Washington Post: Ακόμα τέσσερις δεκαετίες λιτότητας περιμένουν την Ελλάδα
Άρθρο στην Ελλάδα και την επόμενη μέρα των μνημονίων αφιερώνει η Washington Post.
Όπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, «η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να σταθεί ξανά στα πόδια της. Ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από αυτήν, έπειτα από οκτώ χρόνια μνημονίων και αδιεξόδων… και ακόμη περισσότερων μνημονίων».
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρει ότι τα καλά νέα είναι πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο, το οποίο θα είναι και το τελευταίο, αφού η χώρα δεν χρειάζεται, προς το παρόν, επιπλέον οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, τα κακά νέα είναι, με βάση και την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, ότι ακόμη και με χαμηλότερα επιτόκια και με παράταση στην αποπληρωμή των δανείων το ελληνικό χρέος παραμένει υπέρογκο, η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή και οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν εύθραυστες. Τι σημαίνει αυτό; Πως δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια στο μέλλον.
«Αλλά το χειρότερο όλων είναι άλλο: η Ευρώπη μπορεί να πανηγυρίζει πως η Ελλάδα είναι πλέον success story, στην πραγματικότητα όμως η χώρα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες της ιστορίας», συνεχίζει η Washington Post και εξηγεί ότι, αν εξαιρέσει κανείς κάποια πολύ μικρά κρατίδια, όπως το Σαν Μαρίνο, μόλις τέσσερις χώρες έχουν αντιμετωπίσει μεγαλύτερη ύφεση από εκείνη που βίωσε η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.
Και αυτές είναι η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Ισημερινή Γουινέα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι δύο πρώτες «χτυπήθηκαν» από εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι άλλες δύο είναι χώρες με δικτατορίες που παράγουν πετρέλαιο, με κυβερνήσεις τόσο διεφθαρμένες και ανίκανες που επιδείνωσαν την πετρελαϊκή κρίση.
Ακόμη και η Ουκρανία, που είδε την οικονομία της να δέχεται σοβαρό πλήγμα το 2009, ενώ ενεπλάκη και σε διένεξη με τη Ρωσία το 2014, είχε καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα. Η ουκρανική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 17,8% από το 2008, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα έχει καταγράψει ύφεση 23,6%.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ελλάδας, συνεχίζει το δημοσίευμα, η χώρα έχει δεσμευθεί να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060.
Και καταλήγει με δηκτικό τόνο: «Ναι, σωστά καταλάβατε. Την Ελλάδα περιμένουν ακόμη τέσσερις δεκαετίες λιτότητας. Αυτή είναι η επιτυχία για την οποία μιλά η Ευρώπη: μια οικονομία που βίωσε τέτοια ύφεση σαν να βγήκε μόλις από πόλεμο».
Πηγή: iefimerida.gr
Σχόλια Facebook