Συνέδριο των Απόδημων Ροδίων στη Ρόδο
Με στόχο να ανταποδοθεί στους απανταχού απόδημους Ροδίους αυτά που έχουν προσφέρει στον τόπο τους, πραγματοποιείται και φέτος, στις 21 και 22 Ιουλίου, το καθιερωμένο πλέον «Αντάμωμα» στο Ασκληπείο, στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού και τον περιβάλλοντα χώρο.
Η μεγάλη αυτή γιορτή, διοργανώνεται από τον Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ασκληπείου, το Γραφείο Αποδήμων Ροδίων της Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τμήμα Τουρισμού-Πολιτισμού, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, και προσπαθεί να φέρει κοντά τους Αποδήμους όλης της Ρόδου με τους ντόπιους.
Σημαντικό είναι ότι, στο πλαίσιο του «Ανταμώματος», θα πραγματοποιηθεί το «1ο Παγκόσμιο συνέδριο Απόδημων Ροδίων», με τη συνεργασία των Παρροδιακών Συλλόγων Αποδήμων Ροδίων, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, των Δημοτικών Ενοτήτων και Κοινοτήτων του νησιού, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, φορέων και άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων της Ρόδου.
Για τις διήμερες αυτές εκδηλώσεις, μίλησαν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι των διοργανωτών. Καταρχήν, η Πρόεδρος του Συλλόγου του Ασκληπειού, κυρία Μαγδαληνή Κούρτη, μίλησε για το «Αντάμωμα», το σκοπό του και το Ασκληπείο ως σημείο αναφοράς και τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τα νέα παιδιά των αποδήμων.
Όπως είπε, είναι μία γιορτή που από το 2000 είχε αποφασίσει ο Σύλλογος με τη βοήθεια της Εκκλησίας του Ασκληπειού για να κάνουν ένα απόδημο γλέντι, μία γιορτή, προς τιμήν των απόδημων Ασκληπενών και κατ’ επέκταση των απόδημων Ροδίων που έρχονται στο νησί μας. Από τη δεκαετία του 1990 παρατηρούσαν ότι οι Ρόδιοι έφερναν τα παιδιά τους εδώ για να γνωρίσουν φίλους συγγενείς αλλά και το νησί και σιγά-σιγά αυτό γινόταν θεσμός από τα ίδια τα παιδιά. Μάλιστα, έβλεπαν ότι τα παιδιά των αποδήμων θέλουν να γνωρίσουν τη Ρόδο, την παράδοση και τη ζωή του νησιού. Έτσι, στόχος τους είναι αυτή τη γιορτή να την καθιερώσουν για τα υπόλοιπα χρόνια.
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά, αναφέρθηκε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, η οποία κάλεσε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει με τους απανταχού αποδήμους που βρίσκονται στο νησί αυτή την εποχή. Όπως είπε η Αντιδήμαρχος, οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται σε συνέχεια των δράσεων και των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στο πολιτιστικό κέντρο Ασκληπειού, πάντα κάτω από την ομπρέλα του Συλλόγου.
Από την πλευρά της, η Αντιπεριφεριφερειάρχης Τουρισμού κυρία Μαριέτα Παπαβασιλείου, έκανε λόγο για μία τεράστια γιορτή και τόνισε την ανάγκη, με το «Αντάμωμα», ν’ ανταποδώσουμε μια μικρή φιλοξενία για αυτά που οι απόδημοι προσφέρουν στη Ρόδο και την Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή-συνέχισε-η Περιφερειακή Αρχή, ο Δήμος και ο Σύλλογος, καλούν τους Αποδήμους και τους ανταποδίδουν κάτι μικρό από αυτά που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια στη Ρόδο και όχι μόνο. Είπε, ακόμη, ότι «ο ελληνισμός της διασποράς, αποτελεί διαχρονικά μία από τις σημαντικότερες εκφάνσεις του ελληνισμού. Οι Ρόδιοι της ξενιτιάς είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού μας, μεταδίδοντας τις τοπικές πολιτιστικές παραδόσεις και όχι μόνο, σε όλο τον κόσμο. Η Περιφέρεια είναι πάντα κοντά στους Ροδίτες, και γενικότερα στους Δωδεκανήσιους και τους Κυκλαδίτες βέβαια, της διασποράς, έτοιμη να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας».
Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κα Χαρούλα Γιασιράνη, μίλησε για τη δράση της γαστρονομίας και την ευκαιρία να γνωρίσουν τοπικές γεύσεις οι απόδημοι επισκέπτες. .
Ο κ. Κωνσταντίνος Τρέχας, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τους Αποδήμους, μίλησε για το θεατρικό δρώμενο βασισμένο στη μετανάστευση που θα λάβει χώρα και για τη συνέχεια στο συνέδριο παρροδιακών συλλόγων Αμερικής.
Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Ροδίων, διαπραγματεύεται θέματα όπως η ένταξη των Απόδημων Ροδίων, θέματα εκπαίδευσης, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας στα παιδιά 3ης και 4ης γενιάς και άλλα. Ομιλητές είναι: Ηλίας Τομάζος, Πρόεδρος Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων», Μιχάλης Κόκκινος γενικός διευθυντής Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Ασπασία Χατζηδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε Παεπιστημίου Κρήτης, επιστημονικώς υπεύθυνη για το έργο ΕΣΠΑ «Ελληνόγλωσση πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια διαπολιτισμική εκπαίδευση στη διασπορά», Θεμιστοκλής Αραβοσιτάς, Διδάσκων Ελληνικής Γλώσσας Πανεπιστημίου Τορόντο και Πανεπιστημίου Γιορκ, Παναγιώτης Φωτάκης, εκπαιδευτικός στην Αυστραλία, Λόης Λαμπριανίδης, γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού. Επίσης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν τοποθετήσεις από φορείς και μέλη παρροδιακών συλλόγων.
Σχόλια Facebook