«Η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες γλώσσες στον κόσμο»
Με επίσκεψη του νέου γεν. προξένου της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Δημήτρη Μιχαλόπουλου, στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας την Πέμπτη, και αναφορά δύο ομογενών πολιτικών της κυβερνητικής παράταξης στο Κοινοβούλιο – αναφορά η οποία έγινε στα ελληνικά – τιμήθηκε στην πολιτεία η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
«Η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες γλώσσες στον κόσμο» είπε η υπουργός Προσχολικής Εκπαίδευσης, Νέας Γενιάς και Οικογενειών, Τζένη Μικάκου μιλώντας στο Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι νιώθει περήφανη για την ελληνική της καταγωγή αλλά και για τα επιτεύγματα της ελληνικής παροικίας στη Βικτώρια.
Η κ. Μικάκου ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση Andrews τιμώντας πρόσφατη εξαγγελία της θα διαθέσει αρχικά το ποσό των $150.000 για να εισαχθεί η ελληνική γλώσσα σε έξι νηπιαγωγεία.
Δεν ήταν όμως μόνο η υπουργός που χρησιμοποίησε την ελληνική γλώσσα στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη, αλλά και ο βουλευτής του Εργατικού κόμματος στη Βικτώρια, Στιβ Δημόπουλος, ο οποίος αφού συνεχάρη γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και δασκάλους της παροικίας μας για την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να μην χαθεί η ελληνική γλώσσα έδωσε πρακτικά παραδείγματα λέξεων της ελληνικής που έχει δανειστεί η αγγλική.
Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού της Βικτώριας, Daniel Andrews, στην Ελλάδα και στις εντυπώσεις που αποκόμισε ο πρωθυπουργός από αυτό λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Όταν ρώτησα τον κ. Andrews τί τον εντυπωσίασε περισσότερο σε αυτό το ταξίδι, μου απάντησε, με μια λάμψη στα μάτια του: ‘η επίσκεψη, εκείνο το τυπικό χειμωνιάτικο πρωινό, στην μαγευτική Ακρόπολη θα μου μείνει αξέχαστη’».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Εντωμεταξύ ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απέστειλε μήνυμα προς τον απόδημο ελληνισμό, στο οποίο εκτός των άλλων αναφέρθηκε στη σημασία θέσπισης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
«Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας υπενθυμίζει στο διηνεκές ότι η γλώσσα των Ελλήνων οδήγησε, με βάση τα ιστορικά, φιλοσοφικά και λογοτεχνικά κείμενα, στη γέννηση των οικουμενικών αξιών, οι οποίες νοηματοδοτούν τον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο, μεταλαμπάδευσε την ουσία της δημοκρατίας και συνέβαλε ουσιαστικά στη διάδοση του Χριστιανισμού.
Η ελληνική γλώσσα έχει τα προνόμια της αόρατης γραμμής, που ενώνει τους ανθρώπους, χωρίς να περιορίζεται από σύνορα. Αναρίθμητες είναι οι ελληνικές λέξεις που εμπλουτίζουν άλλες γλώσσες με αποκορύφωμα τη διεθνή ιατρική ορολογία, στην οποία το 80% περίπου των επιστημονικών όρων έχουν ελληνική ρίζα και προέλευση. Η αόρατη αυτή γραμμή της ελληνικής γλώσσας έχει παγκόσμια θεσμική αναγνώριση προς όφελος όχι μόνον των Ελλήνων, αλλά και όλων των λαών που επιθυμούν να ζήσουν και να προκόψουν ειρηνικά. Εξάλλου οι λέξεις που σε ολόκληρο τον κόσμο δίνουν υπόσταση στην αρμονική συμβίωση, “democracy” και “dialogue”, είναι ελληνικές» ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Κουίκ.
πηγή: neoskosmos.com
Σχόλια Facebook