ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΔΕΛΗ: Σκέψεις γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της FYROM
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΔΕΛΗ *
Να που ήλθε η ώρα που ο Matthew Nimetz κατέθεσε στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της FYROM, τα πέντε προτεινόμενα υποψήφια ονόματα, από τα οποία ίσως προκύψει το μελλοντικό όνομα της FYROM. Και τα πέντε είναι σύνθετες ονομασίες και εμπεριέχουν τον όρο «Μακεδονία», όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των δυο χωρών.
Η ιστορία πίσω από το όνομα της Γείτονος χώρας είναι πολύχρονη, τραγική και πονεμένη. Εδώ και δεκαετίες γίνονται προσπάθειες μέσω συστηματικής προπαγάνδας το Κράτος των Σκοπίων να ονομαστεί «Μακεδονία». Πολλές χώρες το έχουν αποδεχτεί και το καθιερωμένο όνομα της FYROM είναι Μακεδονία, ορίσει δεν αρέσει αυτό στους Έλληνες. Το όνομα Μακεδονία, όμως είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι είναι ελληνικό.
Η εν λόγω περιοχή, με πρωτεύουσα τα Σκόπια, ονομαζόταν στην αρχαιότητα Παιονία. Η αναφορά του Λίβιου για την δημιουργία της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας το 146 π.Χ. ξεκαθαρίζει την γεωγραφική θέση (Λιβιος 45.29.7 και 45.29.12.
Η περιοχή βόρεια από τα όρη Βάρνους, Βόρας σήμερα, και Όρβιλος κατοικείτο από τους Παίονες.
Οι Παίονες υποτάχτηκαν από τον Φίλιππο Β, πατέρα του Μ Αλεξάνδρου, το 358 π Χ. Δεν ήταν Μακεδόνες και δεν ζούσαν στην Μακεδονία. Σκεφθείτε εάν η υποταγμένη από τον Μέγα Αλέξανδρο Αίγυπτος ή άλλες χώρες επί μακεδονικής κυριαρχίας, θεωρούσαν ότι σαν χώρες έχουν το δικαίωμα να καλούνται «Μακεδονία».
Η σημερινή προσπάθεια δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια παραχαράξεις της ιστορίας. Ο πολιτικός παραλογισμός που επικρατεί πάνω σε αυτό το θέμα και η στασιμότητα του εδώ και δεκαετίες από τις ελληνικές κυβερνήσεις, που και αυτές μέσω της παθητικής τους στάσης και τους αδέξιους χειρισμούς τους έχουν φέρει το θέμα του ονόματος σε σημείο μηδέν σήμερα.
Επωμίζομαι τον κίνδυνο να κατηγορηθώ ότι σαν πολιτικός άλλης χώρας -εξαιτίας της ιδιότητας μου σαν μέλος της σουηδικής Βουλής και μέλος της επιτροπής των Εξωτερικών υποθέσεων της – επεμβαίνω σε θέματα εσωτερικά της Ελλάδας.
Δεν το θεωρώ έτσι, γιατί απλούστατα, η γνώμη μου είναι ότι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα τεράστιο μελλοντικό πρόβλημα στην περιοχή είναι πράγματι μεγάλος. Το πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί μόνο για την Ελλάδα και την FYROM. Θα ανοίξει τεράστιο ζήτημα στην ήδη ευαίσθητη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, όπου χοντρά παιχνίδια παίζονται. Αρνητικά θα επηρεαστούν και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η ήδη δε προβληματική θέση με την Ρωσία, την Τουρκία και μια παγκόσμια επιθετική Κίνα, θα επιδεινωθεί.
Η Δύση επιθυμεί το θέμα να κλείσει. Η Δύση εκτιμά ότι όσο το θέμα του ονόματος είναι ανοικτό, η κατάσταση στην περιοχή θα χειροτερεύει. Η FYROM πρέπει, κατά τη δυτική διπλωματία, να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το ερώτημα όμως είναι, τι μέσα θα χρησιμοποιηθούν για το λόγο αυτόν.
Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή μια και η μέχρι σήμερα εξωτερική πολιτική της απέτυχε στο να πείσει ότι το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ο σωστός δρόμος.
Από την άλλη μεριά, αρνούνται οι δυτικοί συστηματικά να καταλάβουν τη σημασία των ελληνικών θέσεων, αλλά και τους κινδύνους που ένα τέτοιο εγχείρημα, εγκυμονεί, αν πράγματι υλοποιηθεί.
Η θέση μου είναι ότι η δυτική διπλωματία γνωρίζει άριστα την ιστορία. Γνωρίζουν επίσης ότι όσο η FYROM είναι Μακεδονία τόσο είναι και η Στοκχόλμη πρωτεύουσα της Ουκρανίας!
Η δυτική διπλωματία εκμεταλλευόμενη όμως και τις ελληνικές αστοχίες στο ζήτημα, επιθυμεί να κλείσει το θέμα σαν ένα βήμα προς τα σταθερά δυτικά Βαλκάνια. Είναι όμως έτσι;
Η θέση μου είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη, κινδυνεύει να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και η μπαρουταποθήκη που λέγεται Βαλκάνια, να εκραγεί.
Ας μην ξεχνάμε τα σχέδια για την μεγάλοι Αλβανία, τις θρησκευτικές και κοινωνικές διάφορες που καθημερινά δημιουργούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Επίσης ένα όνομα με τον όρο Μακεδονία μπορεί να πυροδοτήσει την ήδη δύσκολη κατάσταση και τις απαιτήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και να ανεβάσει την επιθετικότητα τους σε ολόκληρη την περιοχή.
Η εικόνα συμπληρώνεται με τα σχέδια της Ρωσίας ως και της παγκόσμιας δύναμης με την μορφή της Κίνας που θέλει επιχειρηματικές βάσεις σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αμυντική κατάσταση και υποχώρηση για τον ρόλο της πρώτης παγκόσμιας δύναμης.
Όλα αυτά ενέχουν τεράστιους κινδύνους για μια Ελλάδα που με το ασήκωτο βάρος του χρέους, την βαθειά κοινωνική κράση, την ανεργία και εν γενεί εσωτερική ακαταστασία, διάλεξε, σωστά η όχι, να φέρει το θέμα του ονόματος στην επικαιρότητα.
Η ελπίδα και η ευχή μου είναι το μελλοντικό όνομα της FYROM να μην γίνει το όχημα του αλυτρωτισμού με και “ουρές” τις εδαφικές πλέον απαιτήσεις έναντι της Ελλάδος.
Η συγκυρία απαιτεί σταθερές κινήσεις, σοφές σκέψεις και ενότητα από την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η ιστορία άλλωστε έχει πολλά να διδάξει όταν οι άνθρωποι αψήφισαν τα διδάγματα της.
* Ο Σωτήρης Δελής είναι βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της σουηδικής Βουλής.
ΡΗΡ
Σχόλια Facebook