ΑΝΑΛΥΣΗ: Παίζουν εν ου παικτοίς με την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση –πάντως ο εκπρόσωπός της, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, σίγουρα- «Παίζει εν ου παικτοίς» (σ.σ.. παίζω με πράγματα με τα οποία δεν μπορεί να παίζει κανείς, αντιμετωπίζω με επιπολαιότητα ή χωρίς την πρέπουσα σοβαρότητα κάτι που απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση- Λεξιλόγιο – Γεώργιος Μπαμπινιώτης). «Παίζουν», ως MH όφειλαν, τόσο με το Σύνταγμα της Ελλάδος όσο και με τον Απόδημο Ελληνισμό!

Ας δούμε τα στοιχεία:

Πριν ο κ. Τζανακόπουλος αναφερθεί «στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain” έριξε μία ματιά στο Σύνταγμα; Μάλλον όχι. Αν το είχε κάνει, θα είχε αποφύγει την «λούμπα». Διότι, πολύ απλά, -εμείς συνταγματολόγοι δεν είμαστε, αλλά τους προσκαλούμε να πάρουν θέση- το Σύνταγμα κάνει λόγο για «την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια». Αναφέρεται, επομένως, στο ΣΥΝΟΛΟ των ΕΚΛΟΓΕΩΝ και όχι σε ένα μόνον (με όποια κριτήρια) τμήμα τους.

Τι μας είπε ο κ. Τζανακόπουλος; Ότι η κυβέρνηση «προτίθεται να πάρει σχετική πρωτοβουλία» για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα «τα παιδιά του brain drain». Αποστερεί, δηλαδή, τη δυνατότητα ψήφου, με κάλπη ή επιστολική –άρα στερεί το συνταγματικό τους δικαίωμα- ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. Δηλαδή, όλους τους διαμένοντες σε χώρες του εξωτερικού που έχουν, όμως, ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο, που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους, και στα οικεία Δημοτολόγια.

Κοντολογίς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δίνει ή σκέπτεται να δώσει ψήφο σε όσους άνεργους νέους πτυχιούχους υποχρεώθηκαν να φύγουν για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό.

Κατηγορεί δε τη ΝΔ γι αυτό, ενώ και ο ίδιος υπέγραψε μνημόνιο και οι νέοι –με αύξουσα, μάλιστα, συχνότητα, εξακολουθούν να εγκαταλείπουν και σήμερα τη χώρα…

Και ποια είναι «τα παιδιά του brain drain»;  Επί το πλείστο νέοι άνθρωποι –και νέοι ψηφοφόροι- από τους οποίους ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι θα κερδίσει ψήφους. Δικαίωμά του να το πιστεύει.  Το πρόβλημα είναι ότι δεν δίνει την ίδια δυνατότητα και σε όλους εκείνους που έχουν υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό, που έχουν περιουσία στην Ελλάδα, που πληρώνουν φόρους στη γενέτειρα, που την επισκέπτονται τακτικά και που με το «έμβασμά» τους έχουν διαχρονικά συντελέσει στην ανοικοδόμηση της Ελλάδος, στην διάσωση της ελληνικής οικογένειας τα «πέτρινα χρόνια» και έχουν πολλαπλώς ευεργετήσει τη γενέτειρα και εξακολουθούν να το πράττουν…

Ή τους «εκδικείται» ακριβώς γι΄ αυτά;

Εδώ, λοιπόν, έχουμε παραβίαση του Συντάγματος και ειδικότερα του Άρθρου 25 που προβλέπει ότι «τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου (…) τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους…». Αλλά και του άρθρου 51 όπου μιλάει για «τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια» χωρίς να τους χωρίζει σε ομάδες ή κατηγορίες…  Άλλωστε πάντα κατά το ίδιο άρθρο του Συντάγματος, «η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική» για όλους όσους πληρούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα προσόντα εκλογέως και εκλεγομένου. Και οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού, έχουν ακριβώς ΟΛΟΙ τα ίδια «προσόντα»…

Πέραν του κραυγαλέα αντισυνταγματικού του πράγματος, το μέτρο της επιλεκτικής «επιστολικής ψήφου» εάν ήθελε παρ’ ελπίδα ποτέ επιχειρηθεί να «επιβληθεί», θα διασπούσε αυθωρί τον Ελληνισμό του εξωτερικού. Θα δημιουργήσει κλίμα παρόμοιο με εκείνο του επάρατου Εθνικού Διχασμού του (1914 και μέχρι το 1922). Που έβγαλε στους δρόμους μεγαλουπόλεων τις σπαρασσόμενες ομάδες Ελλήνων!

Αλλά όλα αυτά είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι δεν τα γνωρίζει ο κ. Τζανακόπουλος και όσοι (λέγε Αλέξης Τσίπρας) του είπαν να δημοσιοποιήσει την «πρόθεση» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τι ήθελε, λοιπόν, να πει ο ποιητής; Γιατί διακινδύνευσαν την κατακραυγή προωθώντας την «ιδέα» της διάσπασης των Αποδήμων Ελλήνων;

Ήταν «πρόβα τζενεράλε» για να μαζέψουν αντιδράσεις και να δουν «αν τους παίρνει» να υλοποιήσουν τα σχεδιαζόμενα στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου σχέδια για εκλογική «επιτυχία» της Κυβέρνησης;

ή

Ήταν «βαλβίδα αποσυμπίεσης» της πρότασης Μητσοτάκη για ταυτόχρονη ψήφιση κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών Περιφερειών και της ψήφου των Αποδήμων, που ήδη από το 2009 προσπαθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να προωθήσει η Νέα Δημοκρατία και συναντά την σταθερή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ;

Θα πρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε και την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου  σε ερώτηση δημοσιογράφου, πάντα στην ενημέρωση των Συντακτών, ο οποίος του ζήτησε να εξηγήσει «…τι διαφορά έχει αυτό που είπατε για τα παιδιά από την ψήφο των ομογενών που ζητάει η ΝΔ».

Απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος: «Η ΝΔ είχε την ευγενή καλοσύνη να καταθέσει την πρότασή της στον Πρόεδρο της Βουλής και όχι στον αρμόδιο Υπουργό…» Δεν αναρωτήθηκε μήπως γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη από το 2016 καταθέσει σχετικό Νομοσχέδιο στην Βουλή και ο πρόεδρος το κρατάει στα συρτάρια του; Δεν καταθέτεις Σχέδια Νόμου στον Υπουργό!

Πέρα τούτου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαισθανόμενος, ίσως, ότι «δεν του βγαίνει»,  βάλθηκε να συσκοτίσει το θέμα της εισαγωγικής του τοποθέτησης λέγοντας προς τον ερωτώντα δημοσιογράφο «…αυτό το οποίο συζητάμε είναι να διευκολυνθεί η δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού…».

Τελικά, τι ακριβώς προτείνει η κυβέρνηση; Να ψηφίσουν «τα παιδιά του brain drain” ή να να ψηφίζουν όλοι «οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού…»; Δηλαδή όλοι οι έχοντες τα εκ του νόμου προβλεπόμενα προσόντα;

Δυστυχώς, πιστεύω πως ούτε και οι ίδιοι ξέρουν τι θέλουν. Πέραν , φυσικά, της μη αποκρυπτομένης επιθυμίας τους να μεθοδεύσουν, με ό,ποιο τρόπο,  την μακροημέρευσή τους στην Κυβέρνηση…

Για την ιστορία, ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης δήλωσε στον Realfm 97,8 ότι «το θέμα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού είναι ζήτημα Δημοκρατίας και ισονομίας, είναι βασικότερο θέμα”.

Ενώ η Νέα Δημοκρατία  επεσήμανε πως πρόκειται «για μια ακόμη υπεκφυγή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ακόμη και στις επόμενες εκλογές οι Ελληνες του εξωτερικού μπορούν κάλλιστα να ψηφίσουν στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στα μέρη όπου διαμένουν» και κάλεσε την κυβέρνηση «να συναινέσει εδώ και τώρα στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες τους εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, μαζί με την αυτονόητη κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών που επίσης είναι πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας».

Τούτων δοθέντων, έχει αξία ότι για να περάσουν τα “διασπαστικά” σχέδια της κυβέρνησης  περί της ψήφου “των παιδιών”, θέλουν 200 ψήφους; Ότι τεχνικά είναι πολύ δύσκολο αν όχι ανέφικτο να επιτύχει κανείς τον διαχωρισμό και την καταγραφή τους;