Μία «Πράσινη Πολιτιστική Διαδρομή» στη Βόρεια Αττική για την Κυριακή 10 Ιουνίου
Αθήνα.- Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής συμμετέχει και φέτος στη δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ. Ορόσημο για τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» θεωρείται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.
Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με άλλους φορείς, σας προσκαλεί στους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία της αρμοδιότητάς της, όπου διοργανώνει δράσεις, όπως ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεατρικά δρώμενα και ειδικές θεματικές διαδρομές.
Η πρότασή μας για την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018
Ξενάγηση και περιήγηση στον αρχαίο δήμο Ραμνούντος, γνωρίζοντας παράλληλα τη χλωρίδα της περιοχής
Ξενάγηση – περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ραμνούντος. Διασχίζοντας την αρχαία οδό με τους πολυτελείς ταφικούς περιβόλους των κλασικών χρόνων θα ξεναγηθούμε στο περίφημο ιερό της Νεμέσεως, στα ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, την αγορά, τα μικρά ιερά, το θέατρο και το γυμνάσιο της αρχαίας πόλης και της ακρόπολης που περικλείονται από τον περίβολο του φρουρίου.
Η οικοδόμηση του ναού στο ιερό της Νεμέσεως στο δήμο του Ραμνούντος στη Βόρεια Αττική άρχισε κατά πάσα πιθανότητα πριν το 450/49 π.Χ.. Ο κύριος όγκος των εργασιών σημειώθηκε στα χρόνια 436-432 π.Χ., όμως η ανέγερση διακόπηκε το 431 π.Χ. εξαιτίας του Πελοποννησιακού Πολέμου και συνεχίστηκε μερικώς στις δεκαετίες του 430 και 420 π.Χ.. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ημιτελής ναός κατέλαβε την θέση παλαιοτέρου οικοδομήματος, που είχε χτιστεί με χρηματοδότηση από τα λάφυρα της νίκης των Αθηναίων στον Μαραθώνα και καταστράφηκε με την περσική εισβολή του 480 π.Χ. στην Αθήνα. Οι Αθηναίοι θεώρησαν ότι η Νέμεσις, ο Πάν και ο Θησεύς τους βοήθησαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την εχθρική απειλή, γι’ αυτό και αποφάσισαν την ίδρυση του ναού. Φαίνεται όμως ότι η υλοποίηση της ιδέας πραγματοποιήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, στη δεκαετία 440-430. Επισκευές έγιναν και πολύ αργότερα, μάλλον το 45-46 μ.Χ., οπότε ο ναός αφιερώθηκε στη θεοποιημένη σύζυγο του Οκταβιανού Αυγούστου Λιβία.
Ο ναός ήταν δωρικός περίπτερος, διπλός «εν παραστάσι» (πτερό 6×12 αράβδωτων κιόνων), κατασκευασμένος από ντόπιο γαλαζωπό μάρμαρο και πεντελικό μάρμαρο στα ακρωτήρια. Σε επίπεδο δόμησης, είναι ο τέταρτος κατά σειρά ναός που αποδόθηκε από μεγάλη μερίδα ερευνητών στον αρχιτέκτονα του αθηναϊκού Ηφαιστείου. Στο σηκό του στεγαζόταν το λατρευτικό άγαλμα της Νεμέσεως (425-423 π.Χ.) από παριανό μάρμαρο, φιλοτεχνημένο από τον Πάριο γλύπτη Αγοράκριτο, μαθητή του Φειδίου.
Παράλληλα θα γνωρίσουμε τα είδη της χλωρίδας που διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία του τοπίου της κοιλάδας του Λιμικού, στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής, πλησίον του Ευβοϊκού κόλπου. Σημειώνεται ότι ο χώρος έχει παραμείνει ανέπαφος από ανθρώπινες επεμβάσεις, δεδομένου ότι το καθεστώς του αρχαιολογικού χώρου τον έχει προστατεύσει και κατά συνέπεια αποτελεί ιδανική περίπτωση γνωριμίας με την «μεσογειακή μακία», δηλαδή τον τυπικό Μεσογειακό θαμνότοπο.
Στο σχέδιο διακρίνεται η αναπαράσταση του σηκού του ναού της Νεμέσεως με το λατρευτικό άγαλμα της θεάς, έργο του Αγορακρίτου, ενώ στη φωτογραφία φαίνεται ο αρχαίος οικισμός με το ναό.
Στην ξενάγηση – περιήγηση θα συμμετέχει ο κ. Ευάγγελος Μπαλιούσης, Δρ. Βιολόγος, Υπεύθυνος Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής. Σημείο συνάντησης, η είσοδος του Αρχαιολογικού Χώρου Ραμνούντος (Αγία Μαρίνα Μαραθώνα).
Ώρα εκδήλωσης: 10:30π.μ. -12:30μ.μ.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: Αρχαιολογικός Χώρος Ραμνούντος 22940 63477
Σχόλια Facebook