ΣΧΟΛΙΟ: Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κ. Καρλ Χόλιστερ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κ. Καρλ Χόλιστερ, που βρέθηκε στην Αθήνα με αντιπροσωπεία της ΑΧΕΠΑ και του American Hellenic Institute (AHI) και Εβραϊκών Οργανώσεων,  σε δήλωσή του στον «Εθνικό Κήρυκα», μετέφερε τις εντυπώσεις του από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, είπε, ήταν εξόχως παραγωγική. Συζητήσαμε για μία σειρά θεμάτων που έχουν σχέση με τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στο θέμα της ενέργειας, για τις ευκαιρίες που ανοίγονται για επενδύσεις, για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και για τα προβλήματα που παρατηρούνται με τη γειτονική Τουρκία».

Τσιμουδιά για το όνομα των Σκοπίων! Δεν το έθεσε η AHEPA στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό; Δεν υπέπεσε στην αντίληψη του κ. Χόλιστερ η (εάν υπήρξε) τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα; Το παρέκαμψε σκοπίμως το θέμα των Σκοπίων ο Αλέξης Τσίπρας;

Ό,τι από όλα αυτά και να συνέβη, το να συναντάται αντιπροσωπεία της ΑΧΕΠΑ και του ΑΗΙ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, και να μην συζητείται το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, την ώρα, μάλιστα, που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, μάλλον …ξενίζει!

Κατά τα λοιπά, ωραίες οι φωτογραφίες, καλές οι ευχές, οι εμπνευσμένοι πατριωτικοί λόγοι του Προέδρου της Δημοκρατίας (ο οποίος, πάντως, παραμένει πάντα «χωρίς εξουσίες») καλές και οι φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν.

Καλός ο πάντα φιλόξενος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Αποστολάκης, καλός και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, καλές και οι αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις B’nai B’rith και Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, που συνοδεύουν την ΑΧΕΠΑ και το ΑΗΙ.  Αλλά δεν μπορούμε να μην ρωτήσουμε:  Πέραν της «ανά διετία κοινής περιοδείας τους σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο», ποιο είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της ομογένειας με τις εβραϊκές οργανώσεις;

Ποιες είναι οι θέσεις της ΑΗΕΠΑ και του ΑΗΙ για το όνομα του κρατιδίου της FYROM;

Και κάτι ακόμη: Μπορεί να μας εξηγήσει ο κ. Χόλιστερ τη φράση του «οι διαφορές της Ελλάδας με τη Τουρκία» και ποιες ακριβώς είναι αυτές; Απ’  ό,τι γνωρίζουμε, μόνο το θέμα της Υφαλοκρηπίδας υπάρχει ως διαφορά και αυτό επιλύεταιαυτομάτως κατά το Διεθνές Δίκαιο Θαλασσών. Ό,τι άλλο οι Τούρκοι αποκαλούν «διαφορές» ή «πρόβλημα» στις σχέσεις των δύο χωρών, οφείλεται αποκλειστικά στις προκλητικές και παράλογες αξιώσεις της Τουρκίας είτε στο Αιγαίο, είτε στην Κύπρο. Και είναι ανυπόστατο. Το σημειώνουμε, γιατί οι ασχολούμενοι με τα εθνικά, καλό είναι να είναι “ακριβείς” στις κουβέντες τους…