Η επιστολή Σπύρου, η αντίδραση της Μόσχας και η ονομασία των Σκοπίων
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου, με κοινοποίηση, μεταξύ άλλων και στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν πέρασε απαρατήρητη από το Κρεμλίνο. Λίγα μόλις 24ωρα μετά την αποστολή της, εκδηλώθηκε η πρώτη ηχηρή παρέμβαση της Μόσχας στο Σκοπιανό.
Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Λαβρόφ προς τον Σκοπιανό πρεσβευτή στη Μόσχα, με τον οποίο είχε συνάντηση, ότι «θα προκύψουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις από την ενδεχόμενη είσοδο της χώρας των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και σε όλα τα Βαλκάνια», αποτελεί ανοικτή προειδοποίηση προς όλους όσους απεργάζονται συμφωνία με σύνθετη ονομασία, μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, ώστε να μην υπολογίζουν πως αν τυχόν και αρθεί το εμπόδιο του ονόματος θα μπορέσουν τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία, μαζί με τις Γαλλία, Αγγλία, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελούν τα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ που έχουν δικαίωμα βέτο. Είναι αυτός ακριβώς ο λόγος για τον οποίο ο κ. Σπύρου κοινοποίησε την επιστολή του και στα συγκεκριμένα αυτά μέλη.
Παράλληλα, δεν είναι άσχετο με τις εξελίξεις αυτές το γεγονός ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το πρωϊ της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο τελευταίος προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα… Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο κ. Πούτιν θέλει, παράλληλα, να διατηρήσει και το φιλικό κλίμα στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα καθώς αισθάνεται ότι τα Σκόπια προορίζονται σαν ΝΑΤΟική- Αμερικανική «βάση» στα Βαλκάνια.
Την εξέλιξη αυτή την προωθεί η Καγκελαρία της Γερμανίας, με στόχο να φύγουν από το έδαφός της οι αμερικανικές βάσεις που –στην ουσία- είναι κατοχικές και να αποκτήσει η Γερμανία ανεξάρτητη κρατική οντότητα.
Τα σχέδια αυτά ενοχλούν το Κρεμλίνο καθώς εάν ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση τα Σκόπια, “τότε στην Ρωσία ο μόνος σύμμαχος που θα έχει απομείνει στην χερσόνησο του Αίμου θα είναι η Σερβία η οποία και θα έχει περικυκλωθεί πανταχόθεν από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Με άλλα λόγια, σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία κινδυνεύει να αποκλειστεί εντελώς από τον ζωτικό για αυτήν χώρο, των Βαλκανίων”. (pronews.gr)
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση του Ρώσου Υπουργού των Εξωτερικών έγινε λίγες ώρες πριν συναντηθεί ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς με την σκοπιανή ηγεσία για να συζητήσουν τους όρους εκχώρησης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία τους. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, έπειτα από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της χώρας με τον Σκοπιανό πρεσβευτή στη Μόσχα, τόνισε ότι «οι δύο πλευρές συζήτησαν τις θέσεις τους για την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων».
Η ρωσική πλευρά υπογράμμισε πως «Τα σχέδια εισόδου της <Δημοκρατίας της Μακεδονίας > στο ΝΑΤΟ θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια σε όλα τα Βαλκάνια εκτός από τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Σκοπίων».
Στο σημείο αυτό, η επιστολή του Κρις Σπύρου με κοινοποίηση στους αρχηγούς Κρατών, Ελλάδος, Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών , Ρωσίας και άλλων χωρών αποκτά καθοριστική σημασία καθώς προειδοποιεί από τη μία μεριά για τις συνεχείς «αναταραχές» που θα προκληθούν στα Βαλκάνια από την μόνιμη αναγνώριση των Σκοπίων με όνομα που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» -ασχέτως του σε ποια γλώσσα θα αποδίδεται- και, από την άλλη, βάζει στο παιχνίδι τόσο τη Γαλλία όσο και την Ρωσία. Δύο χώρες που διαθέτουν, όπως προαναφέραμε, βέτο και που μπορούν να μπλοκάρουν την αναγνώριση των Σκοπίων με συνθετικό το όνομα «Μακεδονία». Η Γαλλία γιατί έχει το προηγούμενο της Βρετάνης και του βέτο που τρεις φορές έθεσε ο Στρατηγός Ντε Γκολ, όταν η Αγγλία αιτήθηκε να ενταχθεί στην ΕΕ ως Μεγάλη Βρετανία. Και που, τελικά, υποχρεώθηκε να μπει ως Ηνωμένο Βασίλειο, όνομα με το οποίο και σήμερα βρίσκεται στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την άλλη μεριά, η Ρωσία για τους λόγους που εκθέσαμε ανωτέρω, δεν θα επιτρέψει την μόνιμη αναγνώριση των Σκοπίων με σύνθετο τη λέξη «Μακεδονία» και την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, διπλωματικοί παρατηρητές υποστήριζαν χθες πως όλα αυτά, που συνιστούν βασικό στοιχείο της βαρυσήμαντης επιστολής Σπύρου προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, έπρεπε να αποτελούν μέρος του γενικότερου σχεδιασμού της ελληνικής Κυβέρνησης η οποία δεν μπορεί να θέλει να προκαλέσει σύγκρουση με τη Ρωσία την ώρα μάλιστα που υπάρχει και η εκκρεμότητα της συμφωνίας που έχουν υπογράψει Ρωσία και Τουρκία για το φυσικό αέριο. Εκτός και εάν θέλουν τα Σκόπια να γίνουν η καινούργια Ουκρανία. Απέτυχαν από κει να περικυκλώσουν τον Πούτιν, το επιχειρούν τώρα, να τον περικυκλώσουν με το ΝΑΤΟ από τη άλλη πλευρά, δια μέσου των Σκοπίων.
Και το τυράκι στη φάκα που στήνουν Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία στον Πούτιν, ονομάζεται «Γκόρνα Μακεντόνια» (Άνω Μακεδονία) ή όπως αλλιώς ήθελε αποκληθεί. Το σχέδιο, όμως, για άρον-άρον συμφωνία Ελλάδος –Σκοπίων, μετά την παρέμβαση Σπύρου και την αντίδραση της Μόσχας, φαίνεται να ναυαγεί.
Σχόλια Facebook