Μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν 1,8 δισ για ΕΝΦΙΑ και Φόρο εισοδήματος
Τελευταία προθεσμία σήμερα προκειμένου να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος. Το συνολικό ποσό που πρέπει να βγάλουν από τις τσέπες τους ή τους λογαριασμούς τους ανέρχεται στο ποσό του 1,8 δισ.
Η προθεσμία λήγει το μεσημέρι στις 2, για επιλέξουν τραπεζικό γκισέ και στις 12 τα μεσάνυχτα για όσους επιλέξουν να πληρώσουν τους φόρους τους, με ηλεκτρονικό τρόπο.
Σε πολλούς επικρατεί πραγματικός πανικός αφού αναζητούν εναγωνίως το ποσό που αντιστοιχεί στον καθέναν και ταυτόχρονα αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους, προκειμένου να προλάβουν την σχετική προθεσμία.
Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας – βαρόμετρο καθώς οι εισπράξεις που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό που θα κλείσει φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι 3,5% του ΑΕΠ αλλά στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν ότι τελικά θα κινηθεί στα επίπεδα του 4% του ΑΕΠ.
Το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει στον ΕΝΦΙΑ γιατί είναι ένας από τους φόρους που πληρώνουν κατά προτεραιότητα να νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Οι άλλοι δύο φόροι με υψηλή εισπραξιμότητα είναι ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.
Η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ κινήθηκε πέρυσι κοντά στο 75%. Δηλαδή από τα 100 ευρώ του φόρου που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν τα 75 ευρώ και τα υπόλοιπα 25 ευρώ είτε έμειναν απλήρωτα είτε ρυθμίστηκαν για πληρωμή σε δόσεις.
Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ είναι φέτος φουσκωμένος για περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών. Ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου 2019 ενώ προβλέπονται απαλλαγές και εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και την οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κά) καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Πληρωμή σε δόσεις
Οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν περισσότερες από 5 μηνιαίες δόσεις έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την εξόφλησή του ΕΝΦΙΑ:
1. Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.
2. Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο TAXISnet ακόμα και αν δεν έχει λήξει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης. Έτσι αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία δίνεται η ευκαιρία – υπό προϋποθέσεις να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 μηνιαίες δόσεις. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr).
Πληρωμή μέσω Taxis
Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή του ΕΝΦΙΑ με κάρτα απευθείας μέσω του Taxisnet, αλλά χωρίς τη δυνατότητα άτοκων δόσεων. Η πληρωμή γίνεται μέσω του ιστότοπου www.aade.gr, εφόσον προηγουμένως οι φορολογούμενοι συνδεθούν με τους προσωπικούς κωδικούς τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες της εφαρμογής που εμφανίζονται στην οθόνη της προσωποποιημένης πληροφόρησης για κάθε Ανοιχτή Οφειλή οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν τα στοιχεία δόσεων πατώντας το πλήκτρο επιλογής στη στήλη «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα». Μπορείτε να εξοφλήσετε τις οφειλές σας εκτός ρύθμισης ή να πληρώσετε μέρος τους, με κάρτες πληρωμών. Για να πληρώσετε μέρος της οφειλής, εισάγετε το ποσό που επιθυμείτε να πληρώσετε στο σχετικό πεδίο της στήλης «Ποσό για πληρωμή με κάρτα», αφού πρώτα επιλέξετε την οφειλή, πατώντας το πλήκτρο επιλογής στη στήλη «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα». Για να εξοφλήσετε την οφειλή επιλέγετε το πλήκτρο (push button) «Εξόφληση». Το συνολικό ποσό πληρωμής εμφανίζεται αυτόματα. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από μία οφειλές.
Σχόλια Facebook