Με επιτυχία η εκπαιδευτική αποστολή «Αθηνά-Ευαγόρας 2018»
* Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος
* Φωτογραφία: Αθηνά Πανάγιου
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Με επιτυχία έληξε η 4/ήμερη εκπαιδευτική αποστολή «Αθηνά-Ευαγόρας 2018», στο πλαίσιο του πανελλήνιου εκπαιδευτικού προγράμματος-διαγωνισμού: «Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων 7-11 Μαΐου 2018 στην Κύπρο.
Η αποστολή στην οποία συμμετείχαν κυρίως εκπαιδευτικοί από τα Ιωάννινα, με επικεφαλείς τους δύο εκπαιδευτικούς Νίκο Σουτόπουλο (ΠΕ70) και Μαρία Τοπολιάτη (ΠΕ60), πήρε μέρος στην εκδήλωση τελετής βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν στο πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-διαγωνισμό: «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες» που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2018 στο European University στη Λευκωσία, αλλά και στο εκπαιδευτικό Συνέδριο 10-11 Μαΐου 2018 στην Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ.) με την παρουσίαση των καλύτερων προγραμμάτων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Ωστόσο, το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής αποστολής περιελάμβανε επίσης περιήγηση σε αξιοθέατα και τόπους θρησκευτικού, εθνικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, καθώς το βόρειο τμήμα της κατέχεται ακόμη από τους Τούρκους μετά την εισβολή του 1974.
Συγκεκριμένα, μετά την αεροπορική μετάβασή μας στις 7 Μαΐου 2018 με την TUS-Airways από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων σε αυτό της Λάρνακας σε μόλις 2 ώρες, αφού πήραμε καφέ και το γεύμα μας, συναντήσαμε στη Λάρνακα τον οδηγό μας Βασίλη, για να ανηφορήσουμε με το όμορφο γαλάζιο mini-bus το όρος Τρόοδος, όπου επισκεφθήκαμε τις Ιερές Μονές Παναγίας Μαχαιρά και Παναγίας Κύκκου με τις αντίστοιχες ιερές εικόνες, το μνημείο-κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου αλλά και το Θρονί με τον τάφο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου.
Αφού διανυχτερεύσαμε στη φιλόξενη μονή Κύκκου, την επόμενη μέρα 8 Μαΐου 2018 κατηφορίσαμε προς το κρασοχώρι της Βάσας, όπου επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ιστορίας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κύπρου-ΠΟΕΔ, με την μοναδική αναπαράσταση της ιστορίας εκπαίδευσης της Κύπρου (Τουρκοκρατία, Αγγλοκρατία, εθνικο-απελευθερωτικός αγώνας (1955-1959), ανεξαρτησία Κύπρου 1960, τουρκική εισβολή 1974, ένταξη Κύπρου στην Ε.Ε. το 2004) αλλά και το Μουσείο ζηβανίας.
Ακολούθησε η άφιξή μας στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, συνεργαζόμενο σχολείο στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα: «Οι μικροί ερευνητές, η Αθηνά και ο Ευαγόρας, στα χνάρια της ιστορίας και της εκπαίδευσης στην Κύπρο», όπου μας περίμενε μια θερμή υποδοχή από το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές του κυπριακού σχολείου, με ανταλλαγές δώρων και αναμνηστικών φωτογραφιών.
Η περιήγησή μας στη νέα μαρίνα Λεμεσού και στην παραλιακή οδό επιβεβαίωσε τις διαπιστώσεις μας για τις λαμπρές προοπτικές ανάπτυξης αυτού του κοσμοπολίτικου και πολυπολιτισμικού λιμανιού της Κύπρου, με τη δεύτερη σε μέγεθος πόλης της.
Αναχωρήσαμε για την Πάφο, αφού είδαμε από κοντά τις Βρετανικές βάσεις του Ακρωτηρίου και της Επισκοπής, αλλά και την παραθαλάσσια τοποθεσία «Πέτρα του Ρωμιού», που κατά την παράδοση γεννήθηκε η Αφροδίτη.
Οι αρχαιολογικοί χώροι με τα ψηφιδωτά της παλιάς Πάφου και των Τάφων των Βασιλέων αλλά και ο χώρος της εγκλείστρας του Αγ. Νεοφύτου με την ομώνυμη
μονή ήταν οι επόμενοι σταθμοί μας, πριν επισκεφθούμε το Γυμνάσιο Πάφου που αποφοίτησε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, συναντηθούμε στο Δημαρχείο με το Δήμαρχο Πάφου Φαίδων Φαίδωνος και καταλύσουμε στο ξενοδοχείο πολυτελείας “Saint George” στον Χλώρακα Πάφου. Η διαμονή μας εκεί ήταν ευγενική χορηγία του Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου.
Η τρίτη μέρα της αποστολής μας 9 Μαΐου 2018 περιελάμβανε τη διαδρομή Πάφο-Λευκωσία και την άφιξή μας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βράβευσης των μαθητικών δημιουργιών που διακρίθηκαν στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας της Κύπρου και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 900 περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί 110 σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Κύπρο και την Ελλάδα που παρέλαβαν τα βραβεία τους και παρουσίασαν τις δημιουργίες τους. Ανάμεσά τους, από τα Ιωάννινα (4ο Δημοτικό Σχολείο) και την Κληματιά Ιωαννίνων (Νηπιαγωγείο) οι εκπαιδευτικοί Νίκος Σουτόπουλος και Μαρία Τοπολιάτη, που διακρίθηκαν για το καινοτόμο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα και τις ξεχωριστές δημιουργίες τους.
Η περιδιάβασή μας στη «Λαϊκή γειτονιά» και στα γραφικά σοκάκια στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, που αποτελεί και τη μοναδική «χωρισμένη» πρωτεύουσα κράτους του κόσμου, μαζί με την προσέγγιση από κοντά της «πράσινης γραμμής» αντιπαράταξης του ελληνο-κυπριακού και τουρκο-κυπριακού στρατού στην οδό Λήδρας, γέννησαν μέσα μας αντιφατικά συναισθήματα χαράς αλλά και θλίψης… Μετά από τα ψώνια μας στα τουριστικά μαγαζάκια, πήραμε την εθνική Λευκωσίας-Λάρνακας για να φτάσουμε στο “Pavlinia-Hotel & Apartments” της Αγ. Νάπας, όπου θα διαμέναμε τις επόμενες δύο μέρες.
Μετά τη διανυχτέρευσή μας και το πρωινό στο “Pavlinia” της Αγίας Νάπας, την τέταρτη μέρα 10 Μαΐου 2018, ξεκινήσαμε για το Κάβο Γκρέκο, το ανατολικότερο άκρο της ελεύθερης Κύπρου και τη Δερύνεια της Αμμοχώστου, απ’ όπου παρατηρήσαμε με κιάλια την «πόλη-φάντασμα», ερειπωμένη και ακατοίκητη μετά την τουρκική εισβολή του καλοκαιριού του 1974.
Παίρνοντας μαζί μας χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το θλιβερό τοπίο κατοχής, αναχωρήσαμε για τη Λευκωσία, όπου επισκεφθήκαμε τον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας» με το μνημείο πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών που έσπευσαν για ενίσχυση της άμυνας του νησιού, τις τραγικές μέρες της εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Η επίσκεψή μας στο καλά οργανωμένο Μουσείο εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου (1955-1959), που οδήγησε στην ανεξαρτησία του νησιού από τους Άγγλους αποικιοκράτες, μας έδωσε μια καλή και παραστατική εικόνα της σύγχρονης Ιστορία της Κύπρου, που έδωσε το δικό της τίμημα για την ελευθερία και ανεξαρτησία της.
Είχαμε την ευκαιρία στη συνέχεια να πραγματοποιήσουμε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Κυπριακή Βουλή, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Δημήτρη Συλλούρη. Έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και γνωρίσαμε από κοντά μετά από επίσημη ξενάγηση στα έδρανα της κυπριακής Βουλής το πολιτικό σύστημα της Κύπρου με την αντιπροσώπευση όλων των κοινοτήτων (Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες). Αναχωρήσαμε για τα φυλακισμένα μνήματα των Κύπριων ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και καταθέσαμε στεφάνι φόρου τιμής, αφού είδαμε με συγκίνηση από κοντά τον τόπο μαρτυρίου και θανάτου τους.
Στη συνέχεια, μετά από το γεύμα στη Λέσχη της ΕΛ.ΔΥ.Κ., παρακολουθήσαμε τις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου «Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες 2017-2018», που παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις των εκπαιδευτικών Ελλάδας και Κύπρου με τα καλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα που διακρίθηκαν στον παραπάνω διαγωνισμό.
Έτσι, παρακολουθήσαμε την εκπαιδευτικό (ΠΕ60) Τοπολιάτη Μαρία από το Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων να εισηγείται για το «Το Αειφόρο Σχολείο αναζητά εκπαιδευτικές γέφυρες για την Ελλάδα και την Κύπρο» και τον εκπαιδευτικό (ΠΕ70) Σουτόπουλο Νίκο από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων με την Αντωνίου Χρυστάλλα από το Α΄ Δημοτικό Λεμεσού να παρουσιάζουν το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Οι μικροί ερευνητές, η Αθηνά και ο Ευαγόρας, στα χνάρια της ιστορίας και της εκπαίδευσης στην Κύπρο».
Πριν επιστρέψουμε στο κατάλυμά μας στην Αγ. Νάπα, επισκεφθήκαμε για προσκύνημα το Ναό του Αγ. Λαζάρου με τον τάφο του στη Λάρνακα και κάναμε τη βραδινή μας βόλτα στην γνωστή παραλιακή οδό «Φοινικούδες».
Η βραδιά της τελευταίας μέρας είχε πανηγυρικό και επίσημο χαρακτήρα και έκλεισε σε ταβέρνα με κυπριακές γεύσεις, τραγούδι και χορούς με ελληνικούς και κυπριακούς σκοπούς, όλα ευγενική προσφορά του Δημάρχου Αγ. Νάπας Γιάννη Καρούζου και της υπεύθυνης πολιτιστικής λειτουργού Μαρίας Τοφινής-Τσαντίλας, που κινήθηκε τόσο πολύ υπεύθυνα και διακριτικά για εμάς όλες αυτές τις μέρες.
Ήταν μάλλον δύσκολο για εμάς να αναχωρήσουμε το επόμενο πρωινό από την Αγία Νάπα και την Κύπρο και για αυτό το λόγο πήγαμε για μια τελευταία αναμνηστική φωτογραφία ψηλά στο λόφο με το εκκλησάκι του Αγ. Επιφανίου και την πανοραμική θέα όλης της τουριστικής και κοσμοπολίτικης περιοχής. Επίσης δύσκολος συναισθηματικά ήταν ο αποχωρισμός μας με τον οδηγό Βασίλη, που μας συνόδεψε υπομονετικά σε όλη τη διαδρομή αυτών των 4 ημερών στην Κύπρο. Αν και το check-in έκλεισε, πριν φθάσουμε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, μετά την ειδοποίηση και έκτακτη κινητοποίηση του προσωπικού της TUS, το αεροπλάνο έμεινε καθηλωμένο για εμάς μισή ώρα, να μας περιμένει καρτερικά, πριν την πτήση της επιστροφής μας στην ηπειρωτική πρωτεύουσα, έχοντας στις αποσκευές μας τόσες αναμνήσεις από μια αξέχαστη εκπαιδευτική αποστολή σε αυτό το ελληνικό νησί της ανατολικής Μεσογείου, την Κύπρο μας.
Με Ευαγόρα κι Αθηνά, (όλη) την Κύπρο έχω γυρίσει,
του χρόνου, όμως σίγουρα, θα μ’ έχει πεθυμήσει!
Πάλι εύχομαι να έρθω εδώ… κι όμορφα να περάσω
κι αν είναι και το ίδιο γκρουπ, από χαρά θα κλάψω!
Μια εμπειρία ήτανε, απ’ τις πολύ ωραίες…
και γνωριμίες έγιναν πραγματικά μοιραίες!
Να μας αξιώσει ο Θεός κι άλλες να χαρούμε,
ωραίες εμπειρίες σαν αυτή, μες στη ζωή, να βρούμε!
Να είμαστε όλοι καλά…, να έχουμε υγεία
κι ωραία να ζούμε σαν κι αυτά, πράγματα, με ουσία!!!”
*Χορηγός επικοινωνίας PanhellenicPost.com
Σχόλια Facebook