Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα της ψήφου των Αποδήμων στο Επτανησιακό Συνέδριο
Αθήνα.- Μιλώντας στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Απόδημων Επτανήσιων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της ψήφου των Αποδήμων (σ.σ. και έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά Του διότι ήταν και ο πρώτος ως Υπουργός Εσωτερικών στην Κυβέρνηση της ΝΔ, που το 2009 κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή) λέγοντας τα εξής:
«…Πιστεύω ότι είναι στοιχειώδες χρέος μας απέναντί σας καθώς και απέναντι σε κάθε Απόδημο Έλληνα -το οποίο, δυστυχώς, έχουμε καθυστερήσει πολύ να εκπληρώσουμε, παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά το παρελθόν, δίχως αποτέλεσμα τότε, το 2009, αφού το σχετικό σχέδιο νόμου δεν συγκέντρωσε τα δύο τρίτα του όλου αριθμού των Βουλευτών- να θεσμοθετήσουμε την ψήφο των Αποδήμων. Υπενθυμίζω, ότι η απόδοση ψήφου στους Αποδήμους είναι ο μόνος εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος -άρθρο 51 παρ. 4 εδ. α΄ και β΄ -που δεν έχει ακόμη ψηφισθεί. Είμαι δε βέβαιος ότι όλες οι Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις θα συνεργασθούν, προκειμένου να εκπληρώσουμε αυτό το χρέος έναντι των εκτός Επικρατείας Συμπατριωτών μας…»…
Η αποστροφή αυτή του λόγου του κ. προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είχε ανάλογη συνέχεια από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αντίθετα, ο πρόεδρος του ”Ελληνοαμερικάνικου Εθνικού Συμβούλιου” κ. Βασίλης Ματαράγκας, στον δικό του χαιρετισμό, έθεσε το ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων.
«…Απευθυνόμενος στον εξοχώτατο πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας, τον πρόεδρο όλων των Ελλήνων, εντός και εκτός επικράτειας, θέλω να του τονίσω ότι ως εγγυητής, θεσμικά, της εφαρμογής του Συντάγματος, οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία, επειδή στο Σύνταγμα υπάρχει κι ένα άρθρο, το 51ο, που ”ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο”. Γιά μικροκομματικές σκοπιμότητες κ. πρόεδρε της Δημοκρατίας, κυβερνήσεις και κόμματα αδιαφορούν πολλά χρόνια γι’ αυτή την μεγάλη, υποτιμητική και απαξιωτική, γιά τους απόδημους ‘Ελληνες πολίτες, παράλειψη, που συνιστά και παραβίαση του Συντάγματος.
Δεν είναι δυνατόν, η χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, να αδιαφορεί γιά το συνταγματικό δικαίωμα πολιτών της, γεννημένων στην Ελλάδα, εγγεγραμμένων στα Δημοτολόγια, ευρισκόμενων εκτός επικράτειας. ‘Οταν γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, αλλά και αφρικανικές, σεβόμενες τους πολίτες τους, διευκολύνουν το εκλογικό συνταγματικό δικαίωμα όλων των πολιτών τους», κατέληξε.
Σχόλια Facebook