Ομογενείς Αυστραλίας: Χαμένη η Ελλάδα, ήττα της ελληνικής διπλωματίας
Μελβούρνη.- Τόσο η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας -που είχε εξαρχής ταχθεί κατά της σύνθετης ονομασίας- όσο και το Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών -που είχε, σε αντίθεση με την Παμμακεδονική, ταχθεί υπέρ της σύνθετης αλλά μονολεκτικής ονομασίας- δεν θεωρούν την προτεινόμενη συμφωνία θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.
«Δεν μπορώ να δω πώς παρέχει μια βιώσιμη λύση που προάγει την αρμονία και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ενώ έγιναν κάποια βήματα από την πλευρά των Σκοπίων -που μόνο κερδισμένα βγαίνουν από αυτή τη συμφωνία- δεν επιτυγχάνει τίποτα περισσότερο από το να διατηρήσει το status quo γι ‘αυτούς, με τη διαφορά ότι η λέξη “Βόρεια” αντικαθιστά τις λέξεις “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία”. Η προτεινόμενη συμφωνία δεν κάνει τίποτα το ουσιαστικό για να σταματήσει τον αλυτρωτισμό και οι κάποιες αναφορές στο Σύνταγμά τους προς αυτήν την κατεύθυνση δεν είναι αρκετές» δήλωσε ο προεδρεύων της Παμμακεδονικής, Χρήστος Μουτζίκης.
Επίσης, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτα από αυτήν την συμφωνία, θεωρώντας ότι αν αυτή τελικά επικυρωθεί θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας σε βάθος χρόνου.
«Το μόνο που επιτυγχάνει αυτή η συμφωνία είναι να απομακρύνει ένα ακανθώδες θέμα από την ατζέντα των πολιτικών της και να καλοπιάσει τους ευρωπαίους εταίρους της και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Θεωρώ, μάλιστα, καταστροφική για την εδαφική της ακεραιότητα την προσθήκη της κυβέρνησης Τσίπρα, ότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη ‘μακεδονικής’ γλώσσας από το 1977. Αυτός ο ισχυρισμός είναι εντελώς ψευδής και μαζί με το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Ζάεφ περί ‘μακεδονικής’ εθνότητας για τους Σκοπιανούς και αυτή παραμένει, αυτό που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα στην ουσία είναι να προσυπογράφει την ύπαρξη ‘μακεδονικής’ εθνότητας και γλώσσας».
Ως ήττα της ελληνικής διπλωματίας χαρακτηρίζει το «πρόπλασμα της συμφωνίας» ο πρόεδρος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών, καθηγητής Αναστάσιος Τάμης, λέγοντας ότι ο Ζάεφ πέτυχε αυτό που ήθελε.
«Τελικά, η ελληνική διαπραγμάτευση κατέληξε να αποδεχθεί το ατυχές και αλυτρωτικό για τους Μακεδονοσλάβους “Severna Makedonija”, όχι ως ενιαία σύνθετη λέξη, αλλά ως απλή σύνθετη όπου ο όρος “Μακεδονία” αποτελεί την ουσία του κράτους τους.
Η ελληνική διπλωματία κέρδισε όσον αφορά το ονοματολογικό στα σημεία κάποιους πόντους, ωστόσο έχασε τον αγώνα» αναφέρει ο κ. Τάμης, προσθέτοντας ότι «ο συμφωνηθείς όρος, παρά τις νομικές δικλείδες που προσδιορίζουν και διασαφηνίζουν το σλαβο-αλβανικό περιεχόμενο του λαού αυτού, είναι μόνο στα χαρτιά. Ποτέ δεν προφέρονται ούτε και επικαλούνται παρά μόνον όταν υπάρχουν συγκρούσεις. Άρα, με τον όρο “Βόρεια Μακεδονία” επωάζεται και συνεχίζει να ζει η ιδεολογία των “αδελφών τους της Νότιας Μακεδονίας”, του Αιγαίου και, βέβαια, ότι συνεπάγεται με την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Για το θέμα της γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας των κατοίκων της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του ΑΙΜΣ τονίζει ότι «άσχετα αν η συμφωνία μιλάει για ‘υπηκοότητα’ κι όχι για ‘εθνότητα’ η ελληνική διπλωματία ηττήθηκε κατά κράτος καθώς το σλαβοβουλγαρικό ιδίωμα της ΠΓΔΜ και των πολιτών της θα αποκαλείται με τη βούλα και του ελληνικού κράτους πλέον, Μακεδονική γλώσσα ενώ η αποδοχή εκ μέρους τους ότι η γλώσσα τους εντάσσεται στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών δεν είναι κάποια υποχώρηση που έκαναν, καθώς ουδέποτε ισχυρίστηκαν ότι η γλώσσα τους έλκει την καταγωγή της από την αρχαία μακεδονική γλώσσα. Και στο θέμα της ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ η ελληνική διπλωματία στάθηκε γενναιόδωρος ευεργέτης του «του αλυτρωτισμού τους, αφού τους αποκάλεσε «Μακεδόνες» πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας όπως αποκαλούνται π.χ. «Αμερικανοί» οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών».
Το μόνο θετικό που βλέπει ο καθηγητής Τάμης για τον Ελληνισμό και τον αγώνα του είναι ότι «οι Μακεδονοσλάβοι αναγκάστηκαν για πρώτη φορά να αυτοταπεινωθούν, να αλλάξουν το όνομα της χώρας τους, να μην μπορούν να υποστηρίξουν ότι η χώρα τους είναι η «Μακεδονία», εάν βέβαια δεν ανατραπούν όλα από τους δύο λαούς», αλλά, όπως εκτιμά, αυτό επιλύει το πρόβλημα και το μόνο που κάνει είναι να το μετατοπίζει σε μία νέα φάση «αφού ο αλυτρωτισμός συνεχίζει να κυοφορείται με τη γενναιόδωρη συμμαχία της ελληνικής διπλωματίας».
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΚΑΙ N.N. OYAΛΙΑΣ: «ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΟΡΟΣ ‘ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Οι αντιδράσεις τόσο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης όσο και της Ελληνικής Κοινότητας Σίδνεϊ ήταν σίγουρα πιο μετριοπαθείς από αυτήν των οργανισμών που σχετίζονται άμεσα με την μακεδονική πατριά.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, του οργανισμού που στήριξε το συλλαλητήριο που έλαβε χώρα στη Μελβούρνη τον Φλεβάρη, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να μην επιτρέψει ο όρος Μακεδονία να συμπεριλαμβάνεται στο συμφωνηθέν όνομα, αποφεύγοντας να ταχθεί υπέρ ή κατά της συμφωνίας, δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ότι η Ελληνική Κοινότητα θα προτιμούσε το νέο όνομα να μην εμπεριείχε τον όρο Μακεδονία.
Όσον αφορά τα όσα προβλέπει η συμφωνία για το όνομα της γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας, απέφυγε να τα σχολιάσει, όπως, επίσης, δεν σχολίασε και το αν θεωρεί την συμφωνία θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.
«Θα προτιμούσαμε μια συμφωνία κατά την οποία το όνομα δεν θα συμπεριλάμβανε τον όρο Μακεδονία. Θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα στα αντίστοιχα κοινοβούλια των δύο χωρών για την εξέλιξη του ζητήματος» δήλωσε ο Βασίλης Παπαστεργιάδης.
Πιο θετικός προς τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, κ. Χάρης Δανάλης. Τόνισε, εντούτοις, ότι είναι απαράδεκτο η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των πολιτών της ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να εμπεριέχει τον όρο «Μακεδόνας» έστω και αν ο όρος αυτός θα συμπληρώνεται από το “Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”. Και δεν θα είναι σκέτο “Μακεδόνας” όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
«Με το όνομα δεν έχω πρόβλημα. Παρ’ ότι όλοι θα προτιμούσαμε ο όρος ‘Μακεδονία’ να μην συμπεριλαμβάνεται στο όνομά τους, εκεί που έχουμε φτάσει αυτό είναι το λιγότερο που θα πρέπει να μας ενοχλεί. Τα υπόλοιπα είναι τα θέματα που με προβληματίζουν. Το γεγονός ότι θα συνεχίσουν να αποκαλούνται “Μακεδόνες” στα διαβατήριά τους το θεωρώ απαράδεκτο.
Όταν μιλάμε για Μακεδόνες, δεν είναι αυτοί. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες. Το να δίνουν αυτήν την εντύπωση, επαναλαμβάνω, είναι απαράδεκτο».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νέας Νέας Ουαλίας θεώρησε, επίσης, θετικό το γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει την απάλειψη αναφορών σε Μακεδονική Μειονότητα στην ανάγκη προστασίας και την αφαίρεση οποιονδήποτε αλυτρωτικών αναφορών, από το προοίμιο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
«Η συμφωνία έχει τα αρνητικά της, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τα θετικά της τη θεωρούμε θετική εξέλιξη. Είναι καιρός να βάλουμε τις διαφορές μας πίσω με την γείτονα χώρα και να κοιτάξουμε τις πραγματικές απειλές για την Ελλάδα και δεν είναι οι Σκοπιανοί που την απειλούν».
Όσον αφορά το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των ομογενών στο Σίδνεϊ, ο Χάρης Δανάλης εκτίμησε ότι η παροικία είναι διχασμένη, αλλά την ίδια στιγμή αυτό που διαπιστώνει είναι ότι μία μεγάλη μερίδα της βλέπει τη συμφωνία αυτή με θετικό μάτι.
πηγή: Neoskosmos.com/ φωτογραφία: O πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, Χάρης Δανάλης
Σχόλια Facebook