Φρένο στο success story Τσίπρα βάζουν οι αγορές -Στα ύψη τα ομόλογα, σε πτώση το Χρηματιστήριο
Λίγα 24ωρα πριν τις εξαγγελίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ και 15 μέρες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όχι μόνο δεν δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης, αντίθετα ακολουθούν ανοδική τροχιά.
Για έκτη διαδοχική συνεδρίαση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται, με το 10ετές να ενισχύεται σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,63%, επίπεδο που χαρακτηρίζεται απαγορευτικό για έξοδο στις αγορές.
Σε άνοδο βρίσκεται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, το οποίο καταγράφει αύξηση κατά 15,3 μονάδες βάσης στο 3,698% ενώ την ίδια ώρα και το χρηματιστήριο δέχεται πιέσεις προσεγγίζοντας επικίνδυνα το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου την ημέρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε το διάγγελμα για το τέλος του προγράμματος διάσωσης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 4,26%.
Η εικόνα της αγοράς ομολόγων προβληματίζει τους οικονομικούς αναλυτές δεδομένων και τα αναταράξεων στις αναδυόμενες αγορές ενώ τα μηνύματα από εκπρόσωπους των θεσμών για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων πυκνώνουν όσο εντείνεται και οι διαρροές για τις εξαγγελίες και παροχές που θα κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, ο οποίος μιλώντας στην Καθημερινή έστειλε μήνυμα στην Αθήνα ότι ο «διάλογος» με τους επενδυτές και τις αγορές δεν θα είναι ευκολότερος από εκείνον με τους Θεσμούς.
Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, μετά το τέλος των μνημονίων επισημαίνει ότι προϋπόθεση για να ανακτήσει η χώρα μας την εμπιστοσύνη των αγορών είναι να αποφύγει τις υπαναχωρήσεις και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και υπογραμμίζει ότι παραμένουν μακροπρόθεσμα κίνδυνοι αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους παρά το σημαντικό βήμα που αποτέλεσε η απόφαση του Eurogroup.
Αλλωστε και ο ΣΕΒ έχει προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα θα τεθεί πάλι εκτός αγορών, όπως το 2010 αν δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα σε ό,τι αφορά την παραμονή της σε τροχιά υψηλής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και μάλιστα οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε στο τελευταίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, αυτή τη φορά η διάσωση θα είναι πολύ επώδυνη, καθώς θα γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο αποδόμησης των ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας.
Στο θέμα των αγορών αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha σημείωνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο και ότι δεν έχουμε ξεφύγει από τη μέγγενη της κρίσης.
Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, καθώς όπως είπε με το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου στο 4,5% επιτόκιο δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. «Δεν μπορεί η Πορτογαλία σήμερα να δανείζεται με κάτω του 2% η χώρα και φυσικά με αντίστοιχο κόστος δανεισμού και οι επιχειρήσεις, και η Ελλάδα να είναι στο 4,5%.»
Το Χρηματιστήριο
Η χρηματιστηριακή αγορά μετά από ένα ήπιιο ανοδικό ξεκίνημα πέρασε σε πτωτική τροχιά προσεγγίζοντας επικίνδυνα τις 700 μονάδες. Aυτή την ώρα (15:32) σημείωνει πτώση κατά 0,21% και ο γενικός δείκτης διαμορφώνεται στις 708,28 μονάδες.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 703,40 μονάδες (-0,96%) και ανώτερη τιμή στις 714,48 μονάδες (+0,60%).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,12%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+1,97% στα 6,200 ευρώ), του ΟΤΕ (+1,42% στα 10,730 ευρώ) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,40% στα 5,060 ευρώ).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-3,28% στα 5,300 ευρώ), της Coca Cola HBC (-2,71% στα 28,720 ευρώ) και της Eurobank (-2,70% στα 0,6860 ευρώ).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+1,23%) και της Υγείας (+0,76%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-2,66%) και των Τραπεζών (-2,38%).
Σχόλια Facebook