«Ρίχναμε λάδι στα εκθέματα των Μουσείων ως ξόρκι για να λύσουμε τα μάγια…»
Αθήνα.- «Ρίχναμε λάδι στα εκθέματα των Μουσείων ως ξόρκι για να λύσουμε τα μάγια…»
Σε αυτόν τον ιδιόμορφο ισχυρισμό προχώρησαν δύο γυναίκες Ρομά από την Βουλγαρία, ηλικίας, 51 και 48 ετών, που εργάζονταν στην χώρα μας ως οικιακοί βοηθοί και οι οποίες συνελήφθησαν το πρωί της Κυριακής από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ έξω από το μουσείο της Παλιάς Βουλής.
Οι δύο γυναίκες θεωρούνται οι δράστιδες βανδαλισμών –με ψεκασμό με ελαιώδη ουσία- του Βυζαντινού Μουσείου στις 28 Ιουλίου και του Μουσείου Μπενάκη στις 26 Αυγούστου 2018.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δύο γυναίκες που επισκέπτονται τακτικά την χώρα μας – η μια έχει και συγγενικά πρόσωπα στην Ελλάδα- ετοιμάζονταν να προκαλέσουν ζημιές και σε εκθέματα της Παλιάς Βουλής, όμως εντοπίσθηκαν από τον φύλακα.
Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν παρόμοια επίθεση. Κι αυτό γιατί δεν έχουν εξιχνιασθεί δύο συναφείς περιπτώσεις με «ράντισμα», με παρόμοιο παχύρρευστο υγρό, στις 10 Μαΐου 2017, σε αρχαία αντικείμενα του μουσείου της Βεργίνας και λίγες ώρες αργότερα με τον ίδιο τρόπο στο μουσείο του χωριού Πέλλα.
Τότε είχε θεωρηθεί ύποπτη γυναίκα αφρικανικής καταγωγής που διέμενε στην Θεσσαλονίκη. Χωρίς ωστόσο να εντοπισθεί και να συλληφθεί.
Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Πέλλας είναι ότι την ώρα που αναχώρησε η Αφρικανή από τον εκεί αρχαιολογικό χώρο και προχωρούσε πεζή προς τον τοπικό οικισμό, της πρότεινε να τη μεταφέρει με το όχημά της υπάλληλος του μουσείου που αναχωρούσε από τη δουλειά της.
Στο ίδιο όχημα βρισκόταν και μία επισκέπτρια του μουσείου από την Τσεχία. Η οδηγός του οχήματος έδωσε μια κρίσιμη κατάθεση στην ΕΛ.ΑΣ. που ενημερώθηκε από τους υπευθύνους του μουσείου της Πέλλας, ύστερα και από μηνυτήρια αναφορά τους. Τότε η μυστηριώδης γυναίκα ανέφερε ότι ήταν από τη Νιγηρία και ότι την ενδιέφεραν τα εκθέματα του βασιλιά Φιλίππου.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επισήμαναν ότι από την συνεργασία τους με τις ξένες διωκτικές αρχές διαπίστωσαν ότι βανδαλισμοί με ελαιώδη υγρά (όπως αυτές που υπήρξαν σε εκθέματα κάθε μορφής στα τέσσερα ελληνικά μουσεία) δεν έχουν σημειωθεί σε άλλες χώρες του κόσμου.
Κι αναζητούν τις αιτίες αυτών των αλλεπάλληλων επιθέσεων που ίσως σχετίζονται με τελετές «μαγείας» αλλά και περιπτώσεις βασκανίας με βάση αρχαίες αντιλήψεις ότι «το λάδι αποτελεί σύμβολο της αθανασίας της καρποφορίας και γαμήλιο έμβλημα που μεταδίδει γονιμότητα και αφθονία».
Σχόλια Facebook