Πέθανε ο θρυλικός σχεδιαστής Hubert de Givenchy
Πέθανε ο Hubert de Givenchy σε ηλικία 91 ετών.
Φτωχότερη είναι από σήμερα η βιομηχανία της μόδας καθώς έφυγε από την ζωή ο αριστοκρατικός Γάλλος σχεδιαστής μόδας που έγινε διάσημος για το «μικρό μαύρο φόρεμα» καθώς και για τα πρωτοποριακά, αλλά κλασάτα ρούχα που δημιούργησε για την Ώντρεϋ Χέπμπορν και την Τζάκι Κένεντι.
Μερικοί από τους σταθμούς της ζωής του:
Ο Ιμπέρ Ντε Ζιβανσί (Hubert de Givenchy) γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1927 στο Beauvais της Γαλλίας, από οικογένεια με ρίζες τη Βενετία.
Εχοντας πολλές καλλιτεχνικές επιρροές από Γάλλους δημιουργούς, ο Ζιβανσί αποφασίζει σε ηλικία μόλις 10 ετών, κι αφού έχει παρακολουθήσει μια έκθεση στο Παρίσι, να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας.
Φοιτά στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και κάνει τα πρώτα του σχέδια για τον Jacques Fath το 1945, ενώ μαζί με τους ακόμη άγνωστους τότε Pierre Balmain and Christian Dior εργάζεται για τους Robert Piguet και Lucien Lelong (1946).
Ξεχώρισε μόλις σε ηλικία 25 ετών
Το 1952 είναι η χρονιά που θα ιδρύσει τον δικό του οίκο μόδας στο Plaine Monceau στο Παρίσι. Το ύφος του σημαδεύτηκε από καινοτομία, σε αντίθεση με τα πιο συντηρητικές σχέδια του οίκου Dior.
Στα 25, ο Ζιβανσί ήταν ο νεότερος σχεδιαστής της προοδευτικής σκηνής μόδας του Παρισιού.
Αν και στην αρχή τα ρούχα του ήταν από φθηνά υλικά, για οικονομικούς λόγους τα σχέδια του ξεχώριζαν.
«Εχτισε» την γκαρνταρόμπα της Χέπμπορν
Η Ώντρεϋ Χέπμπορν, η οποία αργότερα έγινε η πιο σημαντική υποστηρικτής της μόδας του Givenchy, γνωρίστηκε μαζί του το 1953 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Sabrina.
Από τότε, σχεδίασε σχεδόν όλη την γκαρνταρόμπα που εκείνη φορούσε στις ταινίες της.
Την ίδια εποχή, ο Ζιβανσί γνωρίστηκε επίσης με το είδωλό του, Cristobal Balenciaga, ο οποίος είχε επηρεάσει επίσης το έργο του Paco Rabanne προηγουμένως.
Το 1954, ο Ζιβανσί παρουσίασε την πρώτη του prêt-à-porter συλλογή, ενώ αργότερα παρουσίασε και τα πρώτα σχέδια για άντρες.
Από το 1976 ως το 1983, η αυτοκινητοβιομηχανία Ford λάνσαρε την έκδοση Givenchy στα πολυτελή της αυτοκίνητα, αρχίζοντας με το Continental Mark IV coupe και ολοκληρώνοντας τη σειρά το 1983 με το Continental Mark VI coupe και sedan.
Ισχυρό πελατολόγιο
Από τα χέρια του πέρασαν τα φορέματα διάσημων κυριών της εποχής.
Η Μαρία Κάλας η Γκρέρτα Γκάρμπο, η Γκρέις Κέλι, η Ζαν Μορό, η Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν ήταν μόνο μερικές που τον εμπιστεύθηκαν!
Αποσύρθηκε το 1995, αφήνοντας τα ηνία στον Τζον Γκαλιάνο
Ο Ζιβανζί αποσύρθηκε από το σχέδιο μόδας το 1995. Διάδοχός του ήταν ο πιστός βοηθός του, Τζον Γκαλιάνο, ο οποίος έμεινε όμως για σύντομο χρονικό διάστημα και στην συνέχεια, την θέση πήρε για πέντε χρόνια ο Alexander McQueen μέχρι το 2001.
Ακολούθησε ο Τζούλιεν Μακντοναλντ μέχρι το 2004, ενώ ο Ρικάρντο Τίσκι ανέλαβε τα ηνία από το 2005 μέχρι το 2017.
Πλέον καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου είναι η Κλάρ Ουέιτ Κέλλερ.
Πηγή: iefimerida.gr
Σχόλια Facebook