ΓΝΩΜΗ: Τελικά κάναμε μια “καλή” και “ισοβαρή” συμφωνία με τα Σκόπια;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η κυβέρνηση μπορεί να θεωρεί ότι έκανε μία «καλή»  συμφωνία με τα Σκόπια. Αυτό, το εάν, δηλαδή, και κατά πόσο η συγκεκριμένη συμφωνία είναι καλή, σηκώνει πολλή κουβέντα και πάντως αφορά το τι θεωρείς «κόκκινη γραμμή» και, άρα,  είσαι αποφασισμένος να υπερασπιστείς και τι θεωρείς «διαπραγματεύσιμο» και επομένως μπορείς να το παραχωρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, για να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, τα συγχαρητήρια και τα ζήτω των ξένων δεν συνιστούν επιβράβευση της διαπραγμάτευσης ούτε εύσημα για την επιτυχία της Αθήνας και την ικανότητα των Σκοπίων. Ούτε αναγνώριση της μεγαλοσύνης των δύο ανδρών. Αποτελούν, απλά, τα «μπράβο» των συμμάχων στις δύο πλευρές, που με τη συμφωνία τούς λύνουμε τα χέρια στην περιοχή…

Άλλωστε ο ξένος παράγοντας, που σήμερα χειροκροτεί,  στο συγκεκριμένο ζήτημα ποτέ δεν ενστερνίστηκε τις ελληνικές θέσεις, γιατί και ποτέ δεν θέλησε να τις καταλάβει. Ούτε τον ενδιέφερε ο,τιδήποτε πέραν από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Έτσι,  πάντα ήθελε «να τα βρούμε» με τους γείτονες… Το πως, αδιαφορούσε.

Ακόμη και όταν ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Στεττίνιους το 1944 κατήγγειλε την προσπάθεια δημιουργίας «Μακεδονικού Έθνους», τον Κομμουνιστικό επεκτατισμό και τον κίνδυνο που αυτός συνιστούσε για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, είχε στο νου του… Αυτό τον ενδιέφερε πρωτίστως.

Οπότε, ας μην …θριαμβολογεί με τους διθυράμβους  των ξένων η Κυβέρνηση. Έχουν μηδέν αντίκρυσμα. Αντίθετα, ας  αναλογισθεί, έστω και τώρα, τι έδωσε και τι προσδοκά να λάβει:

*Έδωσε το ιερό όνομα της Μακεδονίας.

*Έδωσε την Ιθαγένεια Μακεδόνας.

*Έδωσε την Γλώσσα Μακεδονική.

*Έδωσε το “διαβατήριο” για ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα από όσα δώσαμε (φανερά τουλάχιστον).

Τι πήραμε;

*Πήραμε μια άχρηστη «διαβεβαίωση» ότι οι Μακεδόνες της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν σχέση με την Ελληνική Ιστορία.  Άχρηστη γιατί ασχέτως του ονόματος με το οποίο οι 140 χώρες είχαν αναγνωρίσει τα Σκόπια, κανείς δεν τους θεωρούσε απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Ελλήνων. Αν έτσι τους θεωρούσαν, σήμερα δεν θα χειροκροτούσαν με την “διαβεβαίωση”…

*Πήραμε μια άχρηστη διευκρίνιση περί της υπηκοότητας.  Άχρηστη, γιατί πουθενά και κανένας δεν θα προσφωνεί τους Σκοπιανούς «καλώς τους Μακεδόνες υπηκόους της βόρειας Μακεδονίας»…

*Πήραμε μια αχρείαστη «διευκρίνιση» ότι η δική τους Μακεδονική Γλώσσα είναι Σλάβικης προελεύσεως. Αχρείαστη γιατί η Γλώσσα των Μακεδόνων ήταν ελληνική! Δεν μπορεί, επομένως, να υπάρχει Μακεδονική Γλώσσα Ελληνική και Μακεδονική Γλώσσα Σλαβική!

*Πήραμε Πέντε πινακίδες και δύο αγάλματα.

Το δούναι και λαβείν γέρνει προκλητικά προς την πλευρά των Σκοπιανών. Παραχωρήσαμε το δίκιο μας για να λάβουμε μέρος του άδικου και της προπαγάνδας  τους. Ωραία, μα την αλήθεια, συναλλαγή!

Δεν θα παρασυρθούμε στο τι κάνανε ή τι λέγανε «οι άλλοι». Εκείνοι λέγανε, ό,τι λέγανε, αν λέγανε. Ετούτοι και δώσανε όνομα, γλώσσα, ταυτότητα, και τα υπογράψανε!..

Θα πει κάποιος,  μα ακούγεται ότι θα μας βοηθήσουν στο χρέος… Πρώτο, δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αλήθεια, ειλικρινά ελπίζουμε να μην είναι. Και, δεύτερο, δεν ανταλλάσσεις την ψυχή σου με μια χούφτα δολάρια. Μόνο με το σατανά γίνονται τέτοιες δοσοληψίες…

Λένε, θα έρθει η ανάπτυξη στα Βαλκάνια. Λόγια. Καμία ανάπτυξη δεν θα έρθει επειδή οι Σκοπιανοί θα ονομάζονται εφεξής (αν κυρωθεί φυσικά η συμφωνία)  και επίσημα Μακεδόνες. Ούτε η μέχρι σήμερα “διένεξη” ενόχλησε τις ελληνικές επιχειρήσεις να εξαπλωθούν στα Σκόπια και τη Βουλγαρία, ούτε τους Σκοπιανούς να πλημμυρίζουν τη βόρειο Ελλάδα (παραλίγο να γράψω βόρειο Μακεδονία!). Ούτε πόλεμο μαζί τους είχαμε, ούτε  οικονομικό εμπάργκο! Μια χαρά οικονομικές δοσοληψίες, είχαμε καθιερώσει. Μέχρι και Καζίνο!

Λένε, θα ειρηνεύσουν τα Βαλκάνια. Το αντίθετο ακριβώς, είναι πλέον πιθανότερο να συμβεί. Τα Σκόπια, με το όνομα Μακεδονία, θα γίνουν ατομική βόμβα στο υπογάστριο των Βαλκανίων. Βαλκάνια με αμερικανικές βάσεις θα είναι μία διαρκής απειλή για την ειρήνη στην περιοχή.  Η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν θα αποτρέψει μια ενδεχόμενη μελλοντική επιθετική εκδήλωση εναντίον της Ελλάδος. Άλλωστε, τι λέει το ΝΑΤΟ σήμερα για τις ελληνοτουρκικές διαφορές; «Βρείτε τα μεταξύ σας»! Τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση; «Βρείτε τα μεταξύ σας»!

Τώρα ως προς το …μεγαλειώδους συλλήψεως επιχείρημα «μα φοβάστε τα αδύναμα Σκόπια;» πόσο κοντόφθαλμη επιτρέπεται να είναι η εξωτερική πολιτική; Με τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και με εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, παύουν να είναι «αδύναμα». Με τα Σκόπια στην Ε.Ε. αυτομάτως αποκτούν βέτο. Με τις αμερικανικές βάσεις στο έδαφός τους, ισχυροποιούνται. Με την «αβάντα» των Τούρκων είναι απειλητικοί… Ή μήπως απομακρύνουμε, τώρα την όποια τουρκική επιρροή; Το εντελώς αντίθετο. Όσο ισχυροποιούνται τα Σκόπια, τόσο εντονότερη θα γίνεται και η τουρκική επιρροή. Γιατί τόσο περισσότερο θα εξυπηρετείται ο σκοπός της επιρροής…

Το άλλο «επιχείρημα» ότι 25 χρόνια δεν τα βρίσκαμε με τους Σκοπιανούς, τι σημαίνει; Μήπως ότι η Κύπρος που επί 44 χρόνια δεν τα βρίσκει με την Τουρκία, πρέπει να παραδοθεί άνευ όρων για να γαληνέψει η περιοχή και να έρθει οικονομική ανάπτυξη;

Αν είναι έτσι, γιατί η Αγγλία δεν δίνει την αυτονομία στην Σκωτία; Γιατί η Ισπανία δεν θέλει αυτόνομη την Καταλονία; Γιατί η Ρωσία δεν φεύγει από την Ουκρανία,  και πάει λέγοντας…

Κατόπιν όλων αυτών, κάναμε μια “καλή” και «ισοβαρή» συμφωνία με τα Σκόπια;