Τσίπρας: Κλείνει η αξιολόγηση, τελειώνουν τα μνημόνια
Αθήνα.- Το μήνυμα, ότι τα προαπαιτούμενα που ψηφίζονται απόψε οδηγούν στο κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και στη συνέχεια στο τέλος των μνημονίων και το ξέφωτο, έστειλε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για καταστροφολογία, που δεν επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα. Καταστροφολογία που αφορούσε είτε τις προηγούμενες αξιολογήσεις, που υποτίθεται ότι δεν θα έκλειναν, είτε τη μη επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. «Εξέπεμπαν βεβαιότητα ότι η χώρα θα πέσει στα βράχια […] Αλλά αντί να έρθει ο κόφτης, ήρθε το μέρισμα» είπε χαρακτηριστικά.
Συνέδεσε, δε, τις εκτιμήσεις αυτές της ΝΔ με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σημείωσε ότι η ΝΔ συνεχώς προβλέπει εκλογική χρονιά εδώ και τρία χρόνια, αλλά τα γεγονότα την διαψεύδουν. «Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει αστρολόγους ή μέντιουμ, αλλά σας συμβουλεύω να δείτε την πραγματικότητα» είπε ο πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο της ΝΔ.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αυτοαποκαλείται μεταρρυθμιστής, ενώ στην πραγματικότητα δεν προχώρησε καμία σοβαρή δομική μεταρρύθμιση στη χώρα επί διακυβέρνησης ΝΔ, για να υπογραμμίσει ότι η χώρα έχει πράγματι ανάγκη από δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προωθούνται τώρα από την κυβέρνηση μέσω του πολυνομοσχεδίου.
Ειδικότερα για το ζήτημα των επιδομάτων των τριτέκνων και πολυτέκνων, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της διάταξης, τονίζοντας ότι υπήρχε απίστευτη διαστρέβλωση («ρυθμίσεις για πελατειακές σχέσεις και ψηφοθηρικούς λόγους»), ενώ τώρα το σύστημα θα γίνει δικαιότερο.
Αφού, σημείωσε ότι υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που θέλουν να κάνουν πρώτο και δεύτερο παιδί και χρειάζονται ενίσχυση («έτσι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της υπογεννητικότητας»), δεσμεύθηκε να δοθεί λύση για τις απώλειες που θα έχει το 2018 μια μικρή ομάδα τριτέκνων και πολυτέκνων.
Σχετικά με το θέμα της αλλαγής του τρόπου λήψης απόφασης για την απεργία, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ. Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και δεν απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση, υπογράμμισε. Κατήγγειλε, δε, καμπάνια παραπληροφόρησης σχετικά με το ζήτημα.
Σε ό,τι αφορά τη ΓΣΕΕ, επισήμανε ότι ενώ κατά το δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του «Ναι» και του «Μένουμε Ευρώπη», όταν η κυβέρνηση πάλευε για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων «στόμα είχαν και μιλιά δεν είχαν».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αποσοβήσει το ενδεχόμενο ανταπεργίας και απελευθέρωσης των απολύσεων, κατά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά και ζήτησε -προφανώς με το βλέμμα στους βουλευτές της συμπολίτευσης- να αναλογιστούν όλοι μέσα σε ποιο περιβάλλον παλεύει η κυβέρνηση για τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας. Κάλεσε, δε, όλους να αναλογιστούν τι θα είχε συμβεί στα εργασιακά εάν συνέχιζαν να κυβερνούν «αυτοί εδώ»…
Στρεφόμενος, προφανώς, προς το εσωκομματικό ακροατήριό του και εν όψει της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός επιχείρησε μια τόνωση ηθικού, υπογραμμίζοντας ότι με το πολυνομοσχέδιο «κλείνει ο κύκλος της αξιολόγησης και η χώρα βρίσκεται μιαν ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων», κάτι που «δίνει ελπίδα και κουράγιο στους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί θυσίες, οι οποίοι βλέπουν φως», και είναι αυτό ακριβώς που «γεννά εκνευρισμό στο παλιό πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα».
«Εκεί που οι προηγούμενοι απέτυχαν, η δική μας κυβέρνηση πέτυχε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι το 2015 «πήραμε μια δύσκολη και ιστορική απόφαση να δώσουμε τη μάχη» και τώρα η κυβέρνηση δικαιώνεται, καθώς το ερχόμενο καλοκαίρι «αφήνουμε πίσω μας μια σκληρή και άδικη περίοδο πολλαπλώς επιζήμια που έχει διαρκέσει 8 χρόνια» και θα διαρκούσε πολύ περισσότερο αν ο λαός δεν είχε επιλέξει να αφήσει πίσω του τα κόμματα που από το 2010 κυβερνούσαν μόνο με τον φόβο και αντιπολιτεύονται έχοντας μονίμως ανοιχτό το κουτί της Πανδώρας.
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι στόχος της επόμενης περιόδου είναι η επούλωση των πληγών της κρίσης και το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης.
in.gr
Σχόλια Facebook