Συμφωνία με ορίζοντα τον Ιούνιο αναζητούν Αθήνα και Σκόπια
Αποστολή, Σόφια
Η Αθήνα και τα Σκόπια εργάζονται πλέον ξεκάθαρα με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο στην προσπάθειά τους να λύσουν το ζήτημα της ονομασίας. Αυτό έγινε απόλυτα σαφές από τα όσα είπαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ζόραν Ζάεφ στις δηλώσεις τους το απόγευμα της Πέμπτης 17 Μαϊου, μετά το πέρας της συνάντησής τους αλλά και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.
Ωστόσο, απομένουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, όπως σημείωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Όλες οι ενδείξεις όμως οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αναφερόταν στην κρίσιμη σύνδεση μεταξύ της μεθοδολογίας που θα επιλεγεί για να ξεπεραστεί το ζήτημα της erga omnes εφαρμογής της συμφωνίας και της πιθανής χορήγησης στην πΓΔΜ ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στα τέλη του επόμενου μήνα.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας, οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν πολύωρη τετ-α-τετ συνάντηση που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης, μετά το πέρας του άτυπου δείπνου των «28», συνεχίστηκε δε ως τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Πέμπτης. Αυτή βασίστηκε στην πολύ ουσιαστική και σημαντική πρόοδο που είχε επιτευχθεί το περασμένο Σάββατο 12 Μαϊου στο Σούνιο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Μάθιου Νίμιτς. Συνεχίστηκε δε για άλλη μία ώρα το πρωϊ της Τετάρτης, παρουσία στενών τους συμβούλων. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «πολύ ουσιαστικές», αλλά όπως διευκρίνισε «δεν είμαστε ακόμη σε θέση για συμφωνία». Παράλληλα, ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για νέα συνάντηση των δύο ανδρών, ενδεχομένως στις αρχές Ιουνίου.
Κόκκινες γραμμές
Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να κατηγοριοποιήσει σε ποια θέματα έχουν συμφωνήσει και σε ποια διαφωνούν ακόμη οι δύο πλευρές. «Δεν αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές» είπε, διότι η κυβέρνηση δεν επιζητά μία «εύθραυστη συμφωνία», ενώ σημείωσε ότι μία συμφωνία πρέπει να αφορά σε όλες τις πτυχές. Οπως πρόσθεσε, δεν υπάρχει ακόμη πλήρης συμφωνία επί του ακριβούς ονόματος που θα επιλεγεί.
Νωρίτερα, ο σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είχε πει ότι οι δύο πλευρές εμφανίζονται να καταλήγουν σε μία επιλογή, ενώ αναζητούν και «πιθανές επιλογές για την εξεύρεση δημιουργικών λύσεων» στα εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα.
«Αυτό που ακολουθεί είναι διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες και στις δύο χώρες» σημείωσε, αναφερόμενος προφανώς στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο που θα ξεκινήσει για τη μορφή της λύσης.
Ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά για τις δηλώσεις του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, εμφανίστηκε συναινετικός, λέγοντας ουσιαστικά ότι η αλλαγή του Συντάγματος είναι μία θέση που υποστηρίζει και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.
πηγή:in.gr
Σχόλια Facebook