Δήμος του Σίδνεϊ τιμά ομογενειακό «τσαγκαράδικο» με 42 χρόνια προσφοράς
Ο «τσαγκάρης είναι επάγγελμα προς εξαφάνιση λένε πολλοί, ωστόσο, στο προάστιο Ashfield του Σίδνεϊ, ο Δήμος, πολλοί κάτοικοι, ακόμα και βουλευτής της περιοχής, σπεύδουν να τιμήσουν, αλλά και να κρατήσουν ζωντανό ένα παραδοσιακό υποδηματοποιείο που ανήκει σε ομογενείς.
Πρόκειται για το «τσαγκαράδικο» με το όνομα «Speedy Shoe Repair» το οποίο ανήκει από το 1976 στον συμπάροικο Αθανάσιο Γέρακα, αλλά εδώ και δύο δεκαετίες το λειτουργεί περισσότερο ο γιος του Δημήτρης, ο οποίος, όμως, παραδέχεται ότι «ψυχή του μαγαζιού» παραμένει ο πατέρας του.
Ο 86χρονος σήμερα κ. Γέρακας αγόρασε το κατάστημα επί της οδού Brown στο Ashfield το 1976 αντί $45.000, έχοντας μεταναστεύσει λίγο πριν από την Ελλάδα.
Ο γιος του Δημήτρης που τον έχει διαδεχθεί, λέει ότι «στην καταναλωτική κοινωνία που ζούμε είναι καλό να μπορούμε να βοηθάμε ανθρώπους που θέλουν να κρατήσουν αντικείμενα που έχουν γι’ αυτούς συναισθηματική αξία και δεν θέλουν να τα πετάξουν σαν να είναι σκουπίδια».
Πρόσθεσε, μιλώντας στην εφημερίδα Inner West Courier, ότι «ο κόσμος χαίρεται πάρα πολύ, όταν παίρνει πίσω τα παπούτσια του, που νόμιζε ότι ήταν απίθανο να επιδιορθωθούν».
Μόνο η είσοδος στο κατάστημα του κ. Γέρακα, θυμίζει περασμένες δεκαετίες, μιας και βρίσκονται εκεί ράφια με εργαλεία σχεδόν από την.. αρχαία εποχή.
Ο κ. Γέρακας (ο υιός) δήλωσε ότι ήταν ενδιαφέρον από κάθε άποψη να βλέπει κανείς επιχειρήσεις που ανήκαν σε Έλληνες και Ιταλούς μετανάστες να αντικαθίστανται από εστιατόρια και άλλα καταστήματα, ιδιοκτησίας πλέον μεταναστών από ασιατικές χώρες.
«Αναμφίβολα έχει αλλάξει το εμπορικό κέντρο της περιοχής. Στην μια πλευρά του καταστήματός μας υπήρχε ραφείο και παραδίπλα ένα milk bar και ένα κομμωτήριο. Όσο για τους τσαγκάρηδες υπήρχαν πολλοί στα κεντροδυτικά προάστια. Τώρα έχουν απομείνει λίγοι και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Με το κόστος σχεδόν όλων των προϊόντων και υπηρεσιών να εκτινάσσεται στα ύψη και με την πλήρη έλλειψη πάρκινγκ στην περιοχή, είναι θαύμα που εμείς έχουμε επιζήσει ως μαγαζί» δήλωσε ο κ. Γέρακας.
Από την πλευρά του, ο πατέρας κ. Γέρακας είπε ότι είδε να περνούν την πόρτα του μαγαζιού του τρεις γενιές ανθρώπων.
«Το μυστικό της μακροημέρευσης είναι η ειλικρίνεια καθώς και το να κατορθώνεις να υπερβαίνεις τις προσδοκίες του πελάτη. Έχουμε ανθρώπους που μετακόμισαν έως και τη Νέα Υόρκη, αλλά όταν βρίσκονται στην Αυστραλία για να δουν τους δικούς τους, έρχονται σε μας για τα παπούτσια τους γιατί μας εμπιστεύονται» είπε ο 86χρονος ομογενής.
Ο κ. Γέρακας συνεχίζει να πηγαίνει στο μαγαζί «για να δώσω ένα χέρι βοηθείας», ωστόσο, λέει κατηγορηματικά ότι «ο γιος μου κάνει καλύτερη δουλειά από μένα».
Τα αυστραλιανά ΜΜΕ έχουν ασχοληθεί με το ομογενειακό υποδηματοποιείο αρκετές φορές. Πριν δύο χρόνια, η εφημερίδα The Daily Telegraph δημοσίευσε άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων λειτουργίας υπό την ιδιοκτησία του κ. Γέρακα.
Τώρα, ο Δήμος Inner West, με πρόταση της δημοτικής συμβούλου, Julie Passas (η οποία είναι παντρεμένη με Ελληνοαυστραλό) θα τοποθετήσει ειδική πλάκα έξω από το κατάστημα «για την αναγνώριση της μακροχρόνιας λειτουργίας και προσφοράς του καταστήματος στην ευρύτερη κοινότητα».
«Είναι πολύ καλό που γίνεται αυτό. Αυτή η πλακέτα στο πεζοδρόμιο θα είναι σαν μια ‘χρονοκάψουλα’, για να θυμίζει πώς ήταν η Αυστραλία, πριν αυτά τα γεμάτα νοσταλγία μικρά μαγαζιά παραχωρήσουν τη θέση τους στα μεγάλα εμπορικά κέντρα από χρώμιο και γυαλί» δήλωσε η κ. Πασσά στην εφημερίδα Inner west Courier.
Από την πλευρά της, η Εργατική βουλευτής Strathfield και σκιώδης υπουργός, Jody McKay, σε ανάρτησή της στην σελίδα της στο Facebook, παραδέχθηκε ότι ο κ. Γέρακας «μου επιδιορθώνει όλα τα παπούτσια μου».
Σχόλια Facebook