Απεβίωσε ο ομογενής Άλεξ Σπανός, ιδιοκτήτης της ομάδας του NFL Los Angeles Chargers
Ο ομογενής ιδιοκτήτης της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου Los Angeles Chargers (NFL) Άλεξ Σπανός άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 95 ετών.
Η ομάδα ανακοίνωσε τον θάνατο του Σπανού σήμερα το πρωί.
Ο Σπανός αγόρασε την ομάδα το 1984 έναντι 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρέδωσε όμως τον έλεγχό της στον πρωτότοκο γιο του, Ντιν, πριν από τη σεζόν του 1994. Ο Ντιν Σπανός είναι σήμερα πρόεδρος της ομάδας και ήταν εκείνος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά της έδρας της από το Σαν Ντιέγκο στο Λος Άντζελες.
Τις τρέχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες της ομάδας έχουν αναλάβει από το 2015 οι εγγονοί του Άλεξ Σπανού, ΈιΤζι και Τζον.
Ο Άλεξ Σπανός έγινε δισεκατομμυριούχος δραστηριοποιούμενος στον κτηματομεσιτικό τομέα και τις κατασκευές. Η σύζυγός του, Φαίη, πέθανε τον περασμένο Αύγουστο.
Ο Αλέξανδρος Γκας Σπανός (Alexander Gus Spanos) γεννήθηκε από Ελληνες μετανάστες γονείς το 1923. Χρόνια μετά κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα ώστε να αποκτήσει την μεγάλη πλειοψηφία των San Diego Chargers, το 1984. Τα επόμενα 10 χρόνια εξαγόρασε και τις περισσότερες από τις εναπομείνουσες μετοχές.
Ο πατριάρχης της οικογένειας Σπανού, δημοσίευσε το 2002 την αυτοβιογραφία του υπό τον τίτλο «Sharing the Wealth: My Story» («Μοιράζοντας τον Πλούτο: Η Ιστορία μου»). Το 1972 έγινε μέλος του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ έλαβε και το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2004.
Ο Σπανός ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ηγεσίας των 100 της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος του Κληροδοτήματος «Πίστη: Για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία» και έχει διατελέσει πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.
«Ο Αλεξ απεβίωσε ειρηνικά, έχοντας γύρω του τους αγαπημένους του την Τρίτη το πρωί», ανέφερε το ανακοινωθέν των Chargers. «Από ένα ταπεινό ξεκίνημα έγινε κορυφαίος κατασκευαστής διαμερισμάτων ανά τη χώρα και ιδιοκτήτης μίας ομάδας του NFL, ο Αλεξ απέδειξε ότι τα όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά».
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα έγινε γνωστός με τους καταστροφικούς σεισμούς της Καλαμάτας το 1986. Ήλθε στην πατρίδα των γονιών του και προσέφερε σημαντικά ποσά για την ανακούφιση των πληγέντων. Η θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, δημιούργησε μια σταθερή φιλία που κράτησε πολλά χρόνια. Όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο που εξέδωσε το 2002 (Alex Spanos, Sharing the Wealth: My Story), προσπάθησε τότε να πείσει τον πρόεδρο Ρίγκαν να ακυρώσει την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει σε βάρος της Ελλάδας και να βελτιώσει τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, όμως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αμετάπειστος.
Για τις προσφορές του τιμήθηκε με το Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον τίμησαν με το «Αθηναγόρειο Βραβείο».
Ο εκλιπών δήλωνε πάντοτε υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή. Παραλαμβάνοντας το «Αθηναγόρειο Βραβείο», τον Οκτώβριο του 2004, είχε πει στην ομιλία του:
“Δεν μπορώ να σας πω πόσο υπερήφανος είμαι ως Ελληνοαμερικανός και να κάνω να μάθει ο κόσμος γι’ αυτό. Δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί σαν κι εμάς, αλλά όταν υπάρχουν αρκετοί από εμάς μπορούμε να τους κάνουμε να γνωρίζουν ποιοι είμαστε”.
Υπερήφανος για τις αρχές και τις αξίες που του μετέδωσε η οικογένειά του και κυρίως η μητέρα του, είχε πει εκείνη τη βραδιά:
«Η μητέρα μου έλεγε πάντα, κάνε καλό για να δεις καλό. Κι αυτό είναι που πάντοτε προσπαθώ να κάνω».
Σχόλια Facebook