ΑΠΟΨΗ: Σχολιάζοντας ένα …σχόλιο
Σχολιάζοντας το άρθρο μας, ο αναγνώστης μας Michailidis Nikolaos έβαλε μία σημαντική παράμετρο στο όλο θέμα της αποστολής του ομογενειακού Τύπου.
Γράφει: “Η γνώμη μου, αγαπητοί φίλοι, είναι το μέσο επικοινωνίας που διαθέτουμε να στοχεύει στην ενότητα των κατοίκων στην Γενέτειρα και των Ομογενών σε όλο τον κόσμο.” Αυτή, όντως, είναι μία βασική παράμετρος της αποστολής του ομογενειακού Τύπου. Βέβαια, η όποια δύναμη επιρροής του ομογενειακού Τύπου, που στις μέρες μας έχει για διαφόρους λόγους καταστεί υποτονική, αφορά κυρίως τον χώρο του απόδημου ελληνισμού. Επομένως, η κύρια ενασχόλησή του θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της ενότητας της ομογένειας. Σε τοπικό επίπεδο, αρχικά, και σε παγκόσμιο υπό προϋποθέσεις.
Το δεύτερο σκέλος, το αναφερόμενο στην ενότητα των κατοίκων της γενέτειρας, αυτό θα έπρεπε να αποτελεί μέριμνα των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, του ελληνικού Τύπου και της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης. Συνεπικουρικά και ο Τύπος των αποδήμων μπορεί να συμβάλει μόνον, όμως, όταν τα πράγματα στην γενέτειρα είναι ομαλά και τα πολιτικά πνεύματα ηρεμούν… Σε περιόδους πολιτικής οξύτητας και ακραίου πολιτικού φανατισμού στην Ελλάδα, ο ομογενεικός Τύπος είναι και αυτός διχασμένος, και η ακρότητες μεταφέρονται και στην απόδημη ομογένεια. Αυτό έχει αποδείξει η μέχρι σήμερα ιστορία.
Στην επόμενη φράση του, ο κ. Μιχαιλίδης επισημαίνει: “Η Γενέτηρα δοκιμάζεται και μικραίνει. Η σωτηρία του ελληνισμού σε λίγα χρόνια θα είναι το κύριο καθήκον των Ομογενών μας,γιατί θα είναι άδικο για την παγκόσμια ιστορία να χαθούν οι σύγχρονοι απόγονοι του μοναδικού ελληνικού πολιτισμού“. Βαρυσήμαντη επισήμανση. “Η σωτηρία του ελληνισμού σε λίγα χρόνια θα είναι το κύριο καθήκον των ομογενών μας”… Υπήρξε και πολλά χρόνια πριν. Το ζητούμενο είναι εάν είναι ίδιες οι εποχές και εάν η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί χωρίς να γίνει καλλικατούρα.
Κρίσμο ερώτημα: Υπάρχουν σήμερα στην ομογένεια μορφές που θα μπορούσαν να ηγηθούν της σωτηρίας του οικουμενικού ελληνισμού; Υπάρχουν οι δομές εκείνες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφαλτήριο των προσπαθειών για τη σωτηρία της γενέτειρας που “μικραίνει”;
“Το ζητούμενο“, λέει ο κ. Μιχαηλίδης, “είναι η ενότητα και πιθανόν οι Ομογενείς μας που απέχουν από τις επιχώριες μικρότητες να είναι οι κύριοι συντελεστές της. Ετσι το μέσο επικοινωνίας που διαβάζουμε τώρα έχει τεράστιο χρέος στον ελληνισμό“.
Δεν γνωρίζουμε εάν με την τελευταία φράση του ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρεται στην Ιστοστελίδα μας. Υποθέτουμε ότι αφορά γενικότερα τον Ομογενειακό Τύπο. Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι οι Απόδημοι, παρακολουθώντας από μακριά τα πολιτικά δρώμενα στην γενέτειρα, έχουν διαυγέστερη άποψη για την εν γένει κατάσταση που βιώνουμε οι “εντός των τειχών” Έλληνες. Μπορούν, έτσι, να διατηρούν μιά περισσότερο ψύχραιμη στάση τόσο απέναντι στα αποτελέσματα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης όσο και στην ανορθόδοξη πολωτική τακτική της παρούσης κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση.
Η θέση αυτή, δεν ισχύει, δυστυχώς, για όλα τα δημοσιογραφικά Μέσα της ομογένειας. Ορισμένα είναι φορείς και εκφραστές της μιάς ή της άλλης παράταξης, του ενός ή του άλλου κόμματος. Του ενός ή του άλλου αρχηγού. Κάποτε όχι και από αγνά κίνητρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Θέσεις, απόψεις και γνώμες, πολλές φορές επικριτικές, διατυπώνει και η Panhellenic Post. Όχι, όμως, από κομματικά ελατήρια. Τα εθνικά θέματα δεν αφορούν τα κομματικά. Τα θέματα αξιοπιστίας της Κυβέρνησης, δεν αφορούν τα κομματικά. Τα θέματα ετοιμότητας ή ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού, δεν αφορούν τα κομματικά. Η δημοσιονομική πολιτική και οι επιπτώσεις της λιτότητας δεν αφορούν τα κομματικά. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ομογένεια, δεν αφορούν τα κομματικά. Πολύ περισσότερο δεν έχουν να κάνουν, όλα αυτά, με συγγένειες, φιλίες ή συμφέροντα.
Στην Panhellenic Post, εκφράζουμε την άποψή μας, λέμε τη γνώμη μας, κρίνουμε και επικρίνουμε, όπου χρειάζεται, την εξουσία. Διακωμωδούμε καταστάσεις. Δημοσιεύουμε δίχως λογοκρισία τις απόψεις των αναγνωστών μας. Προβάλουμε τις θέσεις όλων των κομμάτων επί των σοβαρών θεμάτων. Αυτή είναι, πιστεύουμε, άλλωστε, η αποστολή του Τύπου. Να πληροφορεί και να ενημερώνει. Να ελέγχει την εκάστοτε Κυβέρνηση. Η ενότητα προϋποθέτει ενημέρωση. Κριτική ανάλυση, επεξεργασία των γεγονότων. Όχι συγκάλυψη. Όχι συσκότηση. Όχι ψέμματα. Όχι υπεκφυγές.
Μόνον έτσι θα είναι χρήσιμη στη δημοκρατία η ενότητα. Και μόνον έτσι θα υπηρετηθεί σωστά ο ελληνισμός.
Σχόλια Facebook