.
Βασικός εμπνευστής και καθοδηγητής της οργάνωσης είναι ο Μάικ Μάνατος, γιος του γνωστού ελληνοαμερικανού λομπίστα Άντι Μάνατος. Μαζί διευθύνουν την εταιρία λόμπι «Manatos & Manatos», όπου εδώ και χρόνια προωθεί την εικόνα της Ελλάδας και τα εθνικά θέματα στην καρδία της αμερικανικής πρωτεύουσας. Αναφερόμενος στις ευκαιρίες ανάπτυξης της λεγόμενης «ήπιας ισχύος» που προσφέρονται μέσω της πολιτισμικής διπλωματίας, ο Μάικ Μάνατος εκτίμησε πως η Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές σε αυτό τον τομέα.
«Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει και κάνει καλή δουλειά στη χρήση της λεγόμενης “ήπιας ισχύος”. Βοηθά δηλαδή τους ανθρώπους να καταλάβουν πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα που ναι μεν δεν μπορεί να προσφέρει στις ΗΠΑ ότι μπορούν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αλλά έχει να δώσει ορισμένα πλεονεκτήματα “ήπιας ισχύος”, τα οποία αποτελούν και το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα», ανέφερε ο κ. Μάνατος.
Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη δεξαμενή σκέψης «U.S. Institute of Peace» και σύμφωνα με τους διοργανωτές το τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Ρώσος δημοκράτης ακτιβιστής Βλαντιμίρ Κάρα-Μούρσα, ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης «Open Russia». O Βλαντιμίρ Κάρα-Μούρσα επέζησε από δύο απόπειρες δηλητηρίασης και συνεχίζει μέχρι και σήμερα την ακτιβιστική του δράση για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και της κοινωνίας των πολιτών στην πατρίδα του.
Εξηγώντας το σκεπτικό της εν λόγω επιλογής, ο Άντι Μάνατος είπε πως «υπάρχουν πολλοί τρόποι να μετρήσεις το θάρρος. Η Ελλάδα στάθηκε μόνη της μαζί μόνο με την σχεδόν ηττημένη Βρετανία, τη μικρή Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, και τον Καναδά. Αντιμετώπισαν τις δυνάμεις του Άξονα που είχαν συντρίψει 15 χώρες. Η βούληση του Βλαντιμίρ Κάρα-Μούρσα να συνεχίσει τον ευγενή αγώνα του για τη δημοκρατία αφότου κατάφερε να επιβιώσει δύο φορές από απόπειρα δηλητηρίασης είναι ένα άλλο παράδειγμα τέτοιου αξιοσημείωτου θάρρους».
Από την πλευρά του, ο Μάικ Μάνατος υποστήριξε πως το μεγάλο σύγχρονο «ΟΧΙ» που είπε ο ελληνικός λαός στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης είναι απέναντι στην απελπισία αλλά και στην εξάλειψη των αξιών που τον διακρίνουν.
«Πιστεύω πως υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που αν είχαν περάσει τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα θα είχαν τελματώσει και βυθιστεί στην απελπισία. Αλλά ο ελληνικός λαός όχι μόνο πάλεψε με το κεφάλι ψηλά, αλλά κατάφερε να αντιμετωπίσει εν μέσω της οικονομικής κρίσης και την προσφυγική κρίση. Άρα η Ελλάδα εν μέσω της οικονομικής κρίσης κατάφερε να διατηρήσει την ανθρωπιά της. Και αυτό νομίζω ότι ήταν τελικά το μεγάλο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού· ότι δηλαδή είπε όχι δεν θα αφήσουμε την οικονομική κρίση να μας γονατίσει και κυρίως δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στην ανθρωπιά, την φιλοξενία και το φιλότιμο που μας διακρίνει».
Φωτογραφία:Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο Αντώνιος Μάρκος Κουναλάκης και ο Αντι Μανάτος το 2012. Photo by Bill Petros/The Washington Oxi Day Foundation.
Σχόλια Facebook