Η γαλλική βάση πολεμικών πλοίων στην Κύπρο αλλάζει τα δεδομένα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος συνεργάζεται με τη Γαλλία σε στρατιωτικό επίπεδο. Γαλλικά πολεμικά πλοία είχαν σταθμεύσει στη ναυτική βάση «Φλωράκης» στη Λεμεσό (κατά την κρίση του Ιράκ και του Αφγανιστάν), ενώ γαλλικά αεροσκάφη (Μιράζ και Ραφάλ) είχαν σταθμεύσει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου «Ανδρέας Παπανδρέου. Τώρα όμως τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά. Η Γαλλία και Κύπρος συμφώνησαν (η συμφωνία έκλεισε μετά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα οι Πρόεδροι Μακρόν και Αναστασιάδης) ώστε γαλλικά πολεμικά πλοία (περιλαμβανομένου και πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου) να μπορούν να αποκτήσουν ένα μόνιμο αγκυροβόλιο δίπλα από τα λιμάνι της Λάρνακας. Οι μόνιμες και σταθερές διευκολύνσεις θα εξυπηρετούν την παρουσία του γαλλικού πολεμικού στόλου σε επιχειρησιακό επίπεδο λόγω της αυξημένης του παρουσίας στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. H συμμαχία των δύο χωρών δεν σταματά εδώ:

Στο παρελθόν όταν η επιβλήθηκε εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Κύπρο από το αμερικανικό Κογκρέσο, η κυπριακή κυβέρνηση στράφηκε προς την Γαλλία για την προμήθεια αμυντικού υλικού (όπως είχε στραφεί προς την τότε Γιουγκοσλαβία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική).

Η νέα αμυντική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες γίνεται με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Κύπρος και Γαλλία στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευρυμένης τους συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνουν αποφασιστικά βήματα για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους και σε επίπεδο άμυνας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του από συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Τον Νοέμβριο αναμένεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος Μακρόν και θα υπογράψει τη συμφωνία συνεργασίας Κύπρου- Γαλλίας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλά η συμφωνία δεν θα είναι μόνον αμυντική. Η συμφωνία επεκτείνεται σε νέους τομείς συνεργασίας, στην ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, στην πειρατεία, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων καθώς και στην τρομοκρατία, ενώ η παρουσία του γαλλικού πολεμικού στόλου, σε πιο σταθερή βάση, σε ναύσταθμο στη Λάρνακα σηματοδοτεί και την αιχμή του δόρατος της νέας αναβαθμισμένης σχέσης.

Η παρουσία της Γαλλίας, μέσω του πολεμικού της στόλου, στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται, κατά την εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου, άρρηκτα και με το πλέγμα συμφερόντων της στην περιοχή, ιδίως στον Λίβανο, αλλά και στα ανοικτά μέτωπα που αφορούν τις εξελίξεις στον συριακό πόλεμο καθώς και τις επιπτώσεις της μονομερούς αποχώρησης της κυβέρνησης Τραμπ από τη συμφωνία Ιράν – Δύσης (το γνωστό JCPO ή συμφωνία P5+1). Παράλληλα, για την Κύπρο η παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Λάρνακας αποστέλλει σημαντικά μηνύματα στην Τουρκία, δεδομένων των διαστάσεων ασφάλειας που προκύπτουν από τις ενέργειες της Άγκυρας, προκειμένου να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θαλάσσια τεμάχια «3» και «6» της κυπριακής ΑΟΖ.

Μεγάλες προκλήσεις

Η είδηση της εισόδου των σχέσεων Γαλλίας – Κύπρου σε μια νέα αναβαθμισμένη εποχή έρχεται, όπως αναφέρεται στον κυπριακό τύπο, σε μια περίοδο ιδιαίτερων προκλήσεων και για τις δύο χώρες και, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν, «εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις στην περιοχή». Για το Παρίσι σηματοδοτεί ένα γεωπολιτικό comeback λόγω των προκλήσεων από το power vacuum που προκύπτει από το Brexit – μετά την οριστική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τον προσεχή Μάρτιο.Η ανακοίνωση της συνεργασίας τον προσεχή Νοέμβριο δείχνει να έχει τη δική της σημειολογία και λόγω των προγραμματισμένων επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων της γαλλικής Total που έχουν προγραμματιστεί για το 2019.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτό έρχεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδα «Πολίτης» στο πλαίσιο μιας πιο ενεργητικής και… preemptive στάσης της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου, και λόγω της πιθανής απουσίας εξελίξεων στο Κυπριακό, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις απρόσκοπτης συνέχισης του ερευνητικού προγράμματος γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, βάσει και των πιθανών, παρεμφερών, με όσα συνέβησαν στο θαλάσσιο τεμάχιο «3», ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας στο προσεχές μέλλον.

Βεβαίως η είδηση αυτή εξόργισε τον, όπως ήταν αναμενόμενο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέφερε το θέμα της δημιουργίας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, ωσάν να μην έχει όχι μία αλλά πολλές τα κατεχόμενα εδάφη, με την παρουσία 40.000 τούρκων στρατιωτών. Υποσχέθηκε μάλιστα να αυξήσει τον αριθμό των τουρκικών στρατευμάτων. Τη στιγμή που η Κύπρος δεν διαθέτει πολεμική αεροπορία και τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάσουν συχνότατα τον κυπριακό εναέριο χώρο και τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν αναγνωρίζουν την κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή:in.gr