Aπεβίωσε ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ
Απεβίωσε την Τρίτη, σε ηλικία 85 ετών, ο πολυγραφότατος συγγραφέας Φίλιπ Ροθ, ένας από τους επιδραστικότερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, o oποίος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας. Στον Ροθ απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του ένα Βραβείο Πούλιτζερ, και το διεθνές βραβείο Μπούκερ, αλλά δεν έλαβε ποτέ το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ο εβραϊκής καταγωγής Ροθ πέθανε το βράδυ της Τρίτης σε νοσοκομείο του Μανχάταν. Η αιτία θανάτου ήταν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, όπως ανακοίνωσε στενός του φίλος.
Κατά τη διάρκεια μιας πολύ μακράς και παραγωγικής καριέρας -έγραψε πάνω από 30 βιβλία- ο Ροθ πραγματεύτηκε τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός, Εβραίος και λογοτέχνης.
Βιογραφία
Ο Ροθ γεννήθηκε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ στις 19 Μαρτίου 1933, ως το δεύτερο παιδί μιας αμερικανοεβραϊκής οικογένειας με καταγωγή από τη Γαλικία της Κεντρικής Ευρώπης. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Μπάκνελ (Bucknell) και Αγγλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και στο Πρίνστον και στη συνέχεια συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Αποσύρθηκε από την ακαδημαϊκή διδασκαλία το 1991.
Κατά την παραμονή του στο Σικάγο ο Ροθ γνώρισε το νομπελίστα συγγραφέα Σολ Μπέλοου και την πρώτη του γυναίκα του Μάργκαρετ Μάρτινσον (Margaret Martinson). Χώρισαν το 1963 και το 1968 η Μάρτινσον σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα. Το 1990 παντρεύτηκε την αγγλίδα ηθοποιό Κλερ Μπλουμ (Claire Bloom). Το 1994 χώρισαν και το 1996 η Μπλουμ εξέδωσε αυτοβιογραφία με τίτλο “Leaving a Doll’s House”, όπου περιγράφει λεπτομέρειες του γάμου της με το συγγραφέα.
Συγγραφική καριέρα
Το πρώτο βιβλίο του Ροθ “Goodbye, Columbus” (Αντίο Κολόμπους), ήταν μια συλλογή διηγημάτων με την οποία κέρδισε το Εθνικό Λογοτεχνικό Βραβείο των ΗΠΑ το 1960. Μεγάλη εμπορική επιτυχία γνώρισε με το τρίτο του μυθιστόρημα “Portnoy’s Complaint” (Το σύνδρομο Πόρτνοϊ) το 1969.
Το 1979 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο όπου αφηγητής είναι ο Νέιθαν Ζούκερμαν με τίτλο “The Ghost Writer”. Ακολούθησαν αρκετά ακόμα όπου ο Ζούκερμαν είναι είτε αφηγητής ή παίρνει κάποιο μέρος στην πλοκή, με πιο πρόσφατο το “Exit Ghost” (Φεύγει το φάντασμα) του 2007. Το 1997 κέρδισε για δεύτερη φορά το Εθνικό Λογοτεχνικό Βραβείο με το βιβλίο “Sabbath’s Theater” (Το θέατρο του Σάμπαθ) και το 1998 βραβεύτηκε με Πούλιτζεργια το “American Pastoral” (Αμερικανικό ειδύλλιο).
Το 2011 βραβεύτηκε με το Διεθνές βραβείο Μπούκερ.
Πολλά από τα βιβλία του Ροθ έχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία: εκτός του Ζούκερμαν που θεωρείται alter ego του συγγραφέα, ο χαρακτήρας Ντέιβιντ Κέπες που εμφανίζεται σε τρία βιβλία έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τον ίδιο, ενώ σε κάποια βιβλία του έχει χρησιμοποιήσει χαρακτήρες με το όνομα Φίλιπ Ροθ.
Πηγή: skai.gr
Σχόλια Facebook