Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ επανεξελέγη πρόεδρος για δεύτερη θητεία
Πεκίνο.- Ο Σι Τζινπίνγκ επανεξελέγη ομόφωνα από το κινεζικό κοινοβούλιο πρόεδρος της Κίνας για δεύτερη πενταετή θητεία, ενώ δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να μην κερδίσει την ψηφοφορία.
Το κινεζικό κοινοβούλιο εξέλεξε σήμερα τον Ουάνγκ Κισάν, στενό σύμμαχο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς, στη θέση του αντιπροέδρου της Κίνας, σε μια επίσης αναμενόμενη κίνηση, η οποία σπάει ωστόσο τις συμβάσεις και υπογραμμίζει την δεσπόζουσα θέση του Σι στην πολιτική σκηνή.
Ο Ουάνγκ υποκλίθηκε δυο φορές και στη συνέχεια προχώρησε προς τον Σι για να του σφίξει το χέρι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας μέσα στην Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο. Μόνον ένας ψήφισε κατά του Ουάνγκ από τους 2.970.
Ο Σι και ο Ουάνγκ δήλωσαν μόνον υποταγή στο Σύνταγμα και δεν εκφώνησαν κάποιο λόγο.
Ο Ουάνγκ, γνωστός και με το προσωνύμιο “ο πυροσβέστης” για τον κεντρικό του ρόλο στην αντιμετώπιση ζητημάτων διαφθοράς και εσωτερικών οικονομικών προβλημάτων επί σειρά ετών, είναι επίσης έμπειρος στις συναλλαγές με τις ΗΠΑ βάσει της προηγούμενης ιδιότητάς του ως ο αξιωματούχος που ηγείτο των ετήσιων οικονομικών συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ουάνγκ ήταν ένας σημαντικός παράγοντας της μάχης του Σι κατά της διαφθοράς, οδηγώντας κατά την θητεία του δεκάδες υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη φυλακή, μεταξύ των οποίων τον επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας Ζου Γιονγκάνγκ, ένα πρόσωπο με μεγάλη επιρροή στην Κίνα, ο οποίος εκτίει τώρα ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Ο Ζάο Ουανπίνγκ, βουλευτής της κεντρικής επαρχίας Ανχούι, δήλωσε στο Reuters ότι η εκλογή του Ουάνγκ ήταν σύμφωνη με την επιθυμία του λαού, λόγω των προσπαθειών του κατά της διαφθοράς.
“Η χώρα μας χρειάζεται κάποιον σαν αυτόν που θα συνεχίσει να απομακρύνει (στελέχη) και να αναλαμβάνει ευθύνες για τον λαό”, δήλωσε.
Την περασμένη Κυριακή, το κοινοβούλιο της Κίνας ψήφισε την μεταρρύθμιση του Συντάγματος, με την οποία προβλέπεται η κατάργηση του ανώτατου ορίου των δύο πενταετών θητειών για τον Κινέζο πρόεδρο και τον Κινέζο αντιπρόεδρο, το οποίο σημαίνει ότι ο Σι μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ισοβίως.
Ο διορισμός του Ουάνγκ προσφέρει την δυνατότητα να επαναπροσδιοριστεί ο παραδοσιακά μέχρι σήμερα εθιμοτυπικός ρόλος του αντιπροέδρου της Κίνας. Η σχέση της Κίνας με τις ΗΠΑ είναι πιθανό επίσης να αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι της αποστολής του, σύμφωνα με διπλωμάτες και πηγές που έχουν σχέσεις με την κινεζική ηγεσία.
“Η θέση του αντιπροέδρου στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν είναι μια πολύ ισχυρή θέση, αλλά αυτό εξαρτάται από το ποιος την καταλαμβάνει”, δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Καμπεστάν, ένας ειδικός σε θέματα κινεζικής πολιτικής σε πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Ο Καμπεστάν του Baptist University σημείωσε επίσης ότι ο Ουάνγκ θα ασκήσει σημαντικά μεγαλύτερη επιρροή από τον προκάτοχό του, τον Λι Γιουαντσάο, αν λάβουμε υπόψη τη στενή σχέση που έχει με τον πρόεδρο Σι και το μεγαλύτερο προφίλ που έχει στη διεθνή σκηνή.
Ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια από την Κίνα να ανεβάσει το επίπεδο στις επίσημες συνομιλίες με τις ΗΠΑ πάνω στα θέματα του εμπορίου, για παράδειγμα σε επίπεδο αντιπροέδρου, θα χρειαστεί επίσης την συγκατάθεση του Λευκού Οίκου. Επιπλέον ο Ουάνγκ δεν μιλάει αγγλικά.
Η Κίνα προσπαθεί να αποτρέψει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αποστέλλοντας αξιωματούχους της στην Ουάσινγκτον τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ των οποίων και τον υψηλόβαθμο οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Σι, Λιου Χε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές έως και 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο τους τομείς της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που συζήτησαν το θέμα αυτό με την κυβέρνηση Τραμπ αυτήν την εβδομάδα.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/369117/kina-o-si-tzinping-epanexelegi-proedros-gia-deuteri-thiteia/#ixzz59zT66bmO
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook
Σχόλια Facebook