Ερωτήματα και προβληματισμοί της ΤτΕ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Αθήνα.- Ερωτήματα για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και έντονο προβληματισμό για την μη αποδοχή από Ελληνικής πλευράς της λύσης της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης για την εποχή μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, αναμένεται να θέσει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας η οποία θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος θα αναφέρεται σε βέβαιη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά θα θέτει ξεκάθαρο προβληματισμό για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Η έκθεση της ΤτΕ κινούμενη στην ίδια γραμμή με το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος χρειάζεται και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου μακροπρόθεσμα να καταστεί βιώσιμο, ενώ θεωρεί ότι η κυβερνήσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνουν πιστοί στη διατήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής που χάραξαν τα τρία Μνημόνια.

Και η έκθεση της ΤτΕ εκφράζει σαφή προβληματισμό για τη δυνατότητα επίτευξης τόσο υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτό τον προβληματισμό η έκθεση της ΤτΕ προσθέτει και την ανάγκη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης προκειμένου να επιτυγχάνονται οι δύσκολοι δημοσιονομικοί στόχοι. Αυτό σύμφωνα με την έκθεση σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή επενδυτική πολιτική προκειμένου να έρθουν ξένα κεφάλαια.

Ο Διοικητής της ΤτΕ δεν ξεχνά να κάνει αναφορά και στην θέση του σχετικά με την προληπτική πιστωτική γραμμή, για την οποία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι θα ήταν η ορθότερη και ταυτόχρονα η ασφαλέστερη επιλογή για την Ελληνική Οικονομία μετά τη λήξη των Μνημονίων. Όπως πολλές φορές έχει αναφέρει η προληπτική πιστωτική γραμμή έχει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με το «μαξιλάρι» ασφαλείας το οποίο επέλεξε η Ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία με τους Θεσμούς. Αντίστοιχα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμά ότι προληπτική γραμμή στήριξης θα απελευθέρωνε τα κεφάλαια που κρατούνται τώρα για το «μαξιλαράκι» ασφαλείας προκειμένου να επενδυθούν στην αγορά.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα αναφορικά με το θέμα της παράτασης του waiver για τα κρατικά ομόλογα και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει προαναγγείλει το τέλος του μετά την ολοκλήρωση των Μνημονίων.

Η πορεία των τραπεζών

Ευρεία αναφορά αναμένεται να υπάρχει στην έκθεση για την πορεία των «κόκκινων δανείων». Η ΤτΕ τονίζει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μείωσης των «κόκκινων δανείων» προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις το επόμενο διάστημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μάλιστα όπως αναφέρεται στην έκθεση είναι το γεγονός ότι μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου τα κεφάλαια για την κάλυψη των τραπεζικών αναγκών από τη δανειακή σύμβαση χάνονται και στο εξής οι ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς θα επηρεάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της Οικονομίας από τον τραπεζικό τομέα.