ΠΓΔΜ: Ούτε το «Ίλιντεν» μπορεί να κάμψει τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης
Σκόπια.– Την αντίθεσή του στην προοπτική επιλογής του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» εκφράζει το μεγαλύτερο κόμμα της Αντιπολίτευσης της γειτονικής χώρας, VMRO-DPMNE, υπονομεύοντας έτσι τις προοπτικές επίλυσης μιας διαμάχης δεκαετιών με την Ελλάδα, μεταδίδει το Reuters.
«Το VMRO- DPMNE δεν θα υποστηρίξει μια αλλαγή στο Σύνταγμα με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος» δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o συνασπισμός του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο 120μελές κοινοβούλιο προκειμένου να υποστηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για να εγκριθεί η νέα ονομασία.
Η κίνηση αυτή του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης των Σκοπίων δείχνει πως παραμένει σταθερό ενάντια στο ενδεχόμενο συνταγματικής αναθεώρησης, παρά το γεγονός πως με την πρόταση για το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» ο Ζάεφ «έκλεινε το μάτι» στους ακραίους του VMRO, ώστε να κερδίσουν το όνομα και να υποχωρήσουν για να αλλάξουν το Σύνταγμα.
Υπενθυμίζεται πως το Μέγαρο Μαξίμου πήρε, χθες, Σάββατο αποστάσεις από την πρόταση για μετονομασία της ΠΓΜΔ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», την οποία ουσιαστικά απέρριψε με διπλωματικό τρόπο.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ζητά η συζήτηση να επανέλθει στις προηγούμενες προτάσεις, δηλαδή στις πέντε ονομασίες που έχουν κατατεθεί υπό την επίβλεψη του κ. Νίμιτς, φωτογραφίζοντας το «Republika Gorna Makedonija» (Δημοκρατίας της Άνω Μακεδονίας) και το «Republika Nova Makedonija», το οποίο έχει τον χρονικό προσδιορισμό που ενδεχομένως να μπορεί να περάσει από τις δύο χώρες.
Στην αντίπερα όχθη, η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε εμφανιστεί θετική στην προοπτική χρήσης του «Ίλιντεν» στην ονομασία της χώρας, με τον Ζόραν Ζάεφ να σημειώνει πως η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω».
Ακόμη, ο Ζάεφ εμφανίστηκε να αποδέχεται τη χρήση του νέου ονόματος erga omnes, δηλαδή για εσωτερική και διεθνή χρήση -απόφαση που χαιρέτισε το Μαξίμου- αλλά προτείνει η εφαρμογή του erga omnes να γίνει σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Σχόλια Facebook