Τσακαλώτος: Τα ΜΜΕ αναφέρονται στο αφορολόγητο, όχι το ΔΝΤ
Λάρισα.- Στα ΜΜΕ και τον αρνητικό ρόλο τους επέρριψε ευθύνες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για τα όσα είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τις πιέσεις που αναμένεται ότι θα ασκήσει το ΔΝΤ για την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου.
Μιλώντας την Παρασκευή σε πολιτική εκδήλωση στη Λάρισα, καταλόγισε στα μέσα ενημέρωσης αδυναμία να διαχωρίσουν την είδηση από την άποψη.
«Αυτό το θέμα δεν ξέρω πώς προέκυψε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει να έρθει το αφορολόγητο του 2020, το 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που τελευταία αναφορά είχε κάνει προ ημερών ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται άλλωστε ότι το Ταμείο εγκρίνοντας κατ’ αρχήν τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα τον περασμένο Ιούλιο, υπογράμμιζε ότι για το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου πως «η εφαρμογή του μπορεί να γίνει πρόωρα το 2019, εάν μια εκ των προτέρων αξιολόγηση οδηγήσει το προσωπικό του ΔΝΤ να το εξετάσει ως αναγκαίο, για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Πράγματι, το προσωπικό αναμένει ότι η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί πλήρως το 2019».
Ο υπουργός παράλληλα επισήμανε τη διαφωνία του με την αξιωματική αντιπολίτευση όσον αφορά τη μείωση της φορολογίας, επισημαίνοντας, μετά τον πρωθυπουργό, την ανάγκη του κοινωνικού κράτους. «Δεν συμφωνούμε με τη Νέα ΝΔ ότι η μείωση των φόρων απαντάει σε όλα τα προβλήματα. Γιατί τα άτομα δεν είναι μόνο φορολογούμενοι, έχουν κι άλλες ιδιότητες, είναι και συγχρόνως γονείς και θέλουν το καλό για τα παιδιά, είναι συγχρόνως άνθρωποι που θα χρειαστούν τα Νοσοκομεία τους, είναι άνθρωποι που θέλουν να έχουν δρόμους, είναι επιχειρηματίες που θέλουν να υπάρχουν επενδυτικά προγράμματα, και πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στο πως αντιμετωπίζεις αυτά τα προβλήματα. Άρα κάποιες μειώσεις του φόρου είναι σημαντικό πράγμα αλλά δεν είναι πανάκεια για οποιαδήποτε αρρώστια» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως επανέλαβε, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για τα επόμενα πέντε χρόνια, έχει προβλεφθεί μείωση φόρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ στοχευμένα.
Επικεντρώνοντας στο μοντέλο ανάπτυξης που οραματίζεται η κυβέρνηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως «χρειάζεται ένα οικονομικό μοντέλο που θα έχει ένα πλουραλιστικό σχήμα παραγωγής, όπου κάποια προβλήματα θα τα λύνει ο ιδιωτικός τομέας, μερικά προβλήματα θα τα λύνει το δημόσιο και άλλα θα τα λύνουν τα συνεταιριστικά σχήματα»
Πηγή: skai.gr
Σχόλια Facebook