Η Κομισιόν προειδοποιεί την Ιταλία με αιχμηρή επιστολή για τα ελλείμματα
Σοβαρές ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για ανοιχτή διαμάχη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Σε προειδοποιητική επιστολή που έστειλαν στην Ρώμη ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρουν πως οι στόχοι για το έλλειμμα την τριετία 2019 έως 2021 αποτελούν πηγή «σοβαρών ανησυχιών» και υποδεικνύουν «σοβαρή παρέκκλιση» από τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δημοσιονομική σταθερότητα.
Οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν πως η Ιταλία οφείλει να μειώσει το έλλειμμά της κατά 0,6 μονάδες του ΑΕΠ το επόμενο έτος, όμως αντ’ αυτού το προσχέδιο φαίνεται πως αυξάνει το κενό κατά 0,8 μονάδες.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνησή του θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες το 2019, οδηγώντας το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ. Η «τρύπα» θα αρχίσει να κλείνει το επόμενο έτος, με το έλλειμμα θα περιορίζεται στο 2,1% το 2020 και στο 1,8% το 2021.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, έχουν υποσχεθεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε φτωχά νοικοκυριά, φοροελαφρύνσεις και προστασία των συντάξεων.
Η Ιταλία, όπως κάθε χώρα του ευρώ, οφείλει να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου, όταν και θα γίνει η επίσημη αξιολόγηση από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.
Στην ουσία η προειδοποίηση Μοσκοβισί και Ντομπρόφσκις σημαίνει πως με τα σημερινά δεδομένα το προσχέδιο κινδυνεύει να απορριφθεί, κάτι που θα σήμαινε ανοιχτή σύγκρουση με μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στο μπλοκ. Στην επιστολή πάντως οι δύο αξιωματούχοι σημειώνουν πως η ΕΕ παραμένει ανοιχτή σε «εποικοδομητικό διάλογο».
Νωρίτερα είχε σημειωθεί νέος γύρος ισχυρών απωλειών στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση κατά 1,3%, κατρακυλώντας κοντά στο όριο 20.000 μονάδων. Στο «κόκκινο» έκλεισαν επίσης Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.
Τυχόν κρίση στην σχέση Βρυξελλών – Ρώμης μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένες «φουρτούνες» στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, δυσκολεύοντας τα σχέδια της Ελλάδας για έκδοση νέων τίτλων τους επόμενους μήνες αλλά και την προσπάθεια ελληνικών τραπεζών να εξασφαλίσουν νέα κεφάλαια μέσω των αγορών.
Την επιστολή δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα La Repubblica.
Σχόλια Facebook