Την αξιοποίηση του Οικουμενικού Ελληνισμού προτείνει η Τελετάρχης Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Αθήνα.- H Εθνική Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον αθλητισμό, την ανοχή και το ευ αγωνίζεσθαι, Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία, ως γνωστόν, μαζί με την Υπουργό Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, θα συμμετάσχουν ως επίτιμοι τελετάρχες στη φετινή παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στην Νέα Υόρκη –όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Atlantic Bank και πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Νάνσυ Παπαϊωάννου στη διάρκεια της πανομογενειακής συγκέντρωσης το βράδυ της Πέμπτης 1ης Μαρτίου στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια- έδωσε ομιλία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «Μια νέα στρατηγική για ένα οικουμενικό Έθνος».
Για την κ. Παναγοπούλου, «η δυναμική και σχεδιασμένη αξιοποίηση του Οικουμενικού Ελληνισμού είναι η αφετηρία που διαθέτουμε, για να ξαναγίνουμε επίκαιροι», όπως επεσήμανε. Πρότεινε, μάλιστα, μία σειρά από βήματα και προτάσεις προκειμένου να «βρούμε άμεσα, το σταθερό σημείο, που θα μας ενώσει, ως έθνος και πάνω, εκεί, να χτίσουμε» καθώς, όπως εξήγησε «ο ελληνικός λαός χρειάζεται τις Αξίες, που θα τον συσπειρώσουν»
Υποστηρίζοντας ότι για την έξοδο από την κρίση, δεν αρκεί, να βελτιώσουμε τα μακροοικονομικά μας ή να απεγκλωβιστούμε από τα μνημόνια, η κυρία Παναγοπούλου επεσήμανε ότι αναγκαίο είναι «να βρούμε άμεσα, το σταθερό σημείο, που θα μας ενώσει, ως έθνος και πάνω, εκεί, να χτίσουμε». Και, κατά την άποψή της, η σταθερά του ελληνισμού είναι το απλωμένο σ΄όλο τον Κόσμο το οικουμενικό απόθεμα και αποτύπωμα των Ελλήνων . ο Απόδημος Ελληνισμός.
«Είναι, είπε στην ομιλία της η κ. Παναγοπούλου, η υπεραξία μας. Η βιώσιμη πλουτοπαραγωγική πηγή μας. Το στοιχείο, που μας διαφοροποιεί. Tο σταθερό σημείο, που μπορεί να μας ενώσει και πάνω στο οποίο, μπορούμε να ξαναχτίσουμε το αύριο της Ελλάδας. Αρκεί, βέβαια, πρόσθεσε, να αντιμετωπίσουμε, με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο, το κεφάλαιο, που λέγεται Οικουμενικός Ελληνισμός».
Πρότεινε, μάλιστα, μία εθνική στρατηγική, η οποία – όπως τόνισε- που θα υπηρετήσει, με συνέπεια το στόχο, αυτό και πρότεινε έξι σημεία-κλειδιά μιάς τέτοιας στρατηγικής.
Ειδικότερα, είπε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η Κ. Παναγοπούλου:
Πρόταση 1. : Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, των απανταχού πρεσβευτικών και προξενικών Αρχών και σε συνεργασία, με όλες τις ενεργές συλλογικότητες του απόδημου Ελληνισμού, αλλά και σε συνεργασία, με κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω, του Διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, να δημιουργηθεί, για πρώτη φορά ένα Εθνικό Μητρώο Ελληνισμού.
Πριν κάνουμε σχέδια για το μέλλον, πρέπει να μάθουμε, πόσοι είμαστε, ποιοι είμαστε, που ζούμε και αν είμαστε, όλοι σύμφωνοι, να εργαστούμε, ανιδιοτελώς, για την Ελλάδα.
Πρόταση 2. : Να θεσπιστεί, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και την στήριξη, όλων των Κομμάτων της Βουλής, Γενική Γραμματεία Οικουμενικού Ελληνισμού, στελεχωμένη από εκπροσώπους των Υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας, Πολιτισμού, Παιδείας, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Οικονομικών, η οποία θα ασχοληθεί, όχι μόνο, με τη συγκρότηση του Εθνικού Αφηγήματος, που θα κινητοποιήσει τον Οικουμενικό Ελληνισμό, αλλά και θα υποστηρίξει έμπρακτα τους νέους απόδημους, τους περισσότερους από μισό εκατομμύριο Έλληνες, που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης.
Αν δεν εργαστούμε για να εμπνεύσουμε και να στηρίξουμε, σε λίγο, η εντός των συνόρων Ελλάδα, θα είναι μια εσωστρεφής και αποκομμένη από τα παιδιά της, οντότητα.
Πρόταση 3. : Επειδή το θέμα χρονίζει και υπάρχουν ετερόκλητες απόψεις στο προσκήνιο, θα πρέπει το Κοινοβούλιο να εξετάσει σε βάθος, τις πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Μην λησμονούμε, ότι πέραν, των αποδήμων τρίτης και τέταρτης γενιάς, υπάρχουν και οι νέοι μετανάστες της κρίσης, οι οποίοι διατηρούν και πρέπει να διατηρήσουν, ισχυρή επαφή με τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Πατρίδα μας. Πρέπει από κάπου να ξεκινήσουμε και να διευκολύνουμε την εμπέδωση μιας πεποίθησης «ανήκειν», για τους Έλληνες εκτός των συνόρων.
Πρόταση 4. : Με ευθύνη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, να δημιουργηθεί διυπουργικός ψηφιακός κόμβος διασύνδεσης, αφενός, νέων οικονομικών μεταναστών και τέκνων αποδήμων, που επιθυμούν, να επαναπατριστούν και αφετέρου, επιχειρήσεων/φορέων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Πρόταση 5.: Επειδή το κράτος, λόγω κρίσης ασθμαίνει, ας αναλάβει την πρωτοβουλία η Πολιτεία, μέσα από φορολογικά και ηθικά κίνητρα, να κινητοποιήσει εύρωστες δυνάμεις δωρητών και κοινωνικών επενδυτών, είτε αυτοί ανήκουν στον εφοπλιστικό κόσμο, είτε στον εμποροβιομηχανικό, είτε είναι μεγάλοι ομογενείς επιχειρηματίες, ώστε, να χρηματοδοτηθεί ένα ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εκπομπής, μιας υγιούς και δυναμικής «νέας Εθνικής αναπτυξιακής εικόνας», για να κάνουμε την Ελλάδα μας, τον πιο ελκυστικό προορισμό του πλανήτη. Για επενδύσεις, για τουρισμό, για εκπαίδευση, για ευζωία.
Πρόταση 6. : Νομίζω πως, όλοι έχουμε βγει σοφότεροι από την Κρίση και, ιδιαίτερα, ο πολιτικός κόσμος. Μια σύμπραξη των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, στο θέμα της υλοποίησης ενός Εθνικού Σχεδίου Ανάδειξης των Ελληνικών Οικουμενικών Αξιών, ως συστατικού μιας Παγκόσμιας Εναλλακτικής Ειρηνικής και Δίκαιης Παιδείας, είναι πιο εφικτή από ποτέ. Χιλιάδες ενεργοί Πολίτες εργάζονται, ήδη, για τον σκοπό αυτό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμένουμε θεατές όταν ο κόσμος αλλάζει και η τεχνολογία μας επιτρέπει να εκπέμψουμε το μήνυμά μας παντού και αδιαμεσολάβητα.
Και κατέληξε: «Το τελευταίο και, ίσως, το πιο σημαντικό βήμα, για να ενεργοποιήσουμε τη δύναμη ενός Έθνους, που είναι οικουμενικό, είναι, να δημιουργήσουμε το κατάλληλο έδαφος, για να δεχτούμε με συνέπεια και σοβαρότητα τη συνεισφορά του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Και αυτό, είναι, το πιο σημαντικό βήμα. Γιατί, στο παρελθόν, ως κράτος, έχουμε απογοητεύσει και αποθαρρύνει, όσους, θέλησαν να προσφέρουν από το εξωτερικό.
Είναι απαραίτητη προϋπόθεση, να δείξουμε, ότι έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, για την ανασυγκρότηση της οικονομίας μας και να αλλάξουμε, στην πράξη, τις συμπεριφορές και τους θεσμούς, που απαγορεύουν την εξέλιξη του τόπου μας».
Σχόλια Facebook