Έρευνα: Η Ελλάδα 108η στην οικονομική ελευθερία μαζί με Κίνα, Σουαζιλάνδη

«Την ώρα που κάποιοι κυνηγούν τον μπαμπούλα του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική ελευθερία της Ελλάδας είναι αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΕΦίΜ Νίκος Ρώμπαπας

Την ώρα που πολύς λόγος γίνεται για ανάπτυξη της οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή και «άνθηση των επενδύσεων» η φετινή μελέτη του Ινστιτούτου Fraser για την οικονομική ελευθερία μας προσγειώνει στη σκληρή πραγματικότητα, καθώς η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 108η θέση (στην τρίτη δηλαδή κατηγορία) ανάμεσα σε 162 χώρες μαζί με Κίνα και… Σουαζιλάνδη.

Ουραγοί και στα… Βαλκάνια

Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη, με τίτλο «Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο» που ανακοίνωσε την Τρίτη το Ινστιτούτο Fraser του Καναδά και αφορά τα στοιχεία του 2016 η Ελλάδα συνεχίζει σταθερά να καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα «υποβιβάστηκε» από τη δεύτερη στην τρίτη κατηγορία το 2010 και έκτοτε παραμένει σε αυτή.

Από τη μελέτη, συνάγεται μάλιστα ότι στο φετινό δείκτη η χώρα μας σημείωσε άνοδο μόλις τριών θέσεων συγκριτικά με την περσινή, που αφορούσε τα στοιχεία του 2015, έτος δριμείας επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας λόγω των πολιτικών χειρισμών που οδήγησαν εντέλει στους κεφαλαιακούς ελέγχους και την αμφισβήτηση της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη.


Η Ελλάδα έπεσε από τη 2η στην 3η κατηγορία (πορτοκαλί χρώμα) το 2010 

Η Κροατία 33 θέσεις πάνω από εμάς…

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Κροατία, βρίσκεται στην 75η θέση, 33 θέσεις πάνω από τη χώρα μας. Ακόμη όμως και σε σύγκριση με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, βρίσκεται στην 98η θέση, 10 θέσεις πάνω από την χώρα μας. Αναφέρεται επίσης ενδεικτικά ότι η Ρουμανία καταλαμβάνει την 20η θέση, η Αλβανία την 34η, και η Βουλγαρία την 46η θέση.

Η καλύτερη πεντάδα – τελευταία η Βενεζουέλα

Οι χώρες με τις πέντε καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως παραμένουν φέτος οι ίδιες με πέρσι, αφού το Χόνγκ Κόνγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη και ακολουθούν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία. Τελευταία ανάμεσα στις 162 χώρες βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά η Βενεζουέλα.

«Απογοητευτική η θέση της Ελλάδας»

Όπως επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΕΦίΜ Νίκος Ρώμπαπας «για μια ακόμη φορά η Ελλάδα καταγράφει απογοητευτική θέση ως προς την οικονομική της ελευθερία, έχοντας ξανά τη χειρότερη επίδοση τόσο μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όσο και μεταξύ όλων των βαλκανικών χωρών. Είναι τραγική ειρωνεία, την ώρα που κάποιοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να κυνηγούν τον μπαμπούλα του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική ελευθερία της χώρας μας να είναι αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης. Όσο πιο γρήγορα ως κοινωνία αντιληφθούμε αυτή την αντίφαση, τόσο γρηγορότερα και θα αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές και βαθιές αιτίες της κακοδαιμονίας μας».

Σημειώνεται ότι ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους• το κράτος δικαίου• την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα• την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο• και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα. Σημαντικές έρευνες επιβεβαιώνουν σταθερά ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικονομικής Ελευθερίας, ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες. Το ΚΕΦίΜ παρουσιάζει φέτος για 3η συνεχή χρονιά τη μελέτη στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο.

Πηγή: skai.gr