Η Μεσόγειος «φλέγεται», οι πρεσβείες παρακολουθούν με αγωνία
Αθήνα.– Ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν διάφορα σενάρια για το τι θα μπορούσε να γίνει στο Αιγαίο, και προχωρούν σε συνεννοήσεις ώστε να αποτραπεί ένα επεισόδιο που θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις αλλά και γεωπολιτικές αναταράξεις. Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στη στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα η Ουάσιγκτον και κατά πόσο θα ήθελε να εμπλακεί σε ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου.
Διπλωματικοί παράγοντες στην Ελλάδα τονίζουν ότι μπορεί να μην υπάρξει ακριβώς ένα «θερμό» επεισόδιο τύπου «Ιμια» ωστόσο μια προκλητική ενέργεια θα μπορούσε να δυναμιτίσει το κλίμα. Λένε για παράδειγμα ότι μια απόβαση για λίγες ώρες Τούρκων πεζοναυτών σε κάποιο ελληνικό νησί που για την Αγκυρα έχει «γκριζάρει», θα μπορούσε να αποτελέσει επικοινωνιακή νίκη για την Αγκυρα που ψάχνει πάση θυσία να αναδείξει την εικόνα του γενικού «δερβέναγα» της περιοχής.
Η καταπάτηση ελληνικού, επομένως κι ευρωπαϊκού εδάφους, θα καταδικαζόταν από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ, αλλά το ερώτημα είναι τι αντίκτυπο θα είχε στο εσωτερικό ακροατήριο κάθε χώρας. Πόσο θα άντεχε για παράδειγμα η παρούσα κυβέρνηση (και κάθε κυβέρνηση) ένα τέτοιο περιστατικό και τους Τούρκους να πανηγυρίζουν απέναντι.
Επίσης, μετριέται και η σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Αν π.χ. γίνει από την Αγκυρα για να εξαναγκάσει την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με ανοικτά όλα τα θέματα.
Οι τουρκικές κινήσεις
Καθόλου απαρατήρητα δεν περνούν ούτε οι προκλήσεις που αφορούν στους δύο φυλακισμένους στρατιωτικούς, αλλά ούτε και η ενισχυμένη παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ούτε βεβαίως και η δημιουργία τάφρου στον Εβρο, καθώς εκεί υπηρετούν οι όχι και τόσο ικανοί Τούρκοι στρατιώτες αλλά στέλνονται κυρίως Κούρδοι που δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια ελληνική εισβολή με άρματα. Το ικανό τμήμα του τουρκικού στρατού πολεμά αυτή την ώρα στη Συρία.
Πρόκειται για το drone Anka, που πρωτίστως έχει κατασκοπευτικές δυνατότητες. Είχε αρχικά δοθεί στον στρατό ξηράς όμως πλέον έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και θα δρομολογηθεί για την ευρύτερη περιοχή.
Είναι η πρώτη φορά που η δράση των τουρκικών drones στη Μεσόγειο και το Αιγαίο γίνεται γνωστή, και μάλιστα ανακοινώνεται.
Το Anka έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί επί σχεδόν 24 ώρες προτού χρειαστεί ανεφοδιασμό.
Εθνικιστικά μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα ανέφεραν ότι η «έξοδος» των Anka στο Αιγαίο συνιστά μήνυμα προς την Ελλάδα. Ειδικά μετά και το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής που έκανε λόγο για αμερικανική βάση drones στη Λάρισα.
Σε κάθε περίπτωση Αιγαίο και Μεσόγειος φλέγονται και οι ξένες διπλωματικές αποστολές στην Αθήνα παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις. Αλλωστε, και οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα κρίνουν εν πολλοίς της στάση των Αμερικανών οι οποίοι είναι σε εγρήγορση προκειμένου να προχωρήσουν οι έρευνες της ExxonMobil.
Σχόλια Facebook