Ενισχυμένη επιτήρηση από τους θεσμούς με ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ. Η Ελλάδα θα ελέγχεται ανά τρίμηνο μέχρι το 2023

Ενισχυμένη επιτήρηση από τους θεσμούς με ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ. Η Ελλάδα θα ελέγχεται ανά τρίμηνο μέχρι το 2023

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που υιοθέτησαν σήμερα Παρασκευή, ύστερα από μαραθώνια συζήτηση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιλαμβάνονται αναλυτικά στην τελική δήλωση του Eurogroup, η οποία χαιρετίζει επίσης την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και περιγράφει το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Συμφωνία επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα και τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μετά από 9 ώρες συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Στην ανακοίνωση του Eurogroup επικροτούνται οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν» αναφέρει η δήλωση, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει και την ολοκλήρωση της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία «στοχεύει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος». (iefimerida.gr)

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Eurogroup επικροτούνται οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτουμένων και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Πλεονάσματα 2,2% κατά μέσο όρο ως το 2060

«Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν» αναφέρει η δήλωση, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει και την ολοκλήρωση της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία «στοχεύει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το μέλλον, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη μετέπειτα ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της ΕΕ.

«Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι αυτό συνεπάγεται πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060» σημειώνει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά».

Τα μέτρα για το χρέος

Ως μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους η δήλωση του Eurogroup παραθέτει:

– την κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.

– τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων.

– την παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

Επανεξέταση της βιωσιμότητας

Επίσης, σημειώνεται ότι «βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032, εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους», ενώ γίνεται αναφορά στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για «μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου».

Αυτός ο μηχανισμός, θα περιέχει μέτρα όπως την «περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF», στον βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, το Eurogroup επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος».

Αναφέρεται επίσης στη σύνδεση συγκεκριμένων δεσμεύσεων πολιτικής με την επιστροφή των SMPS και ANFAs, καθώς και την κατάργηση του επιτοκίου step up, χαιρετίζοντας παράλληλα «την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές».

Εξάλλου, στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται αναφορά στις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και κατά του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καλώντας τους θεσμούς να παρακολουθούν την πορεία τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Δόση 15 δισ. ευρώ

Αναφορικά με την τελευταία δόση που θα λάβει η Ελλάδα, το Eurogroup σημειώνει:

«Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης και της τελευταίας δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 15 δισ. ευρώ. Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης».

Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ σημειώνεται ότι «συνολικά, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με σημαντικό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος».

Για το ΔΝΤ

Σχετικά με το ΔΝΤ, η δήλωση του Eurogroup αναφέρει ότι «η διοίκηση του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ESM και για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη».

Και επισημαίνεται ότι παρόλο που «δεν είναι πλέον δυνατή η ενεργοποίηση» του δικού του προγράμματος, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε «τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα». (πηγή:in.gr)

Τσακαλώτος:Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία

Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος του Eurogroup.

«Είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και έχει όλα τα συστατικά για πρόσβαση στις αγορές και ενίσχυση της ανάπτυξης» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο λαός αυτά τα 8 χρόνια και θα πρέπει πολύ γρήγορα να δει αποτελέσματα στην τσέπη του από τη συμφωνία». Δηλώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η κυβέρνηση για το μέλλον».

«Η ατζέντα αλλάζει και το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, μπορούμε να πάμε σε μια περίοδο με πολύ πιο εποικοδομητικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις» ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι στο Eurogroup «έδεσαν τα κομμάτια του παζλ». Πρόκειται, όπως ανέφερε, για την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης, την ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη, τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση (δεν πρόκειται για δ’ μνημόνιο, είπε ο υπουργός, και αφορά σε θέματα είτε από το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο είτε από το τρίτο πρόγραμμα) και τη συμφωνία για το χρέος.

Η ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους αλλά για όλους και αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Τσακαλώτος. (enikos.gr)

 

ΔΝΤ και ΕΚΤ χαιρετίζουν με αστερίσκους την συμφωνία για το χρέος

Με μετρημένη ικανοποίηση υποδέχτηκαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε πως τα μέτρα είναι «σημαντικά» και πετυχαίνουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Διευκρίνισε όμως πως ο οργανισμός έχει ακόμα «επιφυλάξεις» για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε την δέσμευση που ανέλαβαν οι εταίροι να επανεξετάσουν την πορεία του ελληνικού χρέους το 2032 και να λάβουν τα «κατάλληλα μέτρα», εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στην δέσμευση των Ευρωπαίων
 για πιθανά περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης από το 2032 κι έπειτα στάθηκε στην λιτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χαιρετίζοντας την εν λόγω πρόνοια.

Απηχώντας την τοποθέτηση Λαγκάρντ, ο κ. Ντράγκι εκτίμησε πως τα μέτρα ελάφρυνσης θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα «μεσοπρόθεσμα», χωρίς να αναφερθεί καθόλου στην μεταγενέστερη περίοδο.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση, η οποία σχεδιάζεται να τερματιστεί στο τέλος του 2018, εάν δεν είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητα των δημόσιων οφειλών. Ο κ. Ντράγκι έχει δηλώσει πως η Φρανκφούρτη θα προβεί σε δική της αξιολόγηση του χρέους ώστε να λάβει τις αποφάσεις της.

Εκτός προγράμματος, εντός εποπτείας το ΔΝΤ

Το Ταμείο τελικά δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα όμως θα έχει ρόλο στην μετα-Μνημονιακή εποπτεία, καθώς θα συμμετέχει στις τριμηνιαίες επισκέψεις των θεσμών. Η κ. Λαγκάρντ διευκρίνισε πως η μετα-Μνημονιακή εποπτεία είναι πρόνοια που έχει εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που χρειάστηκαν βοήθεια – αν και με μικρότερη συχνότητα επισκέψεων.

Επιπλέον ο οργανισμός θα αρχίσει άμεσα, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, την τακτική εξέταση της ελληνικής οικονομίας – το αποκαλούμενο Άρθρο 4 – η οποία θα περιλαμβάνει νέα αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους με βάση και τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup. (Skai.gr)