Αφροδίτη Ζερβού: Τα παιδιά της Ομογένειας νιώθουν Ελληνόπουλα και είναι περήφανα γι’ αυτό
/ekirikas.gr
Περηφάνια και ικανοποίηση αισθανθήκαμε με την κ. Αφροδίτη Ζερβού. Η επί σειρά ετών δασκάλα στα Ελληνικά σχολεία της Κοινότητας του Τορόντο, York Region and Durham Region για 23 χρόνια από Δημοτικό 3η – 5η και τα τελευταία χρόνια 1η – 3η Λυκείου στο Eastern High School of Commerce μας περιέγραψε τι διδάσκουν οι δάσκαλοι στην Ομογένεια του Καναδά για την Επανάσταση του 1821, τι μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα και, το σημαντικότερο, πως ανταποκρίνονται τα ίδια τα παιδιά στον Αγώνα και στην Ελλάδα.
Τα συμπεράσματα; Ότι δάσκαλοι σαν την Αφροδίτη Ζερβού με πάθος, τιμή, περηφάνια και ευγνωμοσύνη που είναι Ελληνες υπάρχουν πολλοί στην Ομογένεια και κάνουν τα πάντα προκειμένου αυτές τις αξίες να τις περάσουν στις επόμενες γενιές Ελλήνων. Κάνουν πάρα πολλά για τη σωστή εκμάθηση της ελληνικής ιστορίας -σίγουρα περισσότερα απ’ ότι κάνουν οι δάσκαλοι των σχολείων της Ελλάδας- και τα παιδιά ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο. Αλλωστε η τελευταία ατάκα της κα Αφροδίτης τα λέει όλα. «Τα παιδιά της Ομογένειας νιώθουν Ελληνόπουλα και είναι περήφανα γι’ αυτό», είπε και σίγουρα «υπεύθυνοι» σ’ αυτό είναι οι γονείς τους και οι δάσκαλοί τους.
«Στις μικρές τάξεις του Δημοτικού, για την Ελληνική Επανάσταση, γίνεται μια παρουσίαση, τύπου ιστορίας της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα και η μάχη για Ελευθερία με τους ήρωες της Επανάστασης, Υψηλάντη, Ρήγα Φεραίο, Κολοκοτρώνη, Αθανάσιο Διάκο, Καραϊσκάκη, Μπουμπουλίνα, Μπότσαρη κλπ. Παρουσιάζουμε πολλές φωτογραφίες των ηρώων στα παιδιά κι εκείνα διαλέγουν ποιον ήρωα θέλουν να ερευνήσουν ή να ζωγραφίσουν και να πουν λίγα σημαντικά στοιχεία γι’ αυτόν ανάλογα με την τάξη», τονίζει αρχικά η Αφροδίτη Ζερβού για το τι διδάσκουν στα Ελληνόπουλα των μικρών τάξεων. Γνωρίζοντας τι γίνεται στα σχολεία της Ελλάδας, διαπιστώνουμε πως δάσκαλοι σαν την Αφροδίτη Ζερβού έχουν υψηλό φρόνημα και χρέος απέναντι στην θυσία των προγόνων μας να διδάσκουν σωστά και επίμονα τι έκαναν οι ήρωες του 1821 για την σημερινή Ελλάδα και τους Ελληνες.
«Στις μεγαλύτερες τάξεις, Λυκειακές περισσότερο, δίνεται η δυνατότητα να γράψουν έκθεση για τη σημασία της ελευθερίας/ανεξαρτησίας ενός λαού και να παρουσιάσουν τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν ήρωα και ποιόν ξεχωρίζουν (θαυμάζουν) περισσότερο. Μπορούν να δημιουργήσουν ομάδες συζητήσεων για το πως νιώθουν σαν παιδιά Ελληνικής καταγωγής και πως αυτό τα επηρεάζει γενικά στην καθημερινή τους ζωή στον Καναδά.
Διαβάζουμε και μαθαίνουμε Ελληνικά τραγούδια και ποιήματα (Θούριος του Ρήγα), Λόρδος Βύρων και παίζουμε σκετς, κάνουμε γιορτές και τα παιδιά παίρνουν μέρος υποδυόμενοι κάποιον ήρωα/ηρωίδα, και ελληνικούς χορούς όπως αναπαράσταση του χορού του Ζαλόγγου από τα κορίτσια.
Στην παρέλαση έχουμε συμμετοχή με εθνικές στολές και σημαίες ελληνικές και καναδικές που κάνουν τα παιδιά να νιώθουν περήφανα για την διπλή τους ταυτότητα! Φυσικά υπάρχουν και οι Σύλλογοι που οι γονείς είναι μέλη και τα παιδιά ακολουθούν… Μάλιστα αυτό βοηθάει πάρα πολύ.
Τέλος έχουμε οπτικοακουστικό υλικό, όπως βίντεο με ιστορικά από Μαντώ Μαυρογένους, Κολοκοτρώνη κλπ. που κρατούν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών», ολοκλήρωσε η Αφροδίτη Ζερβού για τα μεγαλύτερα παιδιά.
Χωρίς αμφιβολία το πρόγραμμα είναι πιο πλούσιο απ’ ότι στα μικρά παιδιά και δίνεται έμφαση σε αξίες όπως ελευθερία, ανεξαρτησία και «μπολιάζουν» ακόμα περισσότερο με Ελλάδα, γλώσσα, ελληνική σημαία, εθνικό φρόνημα, ελληνικοί σύλλογοι, οικογένεια.
Το συμπέρασμα της κυρίας Αφροδίτης; «Αυτό που μου έχει κάνει περισσότερο εντύπωση είναι ότι στις μικρές τάξεις υπάρχει μεγαλύτερος ενθουσιασμός ν’ ακούσουν τις ιστορίες και τα κατορθώματα των ηρώων, προσπαθούν να ταυτιστούν με κάποιον ήρωα/ηρωίδα της Επανάστασης ή να πουν κάποιο ποίημα στη γιορτή του σχολείου, ενώ στις μεγαλύτερες τάξεις ενδιαφέρονται περισσότερο στην προσωπικότητα των ηρώων, στη συζήτηση για το πως εξελίχθηκε η Επανάσταση, πόσο και τι υπέφεραν οι Ελληνες και ποιοι βοήθησαν στην απελευθέρωση».
Και το εν κατακλείδι; Που αποτελεί και το μεγάλο «στοίχημα» των γονέων και των δασκάλων της Ομογένειας; «Σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι νιώθουν Ελληνόπουλα και είναι περήφανα γι αυτό…».
Κι εμείς από Ελλάδα τι λέμε; Ευχαριστούμε κυρία Αφροδίτη Ζερβού και κάθε «Αφροδίτη Ζερβού» σαν δασκάλα και μητέρα της Ομογένειας που κάνετε περήφανη την Ελλάδα και κρατάνε τον Ελληνισμό ζωντανό. Χάρη σε ανθρώπους σαν σας οι θυσίες των Ελλήνων του 1821 αναγνωρίζονται και θα ζήσουν στους αιώνες…
Φωτογραφία: Αφροδίτη Ζερβού
Σχόλια Facebook