«Αλα καρτ» επιστολική ψήφο προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Αθήνα.- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως η Κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλία για να δοθεί η δυνατότητα επιστολικής ψήφου στους νέους που, λόγω της οικονομικής κρίσης, έφυγαν από την Ελλάδα.
«Σε ό,τι αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι θετική στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain και προτίθεται να πάρει σχετική πρωτοβουλία σε επόμενη φάση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Και πρόσθεσε: «Επειδή όμως η ΝΔ με τις πολιτικές της είναι αυτή που τους έδιωξε από τη χώρα, ας μην υποκρίνεται σήμερα ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους».
Η δήλωση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, και η αποκάλυψη ότι παρά τις «δυσχέρειες» και την «απογραφή» που σκοπίμως διέδιδαν ότι τάχα είναι απαραίτητα στοιχεία για την επιστολική ψήφο των Αποδήμων, ήταν πρωταρχικά ζήτημα «κομματικής σκοπιμότητας» η άρνησή τους να υλοποιήσουν την συνταγματική επιταγή, προκαλεί ήδη έντονη αντίδραση μεταξύ των αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων που χρόνια τώρα αγωνίζονται για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαιρουμένης της Νέας Δημοκρατίας) αρνούνται ακόμη και σήμερα να το ικανοποιήσουν!
Ήδη, η πρώτη αντίδραση έφθασε από τον ομογενή βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου Σωτήρη Δελή που δηλώνει «έκπληκτος» από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Ο κ Τζανακόπουλος με εκπλήσσει με την δήλωση του. Δηλαδή οι υπόλοιποι που έχουν περιουσία στην Ελλάδα, έχουν κάνει στρατιωτική θητεία, έχουν ελληνικά διαβατήρια και ταυτότητες είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας;
Ο κ Τζανακοπουλος ψαρεύει σε θολά νερά! αυτό δεν τον τιμά.
Έως πότε η ελληνική πολιτική αναλγησία έναντι των αποδήμων θα συνεχιστεί;
Είναι η Ελλάδα του κ Τζανακόπουλου μια δημοκρατία η μια κοινωνία των εκλεκτών του κόμματος του;»
Το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Hellenic Congress of America Νίκος Αποστολόπουλος εξέφρασε την απογοήτευσή του από την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και χαρακτήρισε “ανεπίτρεπτες σε μια δημοκρατία τις διακρίσεις μεταξύ πολιτών”.
“Λάθος απόφαση πήρε η Κυβέρνηση και θα εξοργίσει τους ομογενείς. Η γενέτειρα πρέπει να τους σέβεται και όχι να υπονομεύει την ενότητά τους. Δεν θα τους περάσει. Θα αγωνισθούμε να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις αυτές που δυναμιτίζουν το καλό κλίμα ανάμεσα σε Απόδημο Ελληνισμό και εθνικό Κέντρο”, κατέληξε.
Ομογενειακοί παράγοντες στην Αθήνα εξέφραζαν ομοίως αγανάκτηση για την κυβερνητική πρόθεση να δώσει επιστολική ψήφο μόνον “στα στα παιδιά του brain drain.” Πρόσθεταν ωστόσο πως παρά τις προθέσεις του Μαξίμου, μια τέτοια εξέλιξη κρίνεται ως “αδύνατη” λαμβανομένου υπόψη ότι για την ψήφιση του σχετικού νόμου απαιτούνται 200 ψήφοι…
Αλλά και από πλευράς ορισμένων κυβερνητικών εκφράζονταν δυσαρέσκεια γιατί ένα θέμα που σύννομα το χειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, έρχεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να εκφράσει τη θέση του Μαξίμου, “καπελώνοντας” ουσιαστικά τον αρμόδιο Υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος μόλις προχθές έλεγε στην τηλεόραση ότι “το Σύνταγμα δεν προβλέπει Περιφέρεια εξωτερικού” και πως για ψηφίσουν από το εξωτερικό οι ομογενείς χρειάζεται πρώτα να γίνει “απογραφή των Αποδήμων”…
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του στην Panhellenic Post ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Πήτερ Κατσαμπάνης επεσήμαινε πως ότι “…το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, είναι συνταγματικό δικαίωμα το οποίο, μάλιστα, ισχύει και για «κάθε πολίτη σε οποιοδήποτε δημοκρατικό έθνος».
Ο κ. Κατσαμπάνης εξηγούσε με σαφήνεια ότι δεν διεκδικούν την δημιουργία περιφερειών εξωτερικού και την ανάδειξη ομογενών βουλευτών, αλλά την ψήφο –για όσους απόδημους πληρούν τις προϋποθέσεις γι αυτό- στις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδος όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και η ψήφος τους να προσμετράται στο σύνολο της Επικράτειας. Προσφέρουν, μάλιστα, την επί του θέματος τεχνογνωσία των πολιτικών- μελών τους, στη διάθεση της πατρίδας.
Χωρίς, μάλιστα, να παραβλέπει και τους “νεο-μετανάστες” για τους οποίους έλεγε πως:
«Σε μια εποχή που τόσοι πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν την Ελλάδα με μια βαριά καρδιά στο πλαίσιο της γνωστής <διαρροής εγκεφάλων>», προσθέτει ο κ. Κατσαμπάνης, το να τους δώσει η πατρίδα το δικαίωμα να ψηφίζουν από εκεί όπου εγκαταστάθηκαν , θα είναι «ένα ισχυρό μήνυμα ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι πίσω στην πατρίδα».
Αλλά αυτό, βέβαια δεν σημαίνει ότι το ίδιο δικαίωμα θα το στερηθούν οι υπόλοιποι απόδημοι Έλληνες.
Ρεπορτάζ: ΡΗΡ/Χ.Μ.
Σχόλια Facebook