Στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός – Τι θα γίνει με τις συντάξεις
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο θα καταγράφει η σαφής πρόθεση της Αθήνας για την μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα αργήσουν να ληφθούν, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να διαμηνύει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως η κυβέρνηση πρέπει να τα βρει με τους Ευρωπαίους.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει εκφράσει πολλές φορές την πεποίθηση πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για τη μη περικοπή των συντάξεων.
Όπως δήλωσε την Κυριακή κυβερνητικός αξιωματούχος, στο προσχέδιο που θα κατατεθεί: «Θα καταγράφεται η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις. Το σχέδιο θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή».
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, αν οι συντάξεις δεν περικοπούν, τότε θα περικοπεί το μεγαλύτερο τμήμα των αντίμετρων, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
Εφόσον η κυβέρνηση λάβει τη συγκατάθεση των θεσμών για μη περικοπή των συντάξεων τότε αυτόματα περικόπτεται η επιδότηση ενοικίου από 600 σε 150 εκατομμύρια ευρώ , ενώ και τα οικογενειακά επιδόματα μειώνονται σε 335 έκατ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ.
Αντί αντιμέτρων οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ
Αντί των αντίμετρων, στο προσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ:
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών
- Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών
- Σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος
- Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών
- Εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια
- Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Βασικά μεγέθη
Κατά τα άλλα, το προσχέδιο προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το 2018 και 2,5% για το 2019. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αναθεωρημένος κατά 0,1% σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο.
Τα έσοδα για το 2018 ανήλθαν σε 53,29 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 435 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2019-2022.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
* στα αυξημένα κατά 562 εκατ. ευρώ έσοδα από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ),
* στα αυξημένα κατά 291 εκατ. ευρώ έσοδα από Φόρο Εισοδήματος,
* στα αυξημένα κατά 290 εκατ. ευρώ λοιπά τρέχοντα έσοδα.
Οι συνολικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2018 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν (σε δημοσιονομική βάση) στα 57,794 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 288 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του ΜΠΔΣ 2019-2022.
Επίσης προβλέπεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και της δημόσιας κατά 0,6%, αύξηση 11,9% στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, αύξηση εξαγωγών 5,8% και των εισαγωγών κατά 5,2%, αποπληθωριστή ΑΕΠ στο 1,3% και ανεργία στο 16,7% του εργατικού δυναμικού έναντι 18,3% φέτος.
Λαγκάρντ: «Βρείτε τα με τους Ευρωπαίους»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κριστίν Λαγκάρντ, ουσιαστικά «έδειξαν» την Παρασκευή στην κατεύθυνση του Όλαφ Σόλτς και την Άνγκελα Μέρκελ καλώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τα βρει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το θέμα των συντάξεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει απόψεις. Εξακολουθεί να επιμένει ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να προχωρήσει για να ενισχυθούν άλλες κοινωνικές ομάδες ενώ η θέση του αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί ξανά δημόσια μέσα από τις επόμενες εκθέσεις που θα συνταχθούν για την Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, αυτή των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Πιερ Μοσκοβισί την Παρασκευή μιλώντας στο Bloomberg, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά κινούμενος στα πλαίσια των διαδικασιών: «Φέρτε τα νούμερα και θα δούμε» ήταν ουσιαστικά η απάντηση που έδωσε.
πηγή:newpost.gr
Σχόλια Facebook