ΓΝΩΜΗ Ψήφος Αποδήμων: Αυτό δεν είναι έγκλημα. Είναι εθνικό ΛΑΘΟΣ.
ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Οι δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) Παναγιώτη Κατσαμπάνη, ήρθαν να ξεκαθαρίσουν τα καθέκαστα στο ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων. Και να ανατρέψουν τα δυστοπικά κυβερνητικά σενάρια, που αποσκοπούν στην ουσιαστική απενεργοποίηση της συνταγματικής πρόνοιας, για ψήφο «των εκλογέων που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια».
Η πρόταση του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, επανάφερε το θέμα στην επικαιρότητα και στις πραγματικές του διαστάσεις. Η «απάντηση» του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, στην εκπομπή «Ακραίως», του Τάκη Χατζή, ότι «στο Σύνταγμα δεν καθορίζεται Περιφέρεια εξωτερικού» και, κατά λογική, δική μας συνέχεια, χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, έχει την ίδια μηδενική αξία που έχει και η άλλη «ατάκα» του Υπουργού, ότι «προϋπόθεση για την Ψήφο των Αποδήμων είναι να απογραφούν»…
Την ίδια άποψη έχει διατυπώσει και ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης στο γνωστό πόνημα – «Οδικό χάρτη δράσεων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού», που έχει εκπονήσει και εγκριθεί το Δεκέμβριο του 2015 και μέχρι σήμερα, δεν έχει υλοποιηθεί κανένα από τα 17 του σημεία, ούτε κατά ένα ιώτα! (σ.σ. αν κάτι μας έχει διαφύγει, παρακαλούμε τον κ. Τριανταφυλλίδη να μας ενημερώσει σχετικά, για να επανορθώσουμε).
Η άποψη περί απογραφής, είναι άτοπος. Όπως επίσης άστοχη είναι και η παρατήρηση ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει «Περιφέρεια Εξωτερικού».
Δεν χρειάζεται καμία απογραφή, και αυτό το έχουμε κατ’ επανάληψη εξηγήσει. Ούτε δημιουργία Περιφέρειας εξωτερικού είναι αναγκαία. Και αυτό είναι που διασαφηνίζει με τη δήλωσή του ο κ. Κατσαμπάνης, επισημαίνοντας πως: «δεν διεκδικούν (σ.σ. οι απόδημοι) την δημιουργία περιφερειών εξωτερικού και την ανάδειξη ομογενών βουλευτών, αλλά την ψήφο –για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις- στις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδος όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και η ψήφος τους να προσμετράται στο σύνολο της Επικράτειας».
Όπως προέβλεπε και το Σχέδιο Νόμου (2/2009) του τότε Υπουργού Εσωτερικών και νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, θα ψηφίζουν: «…οι απόδημοι που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, καθώς και οι υπηρετούντες σε ελληνικές υπηρεσίες στο εξωτερικό και οι Έλληνες υπάλληλοι διεθνών οργανισμών. Δημιουργούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στα προξενεία, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε φορά. Τα κόμματα ορίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σε όποια θέση επιθυμούν, … υποψηφίους, οι οποίοι θα πρέπει να κατοικούν τουλάχιστον δέκα χρόνια στο εξωτερικό. Οι ψήφοι των αποδήμων θα προστίθενται στο σύνολο των ψήφων στην Επικράτεια και θα συνυπολογίζονται στην κατανομή εδρών». Αυτά έλεγε ο το Σ/Ν της Κυβέρνησης Κων. Καραμανλή.
- Το Ν/Σ του Κυριάκου Μητσοτάκη (2016) προβλέπει, μεταξύ άλλων και ότι: «Οι Έλληνες και Ελληνίδες που διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε Ελληνική Αρχή του εξωτερικού, εφόσον είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους Δήμου του Ελληνικού Κράτους, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές στον τόπο που διαμένουν.
- Οι εκλογείς που προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οφείλουν να το γνωρίσουν εγγράφως στην Ελληνική Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Aρχή, στην περιφέρεια αρμοδιότητας της οποίας διαμένουν, οποτεδήποτε και το αργότερο εξήντα (60) ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Οι δηλώσεις αυτές αποστέλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, για την κατάρτιση των ειδικών εκλογικών καταλόγων.
- Οι εκλογείς αυτοί ψηφίζουν συνδυασμούς Κομμάτων και συνασπισμούς Κομμάτων, που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια Επικρατείας, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την εκλογή Βουλευτών.
- Ως καταστήματα ψηφοφορίας χρησιμοποιούνται κτίρια των Ελληνικών Διπλωματικών ή έμμισθων Προξενικών Αρχών, κτίρια Ελληνικών Αρχών ή υπηρεσιών της αλλοδαπής, κτίρια ή καταστήματα Ελληνικών Κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων Ελληνικών οργανώσεων».
Πού, λοιπόν, χρειάζεται απογραφή; Και που απαιτείται Περιφέρεια εξωτερικού; Τι είναι αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ, προφασιζόμενος τα ανωτέρω, προσπαθεί να αποφύγει και σήμερα (όπως, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ έπραξε ΚΑΙ το 2009) και ομιλεί διαρκώς περί απογραφής και περί αναθεωρήσεως του Συντάγματος, παραπέμποντας, έτσι, δια της πλαγίου οδού, το όλο ζήτημα στις «ελληνικές καλένδες»;
Το άρθρο 51 του Συντάγματος, ορίζει: «Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».
Επομένως, το Σύνταγμα θεωρεί τους «εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια» ως Έλληνες εκλογείς. Ποιοι είναι οι Έλληνες εκλογείς; Τι προσόντα απαιτείται να έχουν; Είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Να έχουν ελληνική ταυτότητα/Διαβατήριο, να είναι εγγεγραμμένοι στα οικεία Δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους. Ακριβώς δε επειδή η ψήφος τους προσμετράται στην Επικράτεια, το Σύνταγμα, για την διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου ορίζει ότι: «η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».
Που είναι, λοιπόν, το πρόβλημα; Στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ως αντιπολίτευση ούτε ως Κυβέρνηση θέλει να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Δεν θα κάνουμε ψυχογράφημα της Κουμουνδούρου ούτε του Μαξίμου. Ο κάθε ένας αντιλαμβάνεται το γιατί.
Οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού, όπως και οι ναυτικοί μας, διεκδικούν αυτό που το Σύνταγμα τους παρέχει και δεν αποτελεί «προσφορά» κανενός κόμματος και κανενός πολιτικού. Τα κόμματα και οι πολιτικοί (ορισμένοι εξ αυτών) εμπόδια μόνον βάζουν στην συνταγματική πρόνοια. Κάποιοι από ιδεολογική απέχθεια. Κάποιοι άλλοι από συμπλεγματική φοβία.
Τα εμπόδια, όμως, και η προσχηματική άρνηση στο να ψηφίζουν οι Απόδημοι, κατατείνει στο να μεγαλώνει διαρκώς και περισσότερο την απόσταση μεταξύ του ελληνισμού του εξωτερικού και του ελληνισμού «εντός των τειχών»… Ιδιαίτερα δε τώρα που οι «δραπετεύοντες» Έλληνες ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες…
Και αυτό δεν είναι έγκλημα. Είναι κάτι ακόμα χειρότερο. Είναι εθνικό ΛΑΘΟΣ.
Sotiris Delis
1 ώρα ·
Διαβάζω αποψε με μεγαλη ικανοποίηση την αναλυση στην Panhellenic του δημοσιογράφου κ Χρήστου Μαλασπινα.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των μοντέρνων δυτικών δημοκρατιών ειναι να σεβονται και να τιμούν τους πολίτες τους.
Δυστυχως αυτο δεν συμβαίνει σημερα στην περίπτωση της Ελλαδος. Τραγικό…..