SOS για το Προσφυγικό – Νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ζητά ο Τσίπρας
Αθήνα.– Οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί και σε περίπτωση που η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών, θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση της κατάστασης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, με θέμα το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ενώ επέμεινε σε μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση του ζητήματος.
Οι εργασίες του δείπνου ολοκληρώθηκαν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Αυστρίας· 01:00 ώρα Ελλάδας), χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην παρέμβαση του σημείωσε τα εξής:
1. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση. Η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο μια πτυχή της αναγκαίας προσέγγισης. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες.
2. Είναι ανάγκη να συσταθεί το συντομότερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.
3. Είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα ασύλου εντός του 2018, σε κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων χωρών, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.
4. Το σημαντικό δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά ταυτόχρονα η αναβάθμιση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, με δικλείδες ασφαλείας για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών. Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η σημαντικότερη πτυχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών που ζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα.
Σήμερα, στις 09.30 τοπική ώρα, θα αρχίσει η Ολομέλεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής η οποία θα συζητήσει το θέμα της ασφάλειας, ενώ από τις 13.00 μέχρι τις 15.00 είναι προγραμματισμένο το γεύμα εργασίας στο οποίο θα συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
«Ασφυξία» στο Ανατολικό Αιγαίο
Ένα ακόμη «καμπανάκι» χτύπησε χθες, η Διεθνής Αμνηστία, τονίζοντας ότι η ζωή των ανθρώπων στην καταυλισμό της Μόριας διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Ζητά, δε, από την ελληνική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να «τερματίσουν την πολιτική περιορισμού που έχει παγιδεύσει σχεδόν 20.500 ανθρώπους σε απαράδεκτες και υπερπλήρεις συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου» και να μεταφέρει τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα.
«Η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου – ιδιαίτερα στη Μόρια – έχει καταστεί αφόρητη· η ζωή και η υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, ανδρών γυναικών και παιδιών, διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Η πραγματικότητα αυτή έρχεται ως συνέπεια της ευρωπαϊκής πολιτικής απόφασης που επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Καθώς ο αριθμός των αφίξεων έχει αυξηθεί, οι ήδη δύσκολες συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και ο αριθμός των μετακινήσεων προς την ηπειρωτική χώρα παραμένει ιδιαίτερα ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής» αναφέρει η ανακοίνωση.
Παραθέτοντας στοιχεία, η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι «σήμερα στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονται 8.827 πρόσφυγες, ενώ ο καταυλισμός υποτίθεται ότι έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.100 ανθρώπων. Το κέντρο φιλοξενίας στο Βαθύ της Σάμου παρέχει καταφύγιο σε περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες/τριες, ενώ η αναφερόμενη χωρητικότητά του είναι 648 άτομα. Ταυτόχρονα, το κέντρο φιλοξενίας Βιάλ στη Χίο, φιλοξενεί τον διπλάσιο αριθμό από την επίσημη χωρητικότητά του (2.269 άτομα). Από το σύνολο του σημερινού πληθυσμού προσφύγων στα νησιά, τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο, ενώ πολλά από αυτά είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους».
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Έκκληση για απομάκρυνση των παιδιών
Σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι ο καταυλισμός βρίσκεται σε κατάσταση «πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης» όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία των προσφύγων.
Οι ΓΤΧ κάνουν λόγο για περιστατικά εφήβων στη Μόρια, που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί, τονίζοντας πως υπάρχουν σημαντικά κενά στην πρόσβαση ιατρικής φροντίδας.
Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.
Έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής
«Αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, που έχουν υποστεί ακραία επίπεδα βίας και ψυχικού τραύματος. Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας» λέει ο Ντέκλαν Μπάρι, παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.
πηγή:In.gr
Σχόλια Facebook