«Ανώμαλη προσγείωση» για Ελληνοαυστραλούς χωρίς ελληνική ιθαγένεια
Μελβούρνη.- Σε «ανώμαλη προσγείωση» θα αναγκαστούν, πριν καλά-καλά μπουν στο αεροπλάνο, όσοι συμπάροικοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα με αυστραλιανό διαβατήριο και σκέπτονται να μείνουν εκεί για πάνω από 90 μέρες, αν δεν μπορούν να αποδείξουν στο προσωπικό του αεροδρομίου κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων τους, ότι έχουν και ελληνική ιθαγένεια και, κατά συνέπεια, δεν χρειάζονται βίζα για να μείνουν στην Ελλάδα πάνω από 90 μέρες.
Τον τελευταίο χρόνο, οι αεροπορικές εταιρίες έχουν αρχίσει αυστηρούς ελέγχους και, σύμφωνα με ομογενείς ταξιδιωτικούς πράκτορες, κάποιοι συμπάροικοι βρέθηκαν ήδη σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ καθώς πλησιάζει η εποχή που πολλοί συμπάροικοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ο αριθμός αυτών που θα βρεθούν σε αδιέξοδο σίγουρα θα αυξηθεί.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έστω και αν στο αυστραλιανό διαβατήριο των συμπαροίκων αναφέρεται η Ελλάδα ως τόπος γέννησής τους, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και Έλληνες πολίτες, καθώς στην Ελλάδα ισχύει το δίκαιο του αίματος και όχι το δίκαιο του εδάφους, δηλαδή αν κάποιος γεννηθεί στην Ελλάδα αποκτά αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια μόνο αν οι γονείς του είναι Έλληνες.
Αυτό, κατ’ επέκταση, τους αφήνει έκθετους σε πιθανή απαγόρευση εξόδου τους από την Αυστραλία καθώς επαφίεται αποκλειστικά στον υπάλληλο του αεροδρομίου το αν θα δεχθεί ως απόδειξη της ελληνικής τους ιθαγένειας, το ότι στο αυστραλιανό τους διαβατήριο αναγράφεται ως χώρα γέννησής τους η Ελλάδα.
– Τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι κάποιος είναι Έλληνας πολίτης και ανοίγουν την πόρτα επιβίβασης στην πτήση για την Ελλάδα για να μείνει εκεί όσο θέλει είναι η ελληνική ταυτότητα και το ελληνικό διαβατήριο.
Η διαδικασία έκδοσης ελληνικού διαβατηρίου από το προξενείο, διαρκεί περίπου τέσσερεις εβδομάδες από την ημέρα που θα υποβληθεί η σχετική αίτηση.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που είτε δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο, είτε δεν φρόντισαν να βγάλουν. Για αυτούς τους, πολύ κακώς, αμελείς συμπαροίκους επικοινωνήσαμε με τις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στην Αυστραλίας.
Το προξενείο αντιλαμβανόμενο το επείγον του ζητήματος συστήνει στους κατόχους μόνο αυστραλιανών διαβατηρίων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να μεριμνήσουν να βγάλουν ελληνικό διαβατήριο ή όταν βρίσκονται στην Ελλάδα, ελληνική ταυτότητα.
Στην περίπτωση που λόγω χρονικών περιορισμών ή άλλων λόγων αυτό δεν είναι εφικτό θα πρέπει, αφού κλείσουν το σχετικό ραντεβού, να πάνε στο προξενείο το οποίο και θα εκδώσει βεβαίωση που πιστοποιεί την εγγραφή τους στα Δημοτολόγια της Ελλάδας το οποίο κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ και κατά συνέπεια την ελληνική τους ιθαγένεια.
Θα πρέπει βέβαια να προσθέσουμε ότι επαφίεται και πάλι στην διάθεση των υπαλλήλων του αεροδρομίου το αν θα δεχθούν την βεβαίωση ως αποδεικτικό στοιχείο της ελληνικής τους ιθαγένειας και να επαναλάβουμε και πάλι ότι τα μόνα έγγραφα που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ως αποδεικτικά για την ελληνική ιθαγένεια είναι είτε το ελληνικό διαβατήριο ή η ελληνική ταυτότητα.
ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ
Εν τω μεταξύ, μία σειρά αλλαγών στους κανονισμούς που αφορούν όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό και την ημερομηνία λήξης των αυστραλιανών τους διαβατηρίων, ενδέχεται να προκαλέσουν επιπρόσθετους πονοκεφάλους σε κάποιους ταξιδιώτες.
Προκειμένου να μην φτάσετε στο αεροδρόμιο με τις βαλίτσες σας και σας πληροφορήσει ο υπάλληλος του αεροδρομίου ότι απαγορεύεται να ταξιδέψετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το διαβατήριο θα πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες από την ημερομηνία που πρόκειται να επιστρέψετε από το ταξίδι που ετοιμάζεστε να κάνετε.
Αν, φερ’ ειπείν, πετάτε για την Ελλάδα στις 10 Ιουνίου 2018 και επιστρέφετε στην Αυστραλία στις 20 Ιουλίου 2018, η ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου σας θα πρέπει να είναι μετά τις 20 Ιανουαρίου 2019 για να σας επιτραπεί να φύγετε από την Αυστραλία.
Αυτά και καλό σας ταξίδι!
πηγή:Neoskosmos.com
Σχόλια Facebook