“Φωτιά” στον ΕΝΦΙΑ από τις νέες αντικειμενικές αξίες
Μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία των ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ φέρνουν οι νέες αντικειμενικές που θα προσαρμοστούν ως τις 20 Ιουνίου στις τιμές αγοράς. Οι προτάσεις των εκτιμητών προκαλούν σοβαρό προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών καθώς σε 1000 περιοχές προκύπτουν αυξήσεις πάνω από 50%. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας το ΒΗΜΑ οι μεγαλύτερες διαφορές καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα Χανιά, σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων καθώς και σε τουριστικές περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τιμές ανεβάζουν και οι ξένοι. Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 40 πόλεων η Αθήνα αποτελεί top επιλογή για επενδυτές καθώς είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μετά την κρίση του 2008 δεν ακολούθησε την άνοδο των τιμών. Η Αθήνα σήμερα είναι 2,5 φορές φθηνότερη από τη Λισαβόνα, 3 φορές από τη Μαδρίτη,5,3 φορές από τη Ρώμη, 7 φορές από το Παρίσι και 10 φορές φθηνότερη από το Λονδίνο.
Πιο ειδικά σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κ. Ντίνου Σιωμόπουλου για την εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής, η πρωτοβάθμια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ ολοκλήρωσε το έργο της συλλέγοντας όλες τις τιμές που κατέθεσαν οι εκτιμητές και έχει καταλήξει στις οριστικές τιμές σε πάνω από 9,600 ζώνες σε περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια. Όσον αφορά τις υπόλοιπες όπου δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι τιμές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τ5ων τιμών που έδωσαν οι εκτιμήτες.
Για το λόγο αυτό εντός της εβδομάδας θα συσταθεί μια νέα επιστημονικής επιτροπή η οποία θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα να μαζέψει τις διαφορές των εκτιμητών προκειμένου να τις παραλάβει μετά η δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία τελικά θα έχει και τον τελικό λόγο. Η επιτροπή θα απαρτίζεται από στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, της ΤτΕ, των εκτιμητών του Κτηματολογίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες αυξήσεις θα γίνουν στην Μεσσηνία που έχει αναβαθμιστεί από τη λειτουργία του Costa Navarino, στη Χαλκιδική, στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές που μέχρι πρόσφατα χαρακτηρίζονταν υποβαθμισμένες αλλά λόγω διαφόρων έργων έχουν πλέον αναβαθμιστεί σημαντικά όπως οι περιοχές του Φαλήρου και της Καλλιθέας που γειτνιάζουν με το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Μεγάλα θύματα και τα λαϊκά προάστια όπου οι τιμές ζώνης παραμένουν πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ εδώ και μια 10ετία περίπου.
Εν τω μεταξύ οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ κάνουν ασκήσεις προσομοίωσης για να διαπιστωθεί εάν οι νέες προτεινόμενες τιμές ζώνης θα αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τις έως τώρα στοιχεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες προσανατολίζονται να μην αλλάξουν τους συντελεστές ΕΝΦΙΑ. Αυτό αν συμβεί θα σημαίνει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά και μειώσεις σε κάποια άλλα από τη στιγμή που στην πλειοψηφία των περιοχών θα υπάρξει αύξηση των τιμών ζώνης σε σύγκριση με τα ισχύοντα.
Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τους δανειστές είναι να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αλλά να ισχύουν σε δύο δόσεις.
Αυτό εάν συμβεί θα αφορά τόσο τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές όσο φυσικά και τον ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, αν κάποιος κατοικεί σε περιοχή με τιμή ζώνης σήμερα 1.000 ευρώ και η νέα τιμή ζώνης διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ, ο υπολογισμός των φόρων επί των ακινήτων να γίνει για το 2018 με τιμή ζώνης 1.250 ευρώ και το για το 2019 με 1.500 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα περάσουν σταδιακά οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις τσέπες των νοικοκυριών. Ένα άλλο σενάριο που επεξεργάζονται στο ΥΠΟΙΚ είναι να αυξηθεί το όριο πάνω από το οποίο ειβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων. Σήμερα με τον εν λόγω φόρο επιβαρύνονται ατομικες ακίνητες περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το όριο αυτό να ανέβει στα 250.000 ευρώ.
Ωστόσο, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΟΚ διευκρινίζουν ότι μέχρι στιγμής οι οδηγίες που έχουν λάβει από την πολιτική ηγεσία είναι να προχωρήσουν στις προσομοιώσεις του νέου ΕΝΦΙΑ χωρίς να υπάρχει κάποια αλλαγή στον συμπληρωματικό φόρο και, το βασικότερο, χωρίς να εξετάζουν το σενάριο του «σπασίματος» των νέων αυξήσεων σε μια 2ετία ή 3ετία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετά το μνημόνιο εποχή γίνεται σαφής αναφορά για τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το κυριότερο, ότι ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ παραμένει με τη βεβαίωση να μην ξεπερνά τα 3,2 δισ. ευρώ.
Όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες τα έσοδα του κράτους από τη συγκεκριμένη φορολογία θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά που έως σήμερα δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις πλέον να είναι αντιμέτωπα με νέους αυξημένους φόρους.
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής/huffingtonpost
Σχόλια Facebook