Το Μάτι ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε. Ούτε εκδηλώσεις, ούτε ανασχηματισμοί. Ούτε ΔΕΘ. Θα τα ξαναδούμε όλα από την αρχή, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες». Αυτή είναι η απάντηση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα στις ερωτήσεις της «Ν» για το κατά πόσο έχουν βάση οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ανασχεδιάζει τον οδικό χάρτη ως τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η εθνική τραγωδία στο Μάτι προκάλεσε σοκ στην κυβέρνηση και ανέτρεψε πλήρως τον πολιτικό και εκλογικό της σχεδιασμό. Το Μαξίμου προσβλέπει καταρχήν στο να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να ξεκινήσει από το μηδέν ο νέος σχεδιασμός και αυτό – όπως σημειώνει η ίδια πηγή – «δεν μπορεί να γίνει με τον κατάλογο των νεκρών και των αγνοουμένων ανοικτό». Στην ερώτηση αν όντως υπάρχουν μετρήσεις της κοινής γνώμης, καθώς πληροφορίες για μετρήσεις που γίνονται και καταγράφουν μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ίδια πηγή σημειώνει ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν μετρήσεις».

Το σενάριο του ανασχηματισμού πριν από τη ΔΕΘ, συνδυασμένο με καρατομήσεις υπουργών που χειρίστηκαν την κρίση επιχειρησιακά, πολιτικά και επικοινωνιακά, είναι η εισήγηση στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα ως κίνηση που θα ενίσχυε το προφίλ του, το οποίο έχει υποστεί και υφίσταται φθορά, παρά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης που εκτιμάται από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι λειτούργησε εκτονωτικά για την κοινή γνώμη.

Σημειώνεται δε ότι υπάρχει ήδη πολύ μεγάλη ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επίδραση της εικόνας μιας χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υπό συνθήκες πολιτικής ρευστότητας, στην προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη.

Η λογική εκτίμηση ότι η εθνική τραγωδία στο Μάτι βγάζει οριστικά εκτός κάδρου έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο, δεν αποτελεί κοινό τόπο στην κυβέρνηση. Υπάρχουν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη που σκέπτονται ότι με προϋπόθεση πως η αντίδραση της κυβέρνησης στους τομείς της επόμενης ημέρας της τραγωδίας (ανακούφιση και στήριξη πληγέντων, θεσμικές αλλαγές, εικόνες με κατεδαφίσεις αυθαίρετων σπιτιών κλπ) θα ισορροπήσει το κλίμα, η εθνική θλίψη για την ύπαρξη νεκρών θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην εθνική οργή και – όπως συνέβη και το 2007 – η κυβέρνηση θα μπορούσε να αιφνιδιάσει με εκλογές το φθινόπωρο. Άλλοι έχουν στο μυαλό τους το παράδειγμα του 1999, όταν η κυβέρνηση Σημίτη αντέδρασε θετικά στην αντιμετώπιση του μεγάλου σεισμού στην Αττική, ανέτρεψε την κατάσταση στις δημοσκοπήσεις και την άνοιξη του 2000 κέρδισε τις εκλογές.

Η κυρίαρχη τάση ωστόσο είναι ότι η κυβέρνηση – και δη η νέα κυβέρνηση που θα είναι και εκλογική – θα χρειαστεί πολύ χρόνο, που της δίνει το Σύνταγμα, για να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αλλάξει το σημερινό, εξαιρετικά βαρύ κλίμα.

Κρίσιμη παράμετρο θα αποτελέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια στις 30 Σεπτεμβρίου, είτε είναι θετικό – όπως έχει διαβεβαιώσει την Αθήνα ο Ζόραν Ζάεφ – είτε είναι αρνητικό.

Αν είναι αρνητικό, η κυβέρνηση θα δεχθεί άλλο ένα πολιτικό και επικοινωνιακό κτύπημα, με απρόβλεπτες διαστάσεις επειδή άνοιξε ένα εθνικό ζήτημα χωρίς να έχει διασφαλίσει τις προϋποθέσεις επίλυσής του. Αν είναι θετικό, η κυβέρνηση θα έχει κάποιους μήνες μπροστά της μέχρι να έρθει επικυρωμένη η συμφωνία από τα Σκόπια προς έγκριση και στην Αθήνα, ακόμα και αν ο Σκοπιανός πρωθυπουργός χρειαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Αυτήν τη στιγμή, άποψη των πολλών εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ορατός ορίζοντας δεν περιλαμβάνει εκλογές, με τα βασικά σενάρια να παραμένουν αυτό των τριπλών εκλογών τον Μάιο και αυτό στο τέλος της τετραετίας, μετά από ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, με όλα τα συν και τα πλην που έχουν ήδη καταγραφεί.

Ελπίδα του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι – με ενδιάμεσο σταθμό την υπογραφή για την έξοδο από το πρόγραμμα που είναι άγνωστο το πώς τελικά θα παρουσιαστεί – η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που θεωρείται ορόσημο, θα γίνει σε κανονικές και όχι έκτακτες συνθήκες, θα έχει καταλαγιάσει η δικαιολογημένη οργή της κοινωνίας, θα έχουν καταφέρει να ελέγξουν τη σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση και να βγουν από τα σχοινιά που βρίσκονται όλες αυτές τις ημέρες δεχόμενοι ισχυρά πολιτικά και επικοινωνιακά κτυπήματα.

Πηγή:naftemporiki.gr