Αμερικανική στήριξη στην Ιταλική πρόταση για τον ΔΕΣΦΑ
Αθήνα.- Αμερικανική στήριξη, και μάλιστα δια στόματος του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, στο σχήμα των μετόχων του TAP λίγο πριν την τελική κούρσα της αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ. Μιλώντας στην εκδήλωση του «Woman in Energy» δεν δίστασε να αναφερθεί στον ρόλο του TAP για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στην σημασία που έχει για την ελληνική πλευρά, η εμφάνιση στο διαγωνισμός της κοινοπραξίας υπό την Ιταλική Snam.
Διαψεύδοντας δε τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών περί στήριξης των ΗΠΑ για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ στο σχήμα υπό την Ισπανική Raganosa και την βουλγαρική Transgaz, ο αμερικανός διπλωμάτης πήρε ανοικτά θέση υπέρ των Ιταλών αναφέροντας χαρακτηρισρικά: «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχετε (σσ στην Ελλάδα) τη SNAM ως ένα από τα δύο μέρη που διεκδικεί το ΔΕΣΦΑ, εστιάζοντας έντονα στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ιδιωτικοποίηση αυτή. Η SNAM διεκδικεί το ΔΕΣΦΑ όχι μόνο επειδή ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά αλλά επειδή ενδιαφέρεται πολύ για αυτό το ευρύτερο δίκτυο που συνδέεται μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, μέχρι την Ουκρανία. Επομένως, είναι η κατάλληλη στιγμή (exciting time) να εξετάσουμε αυτά τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη. Αυτό άλλωστε παραμένει να αποτελεί μια πολύ υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών….».
Παρέμβαση για την πιθανή εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την Snam πραγματοποίησε μέσω του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων και ο Ιταλός πρέσβης Εφίζιο Λουίτζι Μάρας. Όπως είπε «αντιλαμβάνομαι ότι, ιδιαίτερα σε αυτήν την οικονομική συγκυρία, το τίμημα έχει τη σημασία του για αυτού του είδους τις συναλλαγές και αυτό είναι το σωστό. Όμως αυτό που προέχει, κοιτάζοντας το μέλλον, είναι και η ποιότητα, η αξιοπιστία και η στιβαρότητα του εταίρου που επιλέγεται. Ο όμιλος που θα προκριθεί πρέπει να είναι σε θέση να μοιραστεί την τεχνογνωσία, την αποτελεσματικότητα, το στρατηγικό του όραμα και να εξασφαλίσει ένα επιτυχημένο μέλλον στην ΔΕΣΦΑ, αναδεικνύοντας τα δυνατά σημεία και τις ιδιαίτερες ελληνικές δεξιότητες, που υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν.
Το μοντέλο SΝΑΜ διακρίνεται επίσης παραδοσιακά -τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό- για το κοινωνικό έργο και την κοινωνική συνοχή που επιδιώκει, αλλά και για τα πρωτοποριακά πρότυπα που εφαρμόζει για την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων. Ένα πρότυπο επιχειρηματικότητας δηλαδή, που είμαι βέβαιος ότι θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα και στην Ελλάδα…»
Πηγή: skai.gr
Σχόλια Facebook