Χωρίς τελειωμό οι πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές – Σκιές πάνω από την «καθαρή έξοδο» της 21ης Αυγούστου
Το κακό κλίμα έχει βέβαια αφορμή τις εξελίξεις στην Τουρκία και στην Ιταλία, ωστόσο αναδεικνύει και ένα σοβαρό ζήτημα, που έχει τονιστεί από πολλούς, αλλά δεν φαίνεται να έχει ληφθεί σοβαρά από την κυβέρνηση. Οι επενδυτές και οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται να είναι ιδιαίτερα διστακτικοί απέναντι στην χώρα και την κατατάσσουν σε υψηλού ρίσκου για τοποθέτηση.
Χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ανήλθε έως το 4,304%, όταν προ μίας εβδομάδος ήταν στο 3,9%, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου άγγιξε το 3,315%, όταν την περασμένη Δευτέρα ήταν στο 3%, δηλαδή αυξήθηκε μέσα σε πέντε συνεδριάσεις κατά 30 μονάδες βάσης!
Εξίσου απογοητευτική ήταν η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 3,10%, στις 720,71 μονάδες, που είναι χαμηλό 21 μηνών, χάνοντας κρίσιμες στηρίξεις. Σε ανάλογα επίπεδα είχε βρεθεί ο Γενικός Δείκτης τον Νοέμβριο του 2017. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος σημείωσε πτώση 6,66%, στις 745,33 μονάδες, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών ότι επέρχεται ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε ημερήσιες απώλειες 8,24%, η Alpha Bank σημείωσε πτώση 7,47%, η Εθνική υποχώρησε κατά 6,43% και η Eurobank έχασε 4,77%
Εισαγόμενοι κίνδυνοι
Η Ελλάδα είναι ευάλωτη απέναντι στους εισαγόμενους κινδύνους. Την περίοδο αυτή πάντως υπάρχουν δύο ορατοί κίνδυνοι, ο ένας προέρχεται από την Τουρκία και ο άλλος από την Ιταλία. Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη βρέθηκαν χθες σε κλοιό μαζικών πιέσεων εν μέσω ανησυχιών ότι συγκεκριμένες τράπεζες της Ε.Ε. θα βρεθούν αντιμέτωπες με περιπέτειες λόγω της επιταχυνόμενης κρίσης στην Τουρκία.
Αλλά και οι φόβοι για την κατάσταση στην Ιταλία δεν είναι μικρότεροι. Χθες η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου, το οποίο θεωρείται «δείκτης» για την αποτίμηση του κινδύνου της Περιφέρειας, σημείωσε αύξηση 3,10% και ανήλθε στο 3,089%, όταν προ μίας εβδομάδος ήταν στο 2,9%. Το δε διετές ιταλικό ομόλογο «εκτοξεύθηκε» κατά 9,25% σε ημερήσια βάση και η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 1,285%, από 0,97% μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι πιέσεις αυτές σχετίζονται με τους φόβους των αγορών ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν θα λάβει περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές για να συγκρατήσει το χρέος της χώρας που αγγίζει πλέον το 133% του ΑΕΠ και πως οι λαϊκιστές θα μπουν στον πειρασμό να συγκρουστούν με τις Βρυξέλλες.
Πηγή:newsIt.gr
Σχόλια Facebook