Πρωτοφανής επίθεση του Αλέξη Τσίπρα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη – Απάντηση Κυριάκου
Αθήνα.- Ο πανικός από την δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα, εξαιτίας της λαίκής αντίδρασης στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και από τα ήξεις αφήξεις των ΑΝΕΛ, σε σχέση με το θα πράξουν όταν η συμφωνία έρθει στη βουλή για κύρωση, οδήγησε -ως κακώς σύμβουλος- τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “με τον ακραίο λόγο του και τους χειρισμούς του στο θέμα του «Μακεδονικού» νομιμοποιεί «έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο που φλερτάρει ανοιχτά πλέον με τον φασισμό».
«Το σημαντικό είναι ότι με αυτή την πολιτική επιλογή εκτρέφει τη φανατική ρητορική, το διχασμό, αλλά και ακραίους φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς που αν και περιθωριακοί νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να βγουν ξανά από τις κρυψώνες τους» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Κι όλα αυτά, γιατί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σύρεται πίσω από το ετερόκλητο άρμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και δεν συνθηκολογεί με την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια.
Στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, κλιμακώνοντας την επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τις επιλογές του «επιχειρεί να υπονομεύσει την ομαλότητα» και «στην ουσία βλάπτει το συμφέρον της χώρας».
Ολοκληρώνοντας το σκεπτικό της επίθεσης κατά του Κυρ.Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα απομονώσει τη χώρα στην Ευρώπη και ενδεχομένως, δε, να την οδηγήσει και σε εκτροχιασμό, σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ακολουθεί την …ευρωπαϊκή πορεία. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι οι έλληνες πολίτες που έχουν δημοκρατικά αντανακλαστικά και επιθυμούν την ευρωπαϊκή προοπτική, κατανοούν με ποια πλευρά πρέπει να συνταχθούν.
Ωστόσο οι πολίτες γενικώς δεν συμφωνούν με τη γραμμή Τσίπρα-Κοτζιά και καθημερινά ακυρώνουν την συμφωνία στα πεζοδρόμια και τους δρόμους. Όπως σήμερα όπου στην Φλώρινα πραγματοποιείται ένα ακόμα πατριωτικό συλλαλητήριο εναντίον της συμφωνίας και υπέρ της ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Εκτός, όμως, της σφοδρής επίθεσης κατά του προέδρου της ΝΔ, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει και προοπτική στους πολίτες που τον ακούν. Αναφέρθηκε στην συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την επιμήκυνση του χρέους, επισήμανε ότι θα υπάρξει καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια, χωρίς πρόσθετα μέτρα και νέα προαπαιτούμενα ή ασφυκτική επιτροπεία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σημείωσε ότι μεταμνημονιακά θα εφαρμόσει τους δημοσιονομικούς στόχους, ωστόσο θα είναι σε θέση να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση πια για το πρόγραμμά της και το πώς θα προχωρήσει σε μια «λελογισμένη επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων».
Ο διπλός στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των αδύναμων και η τόνωση της ανάπτυξης, όπως είπε ο κ. Τσίπρας. Σε αυτό το πλαίσιο περιέγραψε τις γενικές γραμμές ενός νέου «προγράμματος Θεσσαλονίκης».
Όπως είπε υπάρχει ενώπιόν μας η προοπτική για:
* Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
* Την αύξηση του κατώτατου μισθού.
* Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκ. ευρώ από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό.
* Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας.
* Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη.
* Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα με τη δημιουργία φιλικού κλίματος στους για τους επενδυτές.
* Την διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά που Αιγαίου αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά απέφυγε να προσδιορίσει για πόσο χρόνο θα ανασταλεί το μνημονιακό μέτρο.
Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώνοντας το «πάγωμα» του μέτρου, από τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η εφαρμογή του θα ανασταλεί για όσο διάστημα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και πάντως για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση. Ωστόσο, το ΦΕΚ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατέδειξε ότι το μέτρο θα ανασταλεί έως το τέλος του 2018.
Απάντηση Μητσοτάκη
«Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον Πρωθυπουργός υπό προθεσμία» ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «προσποιείται ότι δεν άκουσε τον κ. Καμμένο ο οποίος δημοσίως υποστήριξε ότι θα αποσύρει το κόμμα του από την Κυβέρνηση όταν φέρει την κύρωση της επιζήμιας συμφωνίας με τα Σκόπια στη Βουλή».
Οπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «ισχυρίζεται ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ενώ έχει ήδη υπογράψει νέες περικοπές και νέους φόρους» και «παριστάνει ότι μάχεται την ακροδεξιά, ενώ συγκυβερνά μαζί της εδώ και τριάμισι χρόνια» για να συμπληρώσει: «Ο τραγέλαφος αυτός πρέπει επιτέλους να τελειώνει».
Οπως υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πια απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Κανείς πια δεν τους πιστεύει, ό,τι και να υποσχεθούν. Το πρόβλημα των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα της χώρας».
Σημείωσε με έμφαση πως «η Ελλάδα δεν αντέχει μία ακόμη περίοδο παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Οι πολίτες ζητούν ένα αξιόπιστο κυβερνητικό σχέδιο για να γίνει καλύτερη η ζωή τους» για να καταλήξει ζητώντας εκ νέου να στηθούν κάλπες.
«Οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά. Όσο νωρίτερα γίνουν τόσο καλύτερο για την πατρίδα μας».
Σχόλια Facebook