Από «κόσκινο» θα περνά η ΕΕ τη χορήγηση «χρυσής βίζας» σε Ελλάδα και Κύπρο

Εντείνονται οι ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά τις «χρυσές βίζες» και την εισροή βρώμικου χρήματος, στην Ευρώπη από πλούσιους μη Ευρωπαίους ξένους.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα των Financial Times η Κομισιόν προτίθεται να λάβει μέτρα εναντίον κυβερνήσεων της ΕΕ, τα οποία θα υποχρεώνουν χώρες όπως η η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, να ελέγχουν εξονυχιστικά τις αιτήσεις για χροήγηση υπηκοότητας σε μη Ευρωπαίους ξένους, με αιχμή το «μαύρο» χρήμα που μπαίνει στην ΕΕ κυρίως από τη Ρωσία.

Η Επίτροπος της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, Βέρα Γιούροβα, δήλωσε στους Financial Times, ότι θα υποβληθούν σε αυστηρό έλεγχο τα προγράμματα «πώλησης υπηκοοτήτων» (σσ Golden Visa), στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να πατάξει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη διαφθορά, με την εφημερίδα να σχολιάζει τη εν λόγω πρωτοβουλία ως κλιμάκωση των ανησυχιών ιδιαίτερα για το ρωσικό μαύρο χρήμα στην Ευρώπη.

«Σε περιπτώσεις αμφιβολιών (για την προέλευση της περιουσίας του) ένα άτομο δε θα πρέπει να έχει το προνόμιο της υπηκοότητας. Δεν έχουμε την εξουσία να απαγορεύσουμε μια τέτοια πρακτική, αλλά έχουμε την υποχρέωση να θέσουμε υψηλές προϋποθέσεις στα κράτη μέλη ώστε να είναι προσεκτικά. Χορηγούν υπηκοότητες για όλη την Ευρώπη», δηλώνει η Επίτροπος από την Τσεχία.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μάλτα, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πορτογαλία, προσφέρουν σε επενδυτές την εθνική υπηκοότητά τους εφόσον πραγματοποιούν σημαντικές αγορές σε ακίνητα ή ομόλογα.

Και μπορεί οι χώρες μέλη της ΕΕ να είναι ελεύθερες να επιλέγουν τα δικά τους κριτήρια για την χορήγηση της βίζα ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι πιθανό το φθινόπωρο να δημοσιοποιηθεί μία έκθεση που «είναι πιθανό να επικρίνει» τις χώρες-μέλη αυτές για ελλιπή έλεγχο των δικαιούχων που λαμβάνουν υπηκοότητα και της προέλευσης των χρημάτων τους και η οποία θα συνταχθεί στο πλαίσιο προσπάθειας πάταξης του ξεπλύματος χρήματος, σε συνεργασία της ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Το δημοσίευμα στη συνέχεια, όπως και η κα Γιούροβα, επικεντρώνεται κυρίως στις ανησυχίες που προκαλεί το πρόγραμμα που έχει σε λειτουργία η Μάλτα, το οποίο έχουν εκμεταλλευτεί πολλοί Ρώσοι με αμφιβόλου προελεύσεως χρήματα.

Επισημαίνεται ότι τα προγράμματα «χρυσής βίζας» αποτέλεσαν το 2016 μόλις το 0,1% των περιπτώσεων αιτήσεων απόκτησης υπηκοότητας ΕΕ από πολίτες τρίτων χωρών.

 

Πηγή:in.gr