Επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα με δώρο την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά
Tην αναστολή του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος), ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για την επαναπρόωθηση μεταναστών στην Ελλάδα μετά την τριμερή Ελλάδας – Γερμανίας – Ισπανίας.
Μιλώντας από πλευράς του σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία θα δεχθούν επιστροφή μεταναστών στα εδάφη τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο αριθμός αυτός δεν θα ξεπερνά τα 100 με 150 άτομα το μήνα.
Υποστήριξε πάντως, ότι το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ δεν έχει σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, και ότι είναι προϊόν πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει εδώ και καιρό μετά από συζήτηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Διευκρίνισε ότι έχει δώσει εντολή και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη αύξηση του ΦΠΑ. Τόνισε ότι πρόκειται για «εξαιρετικά θετική εξέλιξη».
Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.
Με την Γερμανία και την Ισπανία, τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα προχώρησε σε μια πολιτικά δεσμευτική συμφωνία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης σε πλαίσιο αρχών.
Παράλληλα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα 2.900 περιπτώσεις επανένωσης οικογενειών προσφύγων, ενώ θα εξετάσει εκατοντάδες ακόμα παρόμοια αιτήματα. «Με βάση τις επανενώσεις, το ισοζύγιο είναι εξαιρετικά θετικό» συμπέρανε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς η ΕΕ κατόρθωσε να απομακρύνει τον κίνδυνο του ντόμινο επαναπροωθήσεων με κλειστά σύνορα.
«Οι δυνάμεις που δεν θέλουν ευρωπαϊκές λύσεις έθεσαν συγκεκριμένα όρια στη συνεργασία μας σε επίπεδο 28. Συμφωνήσαμε οι υπόλοιποι – να προχωρήσουμε σε ένα πλέγμα συνεργασιών προκειμένου να εξασφαλίσουμε την διαχείριση των ροών με όρους που προστατεύουν τη Συμφωνία Σένγκεν» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Προκρίθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες τις Αφρικής με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης.
Eπέκρινε ακόμα τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι τούτη την ώρα τη στάση που αναπαράγει μια λογική διχασμού, είτε για λόγους εσωτερικών προβλημάτων είτε πολιτικών σκοπιμοτήτων, θα το βρουν πολύ σύντομα μπροστά τους. «Αυτοί που δημιουργούν επεισόδια είναι μεμονωμένες μειοψηφίες που δεν εκφράζουν αυτούς που διαφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό», είπε και προσέθεσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού απομονώνει αυτούς τους ακραίους και καταδικάζει αυτές τις πρακτικές». Εξέφρασε την ελπίδα γρήγορα αυτή την αμέριστη καταδίκη να την έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφαση αναίρεσης της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την απόφαση διπλασιασμού των διαθέσιμων κονδυλίων για τα πέντε νησιά του Αιγαίου στο προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.
Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε μεν σε έναν συμβιβασμό για το προσφυγικό, που ουσιαστικά όμως βασίζεται στην εθελοντική προσφορά κρατών-μελών τόσο για την φιλοξενία-καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών όσο και για τον μετέπειτα διαμοιρασμό τους.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο στους Financial Times για επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα, με την εφημερίδα να σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έτσι στην καγκελάριο μια σημαντική ώθηση πριν από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής».
Πηγή: skai.gr
Σχόλια Facebook