Ενημέρωση Κοτζιά σε πρωθυπουργό – Η επίσκεψη Τσίπρα σε Ιερώνυμο
Συνεχίζονται οι διεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο, στο πλαίσιο της νέας διαμεσολαβητικής προσπάθειας του ΟΗΕ, υπό του Μάθιου Νίμιτς, για την επίλυση του θέματος της ονομασίας (και όχι μόνο) με την ΠΓΔΜ.
Το απόγευμα της Πέμπτης (18/1) , ο Υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κότζιας, επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για την πορεία των συνομιλιών στη Ν. Υόρκη μεταξύ του κ. Νίμιτς και των πρεσβευτών Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφκσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το πακέτο των προτάσεων και ότι ο κ. Νίμιτς έδωσε σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ 15 μέρες περιθώριο να καταθέσουν τις προτάσεις τους, επ′ αυτών. Η συζήτηση ήταν καθαρά ενημερωτική, ενώ εξετάστηκε τόσο το κλίμα των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη όσο και οι πολιτικές αναταράξεις στα Σκόπια, όπου αποδοκιμάστηκε τόσο από την κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά και το αλβανικό κόμμα η στάση Ναουμόσφκσι. Παράλληλα με βάση το πακέτο των προτάσεων, εξετάσθηκαν όλα τα σενάρια και ποια θα είναι η ελληνική στάση στην κάθε προτεινόμενη ονομασία.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από ελληνικής πλευράς, δεν υπήρξε καμία διαρροή όσον αφορά τις προτάσεις Νίμιτς για την ονομασία, σε αντίθεση με τα Σκόπια, όπου στην ιστοσελίδα «www.MKD.mk», διέρρευσαν 5 ονόματα στα σλαβικά και και αποδόθηκαν ως προτάσεις του διαπραγματευτή του ΟΗΕ.
Αυτά είναι τα εξής:
- Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
- Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
- Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
- Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
- Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)
Πάντως, στην παρούσα φάση εκτιμήθηκε ότι τα πάντα είναι ρευστά και κυρίως οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, με τη διαμάχη των σοσιαλδημοκρατών του Ζάεφ και των εθνικιστών του VMRO-DPMNE (το κόμμα του Γκρουέφσκι), που θέλουν να μπλοκάρουν τις συνομιλίες. Έτσι για την ώρα δεν μπορεί να εκτιμηθεί, αν θα εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, όπως είχε συμφωνηθεί στη Θεσσαλονίκη, κάτι που θα αποτελούσε δείγμα ότι οι δύο πλευρές εργάζονται για τη λύση, καθώς υπάρχουν σημεία προσέγγισης.
Σε αυτό το στάδιο φυσικά θα είναι δύσκολο να ειπωθεί ότι θα υπάρχει συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον ομόλογο του Ζοραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Νταβός (κυκλοφορεί η ημερομηνία της 24ης Ιανουαρίου), καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα σήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.
Συνάντηση και με Αρχιεπίσκοπο
Αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον κ. Κοτζιά, ο πρωθυπουργός μετέβη και στην Αρχιεπισκοπή, όπου είχε συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Ιερώνυμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και ειδικώς για το θέμα της σχισματικής εκκλησίας της Οχρίδας. Ένα αληθινό πρόβλημα που αποτελεί τμήμα του κεφαλαίου με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα αλυτρωτικά.
Σημειωτέον ότι οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει επιστολές, με τον κ. Ιερώνυμο να απορρίπτει, εκ μέρους της Ιεραρχίας, την χρήση του όρου ”Μακεδονία” και να θέτει το ζήτημα της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης ”μακεδονικής” Αρχιεπισκοπής Οχρίδας. Ο Αλέξης Τσίπρας, στη δική του απαντητική επιστολή, είχε διαβεβαιώσει τον αρχιεπίσκοπο ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με εξαιρετική ευαισθησία στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης το εκκλησιαστικό θέμα, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι εξωτερική πολιτική χαράσσει η κυβέρνηση και πως οι ρόλοι είναι διακριτοί.
«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κατά τη συνάντησή τουμε τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, κατά τη συνάντηση τους, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατάει ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, του ζήτησε να συμβάλει, όπως τονίζεται, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ′ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.
5a60f4ab1f00009a00db9676.jpeg
Σχόλια Facebook