ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι θα κρίνουν η ιστορία και οι ψηφοφόροι στο θέμα της «Συμφωνίας των Πρεσπών»

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες η πολιτική παραφιλολογία ότι το Μέγαρο Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις «πλάτες» των Ευρωπαίων και, ιδιαίτερα, της Άγκελα Μέρκελ που τόσο την εξυπηρέτησε πολιτικά  η συμφωνία Τσίπρα για επανεισδοχή Μεταναστών, «σχεδιάζουν» σειρά από οικονομικές παροχές στην Ελλάδα ώστε να ανακοπεί η δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών , και να σταματήσουν οι συγκεντρώσεις και οι λαϊκές αποδοκιμασίες  στελεχών της Κυβέρνησης, του ιδίου του Πρωθυπουργού μη εξαιρουμένου (Λονδίνο).

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η παράταση, μέχρι το τέλος του 2018, του μειωμένου ΦΠΑ στα ανατολικά νησιά που σηκώνουν το κύριο βάρος του προσφυγικού καθώς και μια σειρά άλλων «ανακουφιστικών» μέτρων που θα εξαγγελθούν στην Έκθεση Θεσσαλονίκης όπως η  εορταστική επιδοματική εισφορά στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, ενδεχομένως οι μειώσεις κάποιων συντελεστών φόρων κλπ.

Στόχος αυτής της «δώσε και μένα μπάρμπα» οικονομικής πολιτικής, που εκκινά από την καθολική αντίδραση του λαού στο «ξεπούλημα» της Μακεδονίας, είναι  η διάσωση της κυβέρνησης σε πρώτο χρόνο  και, εν συνεχεία,  η εκλογική «ανάσα» του ΣΥΡΙΖΑ.  Ωστόσο, εάν η «εξίσωση» αυτή έχει  πραγματική βάση, τότε ο πρώτος όρος της εξίσωσης, ακυρώνει τον δεύτερο.  Δηλαδή η άποψη ότι με κάποια «ψίχαλάκια» θα μπορέσουν να κατευνάσουν το θυμό του λαού για το «ξεπούλημα» της Μακεδονίας,  αυταπόδεικτα είναι  άκυρη.  Εάν ισχύει το δεύτερο σκέλος, το πρώτο είναι ανήμπορο να αβγατίσει τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ.  Διότι, απ τη στιγμή που ο λαός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με οικονομικά ανταλλάγματα υπέγραψε τη συμφωνία παραχώρησης ονόματος, εθνότητας και γλώσσας Μακεδονικής στα Σκόπια, είναι λογικά αδύνατον ο ίδιος αυτός λαός,  για οικονομικά ανταλλάγματα να καταπιεί την εθνική καταισχύνη!

Και εάν το θέμα της ονομασίας θα μπορούσε –στο όνομα του αυτοπροσδιορισμού- όχι να δικαιολογηθεί, αλλά κάπως να εξηγηθεί, η παραχώρηση ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ εθνότητας και γλώσσας, δεν καταπίνεται με τίποτα. Ήδη ο κ. Ζάεφ σε όλους τους τόνους διαλαλεί πως οι Σκοπιανοί του λοιπού με την σφραγίδα της Ελλάδας, ονομάζονται μέσα και έξω,  «Μακεδόνες» και η Γλώσσα τους «Μακεδονική»!

Η δε προσχηματική αναφορά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο 1993, και στην προσωρινή ονομασία,  για να στηρίξουν το επιχείρημα ότι το όνομα «από τότε το είχε αποδεχθεί η Ελλάδα» είναι πέρα για πέρα σαθρό και ανυπόστατο. Το έχουμε γράψει πολλές φορές. Επιγραμματικά θα σημειώσουμε εδώ:

Το 1993 η τότε ελληνική Κυβέρνηση δέχτηκε ως προσωρινή λύση την συμβιβαστική πρόταση Αγγλίας, Ισπανίας και Γαλλίας την ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας-FYROM» προκειμένου τα Σκόπια να γίνουν δεκτά Ηνωμένα Έθνη. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, όμως, με την επιστολή του τότε ΥΠΕΞ Μιχ. Παπακωνσταντίνου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, επεξηγούντο οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα δεν δεχότανε τον όρο «Μακεδονία» να εμπεριέχεται στην ονομασία των Σκοπίων και ακριβώς λόγω αυτής της διαφωνίας της, ΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ για διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρεθεί ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ του νέου Κράτους… Επομένως, όχι μόνον δεν είχαμε αποδεχθεί το “Μακεδονία”, αλλά αντίθετα: Με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ έπρεπε να αλλάξει!

Εξάλλου το ίδιο επιχειρούν να δικαιολογήσουν εθνότητα και γλώσσα. Ο κ. Κοτζιάς υποστηρίζει ότι η ένταξη της «μακεδονικής γλώσσας» στους καταλόγους του ΟΗΕ οδήγησε σε de facto αναγνώρισή της, προσθέτοντας μάλιστα πως η Ελλάδα έθεσε το εν λόγω ζήτημα στον Οργανισμό το 2010 για να λάβει απάντηση πως το θέμα έχει ήδη διευθετηθεί.

Ο κ. Μπαμπινιώτης από την πλευρά του, που συμμετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία στη διάσκεψη του 1977, αντιτείνει ότι αντικείμενο των εργασιών ήταν αμιγώς η εφαρμογή του λατινικού αλφαβήτου σε μη λατινογενείς γλώσσες για την τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων. Συνεπώς, συμπληρώνει, δεν υπάρχει αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας».

Άλλωστε, την άποψη Μπαμπινιώτη δικαιολογούν τα συμπεράσματα της διάσκεψης του ΟΗΕ στην Αθήνα, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίζοντας περαιτέρω ότι στη Γιουγκοσλαβία η λατινοποίηση του σερβο-κροατικού και μακεδονικού κυριλλικού αλφάβητου έχει από καιρό χρησιμοποιηθεί σε επίσημα γεωγραφικά λεξικά και χάρτες», η διάσκεψη συνιστά πως «τα συστήματα που αναφέρονται στο παράρτημα του παρόντος ψηφίσματος πρέπει να υιοθετηθούν ως διεθνή συστήματα για τη λατινοποίηση των σερβο-κροατικών και μακεδονικών γεωγραφικών ονομασιών στη Γιουγκοσλαβία».

Το κάτω της γραφής, ο κ. Κοτζιάς, εάν δεν «επείγετο» να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία, το έθνος τους ως Μακεδονικό και τη γλώσσα τους ως Μακεδονική μπορούσε αντί να δεχθεί τη «σύσταση» της διάσκεψης του ΟΗΕ ως βολική, να την αντικρούσει ως  μη αναγνώριση.

Πολλά θα μπορούσε να κάνει ακόμη ο κ. Κοτζιάς. Όπως π.χ. να χρησιμοποιήσει τα τεράστια συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας  ως «μοχλό πίεσης» προς τους Σκοπιανούς να υποχωρήσουν από την αξίωσή τους να ονομάζονται Μακεδόνες, κάτι που δεν συνάδει ούτε με την προέλευσή τους, ούτε με την ιστορία τους, ούτε με την ιδιοσυγκρασία τους.

Το δε επιχείρημα ότι 140 χώρες τους αναγνώριζαν ως «Μακεδονία», είναι επιεικώς αστείο. Ας τους έβαζαν τότε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αυτές οι 140 χώρες, ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ή, έστω, ως “Μακεδονία” που είχαν βαφτίσει αυθαίρετα τους Σκοπιανούς.  Αλλά ΔΕΝ μπορούσαν! Δεν μπορεί, θα έχει τύχει και σε σας: Πάτε, ας πούμε, σε ένα νοσοκομείο. Σας κόβουν εξιτήριο, σας γράφουν φάρμακα για το σπίτι, σας συνιστούν εξετάσεις σε εξωτερικά ιατρεία. Σφραγίζει ο ένας ιατρός τα σχετικά παραπεμπτικά. Τα σφραγίζει η προϊσταμένη. Τα σφραγίζουν στο λογιστήριο. Και σας λένε: “Πηγαίνετε στο πρωτόκολλο να σας βάλουν τη στρογγυλή σφραγίδα“! Διαφορετικά Δεν ισχύουν!

Ε, τους έλειπε η «στρογγυλή σφραγίδα»! Και αυτήν την είχε η Ελλάς! Και ουδείς άλλος!

Και την απόθεσαν!!!

Αυτό θα κρίνει η Ιστορία… 

Αυτό θα κρίνουν και οι ψηφοφόροι στις κάλπες, όποτε κι αν αποφασίσουν να τις στήσουν. Αυτό και όχι τα όποια σταγονίδια οικονομικών παροχών!